Last news in Fakti

26 Юли, 2016 16:03 1 798 0

Събориха поредния архитектурен паметник в Пловдив

  • пловдив-
  • сграда-
  • паметник

Днес представители на Министерство на културата (МК) инспектираха разрушаването на поредната сграда архитектурен паметник на културата в Пловдив. Арх. Слави Славов от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” към МК заяви, че извършваните строителни и демонтажни работи, са „съгласно одобрения и съгласуван проект и издаденото разрешение за обекта. По него се предвижда преизграждане на съществуващата лицева фасада и възстановяването й по автентични данни от 20-те години на миналия век”.

Одобреният технически проект предвижда на мястото на старата сграда да бъде изградена нова такава отново с ниско застрояване и оригиналната фасада да бъде напълно възстановена.

По-рано днес от Окръжна прокуратура – Пловдив, заявиха, че на база медийни публикации от 25 юли 2016 г. са се самосезирали за евентуално извършено увреждане на културната ценност. „В хода на проверката ще се снемат писмени обяснения от лицата, запознати със случая, включително и длъжностните лица, ангажирани с дейността по контрол на съответните действия. Ще се изискат и приложат относимите документи, включително тези, касаещи съгласувателната процедура по Закона за културното наследство. Определеният срок за извършването й е 7 дни”, уточниха от Прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА