Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 15:12 9 468 4

Какви са цените „в строеж” на жилищата

  • строеж-
  • жилища-
  • цени
Какви са цените „в строеж” на жилищата - 1

Средната цена на квадратен метър при жилищата в етап на строеж изпревари тази на имотите старо строителство. „ Жилищата с Акт 16 в София отпреди 2015 г. са се търгували на средна цена от 868 EUR/кв.м., докато тези в строеж са достигнали 1019 EUR/кв.м.

Две са групите клиенти към момента на пазара. Първата са тези, които търсят своя първи дом. За тях от първостепенно значение е съотношението цена-качество. Основните критерии за тях са квартал, инфраструктура и транспорт, близост до училища и детски градини. Втората група купувачи са тези, които желаят да си подобрят качеството на живот. При тях основните критерии са разположение на сградата в самия квартал, поддръжка на заобикалящата среда и дори профил на съседите. „Именно активността на купувачите от втората група стои в основата на все по-високите цени на имотите в етап на строеж”, поясняват специалистите от BLD.

Над 13 000 апартамента са в различни етапи на строеж от началото на текущата година. Особеното при тези имоти е, че за разлика от строителната вълна през 2006-2008 г., сега изграждането в максимална степен е съобразено с изискванията на клиентите, а не на база индивидуални решения на инвеститора. Това е и причината цената на новите жилища да е по-висока.

„Отстъпки се правят все по-рядко и в същото време са необвързани с етапите на плащане. Преди имаше практика при ранна вноска купувачът да получи по-ниска от офертната цена. Това бяха и времената, в които инвеститорите трябваше да продават, за да достроят обектите си. Днес това вече не се случва. Предприемачите разполагаме със средства да завършим проектите си дори без нито една продажба, а цените, които фиксираме, са пазарни и в общия случай не подлежат на особен коментар”, казва Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

По думите му през последната година купувачите се интересуват и от профила на вече закупилите жилища в сградата. Средата във всички нейни измерения става водещ фактор при избор, защото представителите на средната класа вече усещат необходимост да споделят едно пространство с хора със сходно разбиране за живота, което минимализира риска от междусъседски недоразумения.

Цени на жилища (в EUR/кв.м.)

Квартал Средна цена масивно строителство Средна цена ново строителство
Манастирски ливади 910 980
Люлин 640 670
Център 1100 1250
Младост 990 1150
Надежда 610 640
Изток/Изгрев 1000 1190
Витоша 900 900
Гоце Делчев 990 970
Овча Купел 810 800
Лозенец 1200 1180
Гео Милев 990 1045
Кръстова вада - 900
Красна поляна 750 730
Сердика 745 780
Яворов 1100 1060


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 nkavrakov

    1 0 Отговор
    Самия факт че продават на дупка на тези цени си е извращение само че българина нали си е наивен и ще му вземат парите само с обещания.
    Само в България няма ,повтарям няма закон който да регламентира покупката на имот на зелено и по никакъв начин купувача не е защитен .
    Когато се купува на зелено парите трябва да бъдат изплащани по сметка като предварително има договор че ако строителя не завърши обекта купувача има достъп до парите си тоест строителя не може да си прави каквото и да било с парите на купувача .
    В момента пазара на имоти се движи от алчността на брокерите и банките и страха на купувачите за вдигащите се цени.
    Цените ги вдигат главоломно което означава че се помпа балон.
  • 2 бббббб

    0 1 Отговор
    Май пазара е позамрял.На последък много се пише за имоти ,за брокери ,цени на жилищата и т.н.
  • 3 хмм

    2 0 Отговор
    На BLD явно не им вървят продажбите в Алба в Дианабад. Тази статия, вчера ми изпратиха мейл, че ще има ден на отворени врати .. ама при 1200+ евро на квадрат ще има да чакат. В квартала се строят много сгради сега, повечето са на по-ниски цени. А ако имам 1200+ евро по-скоро бих си взел в Диамант на Артекс зад тях.
  • 4 бг маке

    1 1 Отговор
    КУПЕ ТЕ СИ МОЛЯ ВИ !!!!!!!!!!! лъжа, измама и пропаганда да как да качат цените нагоре. :)))))))))))) след година е паднала, че е мн некачествено от към материали от ТУРЦИЯ ;) БГ изнасят за там и ги връщат объркани с техните на половин цена :/