22 Август, 2016 10:37 4 684 7

Стрес тестовете и жилищното кредитиране

  • ипотечен заем-
  • жилищно кредитиране-
  • банки-
  • клиенти-
  • инвеститори
Стрес тестовете и жилищното кредитиране - 1
Снимка: М. Богданова ©

Повечето сектори от бизнеса изчакваха резултатите от стрес тестовете на българските банки. Що се отнася до пазара на недвижими имоти, в изчаквателна позиция бяха по-скоро гражданите (потенциални продавачи и купувачи), отколкото предприемачите. Основната причина е, че недвижимостите са най-честия инструмент, който ползват за влагане на вече спестените средства или като бъдещ сигурен актив. Какво може да очаква обикновеният българин, решил да си купи жилище с помощта на ипотечен кредит.

Без или положителна промяна могат да очакват българите по отношение получаването на кредит за жилище на база резултатите от стрес тестовете е мнението на анализатори. Те отбелязват, че банките имат голямо желание да разширят ипотечния си портфейл.

„Ако резултатите бяха негативни, можеше да се стигне до ограничаване на кредитирането, но при тези резултати активността няма да се промени значително”, каза за читателите на imot.bg Теофил Петров, изпълнителен директор на Green Life Development. Положително ще се отразят резултатите от тестовете върху ипотечното кредитиране е мнението на Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD: „Макар че от края на 2015 г. наблюдаваме засилена активност от страна на финансиращите институции към кредитирането на сделки на физически лица, допускам, че някои от банките са се въздържали в очакване на стрес тестовете. Сега нямат никаква причина да продължат да чакат и спокойно могат да активизират дейността си. Жилищното кредитиране е най-ниско рисковото и банките винаги ще го предпочитат”.

Жилищното кредитиране за физически лица

ще продължи да се развива положително и поради факта, че домакинствата са нискорискови кредитополучатели. Това, което последните трябва да знаят е, че „банките предлагат много добри условия, но на надеждните кредитополучатели. Трябва чисто кредитно досие, за да се възползваш от най-добрите оферти и да направиш добра сделка с ипотечен кредит”, обяснява Петров.

Налице ще са

изгодни условия от страна на банките

„Това важи с особено, когато става дума за покупка на жилище в някои от големите градове на страната и най-вече София. Моментът е благоприятен за такова решение, защото лихвите по ипотечните кредити са на историческо за страната дъно”, казва Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция „Адрес”.

От началото на 2016 г. част от анализаторите наблюдават, че купувачите вече получават предложения от страна на банките за

100% финансиране при покупка на имот

на пазарна стойност. Според Савов, това се дължи „от една страна на високата ликвидност на цялата банкова система, а от друга на ръста на пазара на жилищни имоти, който е видим за всички. Влияние оказват и положителните нагласи за ръст на икономиката”.

Развитието на пазара на недвижими имоти в момента,  в частност на жилищния сегмент, показва, че през втората половина на годината може да се очаква

ръст в ипотечното кредитиране

Подобна тенденция неминуемо ще насърчи допълнително инвестиционната активност, което от своя страна ще доведе до ръст в цените на атрактивните имоти. „Наблюдаваме по отношение на нашите градски обекти. Над 80% от имотите в проекта се реализира, докато се изгражда. И голям процент от купувачите ни са именно семейства, които търсят по-добър стандарт на живот и си го осигуряват с помощта на ипотечен кредит. Ако тази активност продължи, неизбежно ще нарасне процентът на финансиране, който банките предлагат и в един момент ще доведе до ръст на цените”, обясняват от Green Life Development.

Много важно за пазара е, че основните кредитополучатели са купувачите на първи дом. „От началото на годината наблюдаваме  завръщане на купувачите от средния сегмент, което няма как да се случи без активно банково финансиране”, отбелязва Павлов и прогнозира, че тенденцията ще продължи.

И все пак, за да се види точно ефектът от ипотечното кредитиране върху жилищния сегмент, последният трябва да премине един цял жизнен цикъл, който продължава около 16 месеца при настоящите темпове, за да можем да се даде обективна оценка. „Така или иначе, при показателите, които анализираме – издадени разрешения за строеж, брой жилища, влезли в експлоатация, броя на вписванията – всичко това ни кара да вярваме в предстоящ ръст. Наблюдавам пазара от 15 години и знам, че след ръст на броя сделки неизбежно се стига до ръст на цените. С активно ипотечно кредитиране, този етап ще бъде достигнат по-бързо”, прогнозира изпълнителният директор BLD.

Другият главен играч в сектора на недвижимите имоти освен клиентът е предприемачът. Стрес тестовете няма да променят

поведението на банките към предприемачите

смятат анализатори. Също така от началото на 2016 г. банките са водещите при отношенията с инвеститорите. „Ако през 2013 г, ние ги търсехме, за да получим кредит, то днес те са тези, които открито изявяват желание за кредитиране на новите ни проекти. Няма причина тази тенденция да се промени. Трудно ми е да преценя дали поведението на банките е такова към всички инвеститори на пазара или само към определени, доказали своята стабилност. Но при растящи депозити и положителни прогнози за жилищния сегмент, банките нямат причина да ограничават подкрепата си за инвеститорите”, казва Савов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    0 0 Отговор
    Целта е банките да раздават кредити и народа да плаща ипотеките докато може и после банките прибират имотите и са два пъти напред а хорицата затънали до гуша и тотално смачкани.
    Всичко се повтаря -сега пак искат да надуят нов имотен балон.
    Затова не купувайте имоти на завишени цени а само на номални според възможностите ви.
    Банките нямат интерес Вие да живеете добре.

    Коментиран от #2

  • 2 Мартин

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "nkavrakov":

    Явно си лаик или просто не разбираш темата! Нито една банка в България няма изгода да прибира имоти на длъжници, които след това да се опитва да продава! Проблемът е частично и при длъжниците, които при невъзможност да плащат кредита - вместо да отидат в банката и да поискат предоговаряне на вноските, се крият като партизани от банката, което е в техен ущърб! А и банките имат интерес да има работеща икономика, високи доходи и доволни клиенти за да могат да печелят повече!
  • 3 Коко

    0 0 Отговор
    При тези лихви, "банките" имат огромни интереси. Това е нормално, сравнете евро лихвите с нашите нива. Няма по алчни банки от нашите, иначе казват: у нас рискът е по-висок! Що ли......
    При липса на държава, това е нормално. Без ефективен контрол тези ще си правят каквото си поискат. Имота е последното нещо Мартине, което желае банката. Тя ти иска душата.
    Така е у наше село, иначе сме много привлекателни за бизнес и др. забавления за чужденците. Само да си чужденец, като ти писне да се прибереш......
  • 4 ГОСТЪТ

    0 0 Отговор
    Нов опит за надуване на балона с нереални цени на имотите. През близките месеци ще бъде задействуван целият инструметариум на банковата и имотната мафия. Ще се пишат непрекъснато такива статии, част от хората с къса памет ще се подлъжат и ще влязат в капана на банките и инвеститорите. Банките ще започнат да раздават отново кредити без покритие на нашите момчета основно на инвеститорите. Към 2020 г. ще се огледат и ще видят, че Европейското финансиране го няма. Следват: нови кредитни милионери, фалити, одържавяване на банки, срив в цените на имотите. От цялата игра има един губещ обикновения потребител.

    Коментиран от #5

  • 5 nkavrakov

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГОСТЪТ":

    Точно така стоят нещата в момента .
    Брокерите и банките са в един кюп.
    Пускат панелка в Младост на 64000 евро и брокерката ехиднбо обяснява как го били пуснали за да видят какво ще стане - разбирай ,да видим реакцията на шараните.
    Така се помпат цените,отзад са банките с кредите ,като влезне в сайта някой и като види тази цена и той си слага същата и така ... кервана си върви
    Не купувайте сега ...
    Това ми е съвета
  • 6 Брокер

    0 0 Отговор
    За съжаление 90% от брокерите не са в кюпа на банките. Политическо-банковата и подвластните й медийна и имотна мафия раздуват нещата, защото властимащите са наясно, че парите ги няма и трябва от някъде да ги смучат. Търсенето на имоти за покупка надвишава предлагането, а собствениците сами си определят цена която им трябва и искат от брокерите да я пробват на пазара.
  • 7 nkavrakov

    0 0 Отговор
    Аз не съм съгласен защото видях как се надуват цени.
    Като пуснеш обявата на цената която иска собственика ,ти си част от надуването на балона.
    Извинявай но не е нормално в рамките на една година имоти да скачат с по 30 процента цената.
    Те и тези дето купуват на такива цени също способстват за надуването им още но това е друг въпрос.
    Колкото по скоростно надувате цените ги правите за кратко време все по трудно покупаеми.
    Аз имам кеш но не си мисля за хората които теглят кредит ,как ги заробвате.
    В момента пазара се движи освен от търсене и от огромна доза алчност.
    Аз не виждам нищо добро на имотен пазар със скоростно вдигане на цените ,никакво предлагане .
    Каква е картинката след време - труднодостъпни имоти ,по малко сделки и т.н.
    В другите държави в момента е същото и като знам в България какви са алчни всички ,нещата хич не са добри.
    Отделно се задържат имоти нарочно за да се стимулира търсенето и да се обосновава вдигането на цената.