Last news in Fakti

11 Октомври, 2016 13:27 4 103 31

Протестите в квартал „Младост“ срещу незаконното застрояване ще струват на Общината милиони левове

  • младост

Собственикът на „проблемния“ имот ще съди Столична община и обжалва решението за спирането на строежа

Протестите в столичния квартал „Младост“ срещу незаконното строителство, които доведоха до оставката на районния кмет Цвета Авджиева, могат да доведат до изплащането на сериозни суми обезщетение на собственика на имота, върху който Общината забрани да се строи. Това разкриха източници на Факти.бг. Причината е, че собственикът на терена има право да заведе иск за нанесени имуществени вреди и пропуснати ползи. В случая „Младост“, ако съдът уважи подобно искане, на собственика на терена могат да бъдат изплатени милиони левове обезщетение. Преди няколко месеца Столична община (СО) отмени правото на строеж върху въпросния терен заради протестите на жителите от квартал "Младост" 1, които алармираха, че детската площадка в междублоковото пространство ще бъде разрушена.

В момента има издаден акт от главния архитект на София за спиране на строителството на междублоковото пространство. През август хората протестираха, защото видяха, че детската площадка в междублоковото пространство е заградена и предстои строеж. Първоначалната проверка показа, че нередности няма и че на мястото е отредено да се строи 4-етажна сграда, а това е позволено според приетия Подробен устройствен план на квартала. Втората проверка обаче показа нарушения, след което от Общината спряха строежа, а районният кмет Цвета Авджиева подаде оставка. Сега собственикът на имота, където е спрян строежът, обжалва решението в съда.

Главният архитект: При защитаване на обществения интерес Общината плаща сметката

„Все още няма заведен иск за пропуснати ползи. Има дело, което е за отмяна за отказа на разрешението за строеж. Но трябва да сме наясно, че всички тези откази, които правим, за да защитим обществения интерес, довеждат до обратния иск от страна на собствениците на тези имоти. Така или иначе трябва да си даваме ясно сметка, че Общината е тази, която ще трябва да плаща обратните искове за пропуснати ползи. И тези пари, вместо да влязат в реконструкции, благоустрояване на детски площадки, ще стигнат дотам за изкупуване на едни терени, които вече са отредени за жилищно застрояване. И ще трябва да платим далеч по-висока цена“, коментира за Факти.бг главният архитект на София Здравко Здравков.

„Защото тези терени, като този в квартал „Младост“, вече са преминали през поредица от собственици, през тях са инвестирани средства за изграждане или за проектиране и вече собствениците идват със съответните искове при нас. Така че много добре трябва да подхождаме към всеки един случай, защото натоварването на Общината с допълнителни финансови ресурси идва точно от парите на данъкоплатците. Ние може да искаме да изкупим тези терени и да ги защитим, но частната собственост е равнопоставена“, заяви още главният архитект.

Така след като общественият интерес е бил защитен, Общината ще трябва да плати исковете на собственика на имота.

Собственикът: Първо завеждам дело срещу спирането на строежа,
после завеждам и иск за пропуснати ползи

„Сега съм завела дело срещу Общината за спирането на строежа. Цялата документация е законна. Няма абсолютно нищо нередно. След това ще заведа и иск за пропуснати ползи, но там ще запиша, че търпя загуби още от 2004-а година. Тези действия смятам да предприема“, коментира за Факти.бг собственикът на имота Мария Петрова. „Аз имам семеен бизнес. Не сме никакви мафиоти. Искахме просто да инвестираме и да развиваме семеен бизнес“, допълни още тя.

„Трябва обаче да си даваме ясна сметка, че на територията на квартал „Младост“ има редица възстановени частни имоти. С подробните устройствени планове на „Младост“ СО е резервирала терени за озеленяване за 117 000 кв. метра. Това е огромен финансов ресурс, който Общината трябва да извади за следващите две години, за да откупи тези имоти от собствениците, за да ги преведе към терените на зелената система. Ние вече сме защитили един огромен обем от терени, които са частна собственост, които са възстановени, но на Общината е вменен ангажимент да ги изкупи. И в момента тези терени тепърва предстои да ги изкупуваме, заедно с всичките тези проблеми, възникващи между собствениците, които имат възможност да застрояват според плановете“, коментира още и главният архитект на София.

Собственикът: Бивш общински съветник е в дъното на атаката срещу мен,
защото не успя да получи имота

„Това си е направо като престъпление срещу човечеството. Ти да искаш да направиш нещо, да чакаш толкова време, накрая да получиш разрешение и после в един миг всичко да се срине. В дъното на цялата тази работи стои един човек от Общината, той е бивш общински съветник, но сега още няма да му назова името. Той не успя да вземе имота и сега отмъщава за това“, коментира още Петрова. Тя заяви, че ще назове името на бившия общинския съветник, но ще го направи когато сметне за необходимо.

Какво точно е нередно в разрешението за строеж?

Скандалът в квартал „Младост“ 1 гръмна в началото на август, след като жителите сигнализираха, че детската площадка между блоковете 19, 20 и 21 е на път да бъде съборена и на нейно място да бъде изградена 4-етажна сграда. След оставката на районния кмет,  жителите започнаха да събират подписи за местен референдум, който да наложи забрана за строителството в квартала и да се направят промени в Подробния устройствен план, които да не позволят строителството върху зелени площи.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че при проверката на Общината са открити нередности в разрешението за строеж и няма да има изграждане на 4-етажна сграда. Не е ясно как така изведнъж се намери проблем в разрешението за строеж при проверката на Столична община, а при предишната проверка на районната администрация на „Младост“ от кмета Цвета Авджиева и главния архитект на София Здравко Здравков нередности не бяха открити. Според кмета на София „в ситуацията, в която е издадено разрешение от районния главен архитект, е направен един пропуск и не е уведомена „Топлофикация” – София, тъй като там минава топлопровод“.  Този факт беше обявен още в началото на протестите в „Младост“ от общински съветници, но никой тогава не заяви, че има дори съмнения за нарушения за издаване на разрешение за строеж. Така се стигна до ситуацията, в която Общината има голям шанс да изплати сериозна сума обезщетение на собственика на имот, който си търси правата в съда. Средства, които са от джоба на данъкоплатеца.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 kuku

    0 1 Отговор
    Чудесна новина, хората с идеи и пари не се оставят да ги тъпчат панелните талсъми, които не си плащат парното с десетилетия!

    Коментиран от #2, #24, #27

  • 2 kiki

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "kuku":

    Най-после някой да го каже!
  • 3 гост

    0 0 Отговор
    Цвета Авджиева да ги плати, затова взима хиляди левове месечна заплата, за да работи и да отговаря за делата си. След като е сложила подпис трябва да е проверила изправността, ако не е си е нейн проблем и тя трябва да бъде подведена под отоворност, а не само да я махнат от това място. То така е много лесно, прави си далаверите, а ако те спипат те уволняват и се приключва. Затова се избиват за държавните постове, много са сладки.
    Защо данъкоплатците да плащат милионите сега?

    Коментиран от #7

  • 4 kuku

    0 0 Отговор
    >Публикувано във факти.бг: След като е сложила подпис трябва да е проверила изправността, ако не е си е нейн проблем и тя трябва да бъде подведена под отоворност, а не само да я махнат от това място. То така е много лесно, < В случая, конкретно ако е имало нещо извън закона, соственика не може да гъкне? Уви, всички документи явно са достоверни и цялата паплач ще си плати за крякането? А "топлпфикация" ще си гледа работата, защото е собственик на нищо? И инвеститора, нека не се ограничава в дребни дела у нас, международен съд и истински обезщетения! Дано само някой блок не пропука и в Младост, тогава какъв рев ще бъде..
  • 5 panelen talasam

    0 1 Отговор
    Сега хората от "Младост" могат да са доволни, след като общината не им оправи дупките по пътя не ремонтира някоя друга детска градина. Защото с тези пари ще плаща борчовете на хората, които пропищяха върталлъка за някаква кирлива детска площадка. Само са си виновни!
  • 6 гладен архитект

    0 0 Отговор
    ами сега общината с парите на хората трябва да плаща задето ние с кметицата взимахме дебелите пликове под масата.
    те сами са си виновни / гражданите на младост/ защо са против да приберем некой корупционен милион и да съсипем всички градинки!!??
  • 7 Какво ми говориш дори е по лошо

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "гост":

    Много си прав, затова се избиват за държавна работа! 2010 година, в разгара на кризата, останах без работа. Наложи ми се да се регистрирам в Бюро по труда, филиал на Агенцията по заетостта. Работа не ми намериха цяла година, но какво ми виждат очите - в момента, в който полагам за пореден път подписите си, затова че активно търся работа и т.н., вратата се отваря и влиза една от кокошките, работещи вътре и се започва:

    - "Ох, Ели, ма много хубав лак! Току-що го пробвах и страхотно седи!".
    Другата отговаря:
    - "Нали е готин? От един бутик го купих, ма много е свеж и много е култов!".

    Поглеждам смаяно - на блузата на служителката до мен виси табелка с надпис "младши специалист", на другата - "старши специалист". И ги питам - "Разбирам, че са ви ниски заплатите и т.н., но нямате ли уважение към всички тези хора, които чакат като ненормални с надежда да си намерят работа? Не ви ли е срам да обсъждате някакви ш...ни лакове, щастливи на своята сигурна държавна длъжност, докато всички останали се притесняват докога ще са на работа?". Ама, нали е така - държавният служител по правило си остава държавен служител с всичките му привилегии, гарантираната заетост и заплащане, а останалите се блъскат като ненормални, докато тези кокошки влизат там с връзки и излизат чак при пенсия?
  • 8 zlatkov

    0 0 Отговор
    Милиони ше струв ана общината и ако има строежи, само че никой не иска да си признае - като се презасели един квартал има нужда от нови детски градини и училища - а това струва милиони, да не говорим за разрушенат аинфраструктура след строежите!
  • 9 Десен комунист

    0 0 Отговор
    Винаги рахата на едни е за сметка на други. Тука е двустранно - ако собствениците на парцела си го бяха застроили, на комшиите от блоковете щеше да им е зле. Сега "панелните таласъми" ще си имат детска площадка, а частниците ще чакат кинти през съда. После: по-малко пари за поддържане на тия същите зелени площи или за асфалтиране, или за чистене, и т.н. Щото трябва да се отчуждава наред, сиреч да се плати на всичките засегнати реститути. Пропуснатите им ползи не ги калкулираме, тях общината ще си ги хване я от парите за детски градини, я я от парите за ремонт на училищата и пр. Та кой яде хурката накрая? Всички данъкоплатци дружно.
  • 10 Татяна

    0 0 Отговор
    Да вземат най-сетне общинските и всякакви други съветници да мислят с правилните глави къде за какво отреждат терени. Не може при план за застрояване да направят детска площадка, а после да разрешат строеж. може би трябва да се поинтересуват какво искат хората и как точно да защитят обществения интерес. И госпожо Петрова, като построите този блок, къде ще играят децата Ви или техните деца?

    Коментиран от #12

  • 11 kiko

    0 1 Отговор
    Просяга се толкова лесно на Частната Собственост и вие това го подкрепяте ?????? Замислете се в каква държава живеете ........
  • 12 pepa

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Татяна":

    https://gyazo.com/fbe84166d16a370aee2e4b1ccdd7e99d https://gyazo.com/67bddb94aea7ef0208ee5d214aeb3a48 tova e na 30 metra ot vaprosnata ploshtatka ot vaprosnia skandalen politicheski parcel i problem
  • 13 Глезли таласъмчето

    0 0 Отговор
    Ами ако протестът е бил платет? И точно това е била идеята от самото начало?
  • 14 чичо Пенчо

    0 0 Отговор
    НА ВНИМАНИЕТО НА ВСИЧКИ (ОБЩИНАРИ И КМЕТИЧКИ) !!! Тук съвсем не става дума за "пропуснати ползи,нередности в разрешителните или пък,че общински съветник е искал да получи имота, а не е"
    МНОГО ВАЖНО Е ДА СЕ ОТБЕЛЕЖИ, ЧЕ НА ХОРАТА В СОФИЯ ИМ ПИСНА РАЗНИ НОВОСЕЛСКИ БОГАТАШИ ДА ИМ ВЗИМАТ ВЪЗДУХА, ДА СЪСИПВАТ НА ДЕЦАТА ИМ ГРАДИНКИТЕ И ДА ТРОВЯТ ВСИЧКИ С ПРЕТЕНЦИИТЕ СИ.Време е вече всички кметове (начело с кмета на София) да разберат, че софиянци СА ПРОТИВ ПРЕЗАСТРОЯВНЕТО И ОБРЪЩАНЕТО НА СТОЛИЦАТА В БЕТОННА ЛУДНИЦА!!!Уважаеми стопански ръководители и ти Боко, както може да ДАВАТЕ(срещу какво???) БИВШИТЕ СЕЛСКИ ЛИВАДИ И НИВИ ЗА ЗАСТРОЯВАНЕ, ТАКА ЩЕ ТРЯБВА И ДА СЕ НАУЧИТЕ СЛЕД ТОВА НЕ САМО ДА ОЗАПТЯВАТЕ ЛАКОМИТЕ МЕРАЦИ НА СВОИТЕ СЛУЖИТЕЛИ, А И НА ОЛИГАРСИ СТРОИТЕЛИ !! ИНАЧЕ ПРОТЕСТИТЕ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДО ДУПКА !! А И ВИЕ МОЖЕ ДА СИ ОТИДЕТЕ СЛЕД ТЯХ !!

    Коментиран от #15, #17

  • 15 Провинциалист

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "чичо Пенчо":

    Браво чичо Пенчо!Точен коментар,подкрепям!
  • 16 уууу

    0 0 Отговор
    Да махнат тия, които са дали разрешението за строеж. Каква ли комисионна са получили?
  • 17 kuku

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "чичо Пенчо":

    Ти чичо си пиши с главни букви, законът друго говори...Какви софиянци в панелките и то точно в Младост 1 до "окръжната"? Каква градинка байно, точно там ли? Имат ли талсъмите някаква собственост на терена, сложили ли са си гаражни клетки, подържат ли нещо...питам те?

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Рамбо

    0 0 Отговор
    До №14
    Чичо Пенчо
    Там където живееш ти някога е имало хубава къщичка !
    Но един ден ПАРТИЯТА Майка е дошла , заклеймила упадъчната частносбственическа страст , съборила къщичката , построила грозна панелка с градинка отпред , дала на разплаканите собственици на къщичката мизерна килийка 60 квадрата на осмия етаж и напълнила другите апартаментчета с горди шопи да гледат отвисоко ! Щото са Шопи !!! Така че Чичо Пенчо не реви срещу някакви въображаеми богати селяни , първият крадец СИ ТИ шопе !!!

    Коментиран от #20, #25

  • 20 Веселин

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Рамбо":

    Никаква къщичка не е имало. Имало е поле без канализация, без оток, без водоснабдяване, без нищо. Да се компенсират със земя със същия статут някъде около София и проблема е решен. НЕ може на готово да искат да строят на земя на която е била изградена цялата инфраструктура от народа по времето на НРБ!!!
  • 21 Веселин

    0 0 Отговор
    На всичкото от горе собствениците на това поле са били компенсирани с апартаменти още тогава. Тия престъпници които исакт да строят сега там са получили тези парцели със незаконни заменки и подкупи на хора като бившата кметица на Младост!

    Коментиран от #22

  • 22 kuku

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Веселин":

    >Публикувано във факти.бг: На всичкото от горе собствениците на това поле са били компенсирани с апартаменти още тогава. Тия престъпници които исакт да строят сега там са получили тези парцели със незаконни заменки и подкупи на хора като бившата кметица на Младост! < Пишеш наизуст, говориш общи приказки и въобще каква инфраструктура има на една, гола поляна която дори, не е междублоково пространство? Чете ли въобще статията, където пише,че предстои обстоятелствена проверка, която ще бъде завършена с експертно заключение!? Ако има пропуски ще се прекрати процедурата, ако обаче всичко е наред..М?

    Коментиран от #23

  • 23 Веселин

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "kuku":

    Имах предвид ,че квартала е изграден от нулата и горублянските селяни дето полето е било тяхно не могат да имат претенции към тези площи и ако искат да ги компенсират с поле другате където няма изградена инфраструктура. Ианче в Младост повече няма място къде да се строй, няма да позволим да превърнат квартал ни в гето шепа алчни . Не може заради една шепа "инвеститори" 170 000 човека да бъдат обречени на отвратителен живот до края на дните си!
  • 24 Жорик

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "kuku":

    И защо общината ще плаща, след като строежа там е незаконен, след като оттам минава Топлопровод и Топлофикация е внесла официално възражение срещу строеж? На идиоти ли ни правите?
  • 25 Жорик

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Рамбо":

    Ей, течен дрисък неизбърсан, те на това точно място партията майка няма пръст, щото терена е частен от 2003г., продадаван многократно срещу рушвети, въртян оттук оттам с добавки от общината и през 2015г. да вземе лице на улица, и накрая с набито разрешение за строеж. Пускай се в кенефа да не смърдиш повече тук.
    Мога да кажа, че в панелния блок, където аз живея, е пълно с обезщетени бабки. Едната има два апартамента, единия с 4 стаи, на 6 етаж, във вход с два подстъпа, армирани трегери на фасадните панели, простор отпред, отзад, широки мазета, и т.н. По същата схема собствената ми баба е обезщетена с тухлен 3-стаен апартамент в Пловдив, който имаме и досега. Да не говорим за каква къща бълнува оня мензис, след като в тая градинка изобщо не е имало постройка. Може да е имало на място на блока. Отчуждения на ниви са извършвали и основателите на града, Никола Петков, Иван Иванов и пр. още началото на 20 в, а обезщетения на къщи с апартаменти. Да каже този рампон как трябва да изглежда градоустройствен план на кой да е град без отчуждения. Отделно, ако тук бе все още китно село (каквото едва ли е било, защото на практика са били ниви) дали щеше да върви по 800-900Е квадрата?

    Коментиран от #28

  • 26 Жорик

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "kuku":

    Много неприятни сте напълзяли тука бе...В панелките в младост 1 живеят хора от 40 и повече години. Те са играли там като деца и сега техните деца играят там! Ето ти снимка и от гугъл мапс, правена преди тия огради да изникнат, да видиш https://www.google.bg/maps/@42.6594549,23.3754269,3a,38.1y,46.89h,82.75t/data=!3m6!1e1!3m4!1skR8xd21iMlLsdTXrQpcB7g!2e0!7i13312!8i6656?hl=bg Какво виждаш там? Играя ли деца? Айде пускай се и ти в канала, при оптималната ти жилищна среда
  • 27 Куку е прост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "kuku":

    И като не си плащат парното с години се хвана тоя инвеститор да копае там, където отдоле вървят топлофикационните тръби?
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Веселин

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "kuku":

    Абе многознайко, нещо много ми намирисваш на някой "инвеститор". Искам много някой такъв да ми падне по тъмно...

    Коментиран от #30

  • 30 kuku

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Веселин":

    >Публикувано във факти.бг: Абе многознайко, нещо много ми намирисваш на някой "инвеститор". Искам много някой такъв да ми падне по тъмно... < Не, просто следвам логиката и законите? Хаааа, "на тъмно" защо, на светло не става ли?
  • 31 Джими

    0 0 Отговор
    А защо не се заемат конкретно с този който е позволил да бъде продаден този Общински имот без да има правно основание?