28 Октомври, 2016 06:16 20 156 11

Да си купиш имот на безценица

  • жилища-
  • варна-
  • цени
Да си купиш имот на безценица - 1
Снимка: М. Богданова ©

Във Варна общински служители са си купували социални жилища на цени много под пазарните. Законът позволява при добросъвестно ползване имотът да бъде закупен след определен брой години от наемателя. Това е неприемливо и администрацията трябва да изготви нови правила, по които социално слаби да ползват общински апартаменти, смята общинският съветник и член на социалната комисия Григор Григоров, цитиран от Дарик Радио. Според него: „по-голямата част от тези, които кандидатстват за закупуване на общински жилища, не ги ползват като социално нуждаещи се. Защо трябва да предоставяме жилища от общинския фонд на преференциални цени? Който има възможност да си купи жилище, да излезе на свободния пазар и да си купи, а общинският фонд да остане непроменен”.

Данните показват, че към момента във Варна крайно нуждаещите са близо 3000 семейства, като най-голям е делът на тези в „Младост” – 1360, а най-малко в „Одесос” – 71 семейства.

Наемите на общинските жилища се определят в зависимост от квартала и варират в диапазона между 30 лв. и 100 лв. На свободния пазар те варират от средно 150 EUR на месец за 1-стайни жилища до 355 EUR на месец за тристайни. Двустайните в Морската столица се отдават под наем средно за около 240 EUR месечно, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти Imot.bg. Относно интензивността на предлагане най-много се оферират двустайни жилища – 950 оферти има за този тип имоти. Следват тристайните, които са около 800. Под 200 е броят на обявените гарсониери за отдаване под наем във Варна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    0 0 Отговор
    Хахаха.Откриха америка.В София това се практикува от години.Всички общински служители си взеха по едно жилище на безценица.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 щдщдщ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    Взеха по няколко на куп!
  • 3 шшът

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    само по едно ли? ;)
  • 4 Офсъ

    0 0 Отговор
    Ми докато има овце (ние) ще има и кой да ги стриже (общинари, кметове, депутати, министри и т.н.)!!!
  • 5 ХМ262626

    0 0 Отговор
    За съжаление е така когато търпим такива като Борисов и същите от 1989 до сега ще е и по-зле, но си го зслужаваме.
    Щом на хората не излизат на протест значи им е добре. Докато сме с мислене не е важно аз да сум добре а е важно Вуте да е зле и това ни е малко.

    Коментиран от #11

  • 6 Българин

    0 0 Отговор
    А ЗАЩО ИЗОБЩО ИМ СЕ ДАВА НА ОБЩИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ И ЗАЩО СЕ ВОДЯТ КРАЙНО НУЖДАЕЩИ ЗАДАВАЛИ ЛИ СТЕ СИ ТОЗИ ВЪПРОС ЗАЩОТО ДОКАТО ИМА ДАЛАВЕРИ И ВСИЧКИ СА В ТАЗИ СИСТЕМА А ЮЕЖДУ ВРЕМЕННО НАИСТИНА ИМА ХОРА КОИТО СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПОДОБНО ЖИЛИЩЕ НЯМА НИЩО ДА СЕ ОПРАВИ ВСИЧКО Е МАФИЯ ГОВОРЯТ ВИ ЕДНО ДОКАТО НЕ ГИ ИЗБЕРЕТЕ И ПОСЛЕ ЗАБРАВЯТ ЗА ВАС ЖИВЕЙТЕ СИ ЖИВОТА СТАДО ЩОМ ВИ ХАРЕСВА ДА ВИ НАТОРЯВАТ ПО ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО С ОТРОВИ ОТ НАТОВСКИ САМОЛЕТИ И ВИ ПРОДАВАТ КАНЦЕРОГЕННА ХРАНА И ВИ УНИЖАВАТ А ВИЕ СЕ БИЙТЕ В ГЪРДИТЕ КОЛКО СТЕ ВЕЛИКИ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ВИ МАНИПУЛИРА НЕКА ТЪЙ НАРЕЧЕНИЯ ЕЛИТ СЕ КРИЕ ПО СТРОГО СЕКРЕТНИТЕ БАЗИ АКО НЕ ДАЙ СИ БОБЕ СТАНЕ КАТАКЛИЗЪМ КОЙТО ТЕ БИХА ВИ ГО ПРИЧИНИЛИ А ВИЕ МРЕТЕ КАТО ВЪШКИ ПЛАЩАЙТЕ СИ ДАНЪЦИТЕ ХРАНЕТЕ ДЕПУТАТСКИТЕ МАЙМУНИ НЕБЛАГОДАРНИ И СИ МИСЛЕТЕ ЧЕ ЖИВЕЕТЕ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    0 0 Отговор
    Защо общинските жилища се продават на преференциални цени това е въпросът? Кой плаща разликата до пазарната им стойност.
    Отговор 1 Защото нашите момчета трябва да си вземат жилищата без пари - комунистическо мислене от 1994 г до днес. Естествено разликата я плащат същите хора, които платиха кражбата на парите в КТБ, АЕЦ и т.н.......
  • 9 Бидона

    0 0 Отговор
    В затворите има много свободни килии и тези боклуци трябва да бъдат изпратени там веднага!
  • 10 Santino

    0 0 Отговор
    Конфискация и разстрел ! Да не са богуизбрани тия да си купуват апартаменти без пари ,пък нормалните хора събират цял живот за едни панелен апартамент или плащат 10 пъти по високи наеми от държавните нищонеправещи ,заплатаджийски плужяци !!!
  • 11 Смех

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ХМ262626":

    Тия от 89-та са синчетата на изродите от 1944-та. и в момента децата им се изучават по света, за да дойдат след още 10 години и да ни стрижат те! Всичко мислещо от тая държавица е избягало вече! Тука са само ганьовците с анцузи в мола и бачкаторите като нас!