23 Ноември, 2007 00:00 332 0

Нефтопроводът Бургас – Вльора ще е готов след 3 години

  • николов-
  • около-
  • които-
  • бъдат-
  • тръбата-
  • входно изходната точка
Нефтопроводът Бургас - Вльора ще бъде готов най-късно след три години, съобщи Румен Николов, представител на американската компания АМБО, която ще изгради тръбата. Вчера той присъства на подписването на протокол за определяне на входно-изходната точка за петролопровода в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Срокове

В началото на следващата година във Вашингтон АМБО ще проведе финансово съвещание за проекта. На него ще бъдат поканени представители и на трите държави, през които ще минава тръбата - България, Македония и Албания. След това съвещание ще започне да се работи за получаване на доклад за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), за което ще е нужна около година, заяви Николов. След срещата във Вашингтон ще стане ясно и кога ще започне изграждането на тръбопровода.

Доставки

Договори за доставките на каспийски петрол по бъдещата тръба все още няма. Преди месец и половина обаче са почнали преговори с големи фирми, които имали готовност за сключване на предварителни споразумения, посочи Николов. По думите му реални договори може да се очакват чак след като бъде готов докладът по ОВОС.

Съоръжения

Инсталациите за разтоварване на нефта ще бъдат построени в Бургаския залив. Според Николов ще са нужни между 5 и 8 съоръжения и една помпена станция, които ще са построени на дълбочина 25-30 м в морето. Вече се обсъждат и няколко точки за тяхното изграждане. Тръбопроводът ще бъде с дължина около 870 км. Очаква се България да печели около 60 млн. USD годишно от транзита на петрол по тази тръба. Капацитетът на тръбата ще е 35 млн. т нефт годишно.

Проект

Проектът Бургас - Вльора е алтернатива на пътя на нефта през Босфора към Западна Европа, каза зам.-министърът на регионалното развитие Калин Рогачев. Входно-изходната точка на трасето за петролопровода ще бъде районът на граничния контролно-пропускателен пункт Гюешево. Към настоящия момент проектът струва около 1.8 млрд USD. От тях 25% трябва да бъдат поети от бъдещи инвеститори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА