21 Октомври, 2016 18:47 1 144 0

Обвинителен акт за Тютюневите складове

  • тютюневи складове-
  • пловдив-
  • обвинение
Обвинителен акт за Тютюневите складове - 1
Снимка: БТА

В края на последния ден от работната седмица Окръжна прокуратура Пловдив внесе обвинителен акт в Районния съд срещу Любомир Денчев за пожара на Тютюневите складове в центъра на града. Последвалите вреди в резултат на изпепеляването са в размер на 11 784 537 лв. на общо пет съседни сгради (бивши тютюневи складове).

Постройките се намирали на улиците  „Екзарх Йосиф“, „Иван Вазов“, „Капитан Андреев“ и „Г.М. Димитров“ в гр. Пловдив. Четири от тях са имали историческа, научна и художествена стойност, като индивидуални паметници на културата, а една от тях е имала статута и била включена с останалите в групов паметник на културата.   

„Обвинението приема, позовавайки се и на заключението на шесторната пожаротехническа експертиза, че пожарът е настъпил по непредпазливост – вследствие на небрежни действия от страна на обвиняемия Данчев, тъй като на 20 август 2016 г. той  изхвърлил незагасена цигара в кош с отпадъци в стаята, където живеел в сградата на ул. „Екзарх Йосиф“ 13., етаж четвърти”, пише в съобщение до медиите Окръжната прокуратура в Пловдив.

В коша са се намирали и хартиени изрезки от саморъчно свивани цигари от Данчев, които се запалили. Впоследствие огънят е стопил кошчето, след което се запалили и намиращите се в близост килими, пътеки, мокет, дюшеци, които поради липсата на свеж въздух в помещението тлеели дълго време. Това е и причината пожарът да стане видим извън сградата няколко часа по-късно. След това огънят обхванал цялото подпокривно пространство на сградата на ул. „Екзарх Йосиф“13. Поради близостта на нейния покрив с този от съседния склад на ул. „Капитан Андреев“№2, който се намирал на разстояния 2.3 м, пожарът обхванал и неговата покривна конструкция и със скорост 5 метра в минута се разпространил в южна посока към другия склад на същия адрес.

Междувременно пожарът продължил разпространението си във вертикална посока - надолу, като се усилил след рухването на изгорелите покриви на сградите. От силното нагряване и хвърчащите искри се запалила сградата, собственост на израелските собственици, ползвана от „Тотал спорт-2015“ ЕООД. Вследствие на хвърчащи искри от пожара в трите сгради, по-късно се запалил и четвъртия склад, собственост на „Галакси инвестмънт груп“, а от лъчистото излъчване били нанесени поражения върху фасадата на сградата на „Нордикс инвест“ ООД.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА