Last news in Fakti

21 Декември, 2016 10:37 3 220 2

Наемите на лукс имотите замръзнаха в цял свят

  • лукс-
  • жилища-
  • наем

На фона на световната политическа и икономическа нестабилност наемите на луксозните имоти в 17 от най-големите градове на планетата замръзнаха през третото тримесечие на текущата година спрямо второто, сочат данните на индекса Prime Global Rental Index на международната консултантска компания Knight Frank.

Индексът отчита динамиката на наемните нива при най-търсените луксозни жилища с големина между 80 и 150 кв.м. В 10 от 17-те градове се отчита положителна динамика, а в шест – спад на наемите.

Канадският град Торонто оглави класацията на градовете с най-бързо растящи наемни нива при елитните апартаменти (+7.9%) за периода трето тримесечие на тази спрямо трето тримесечие на 2015 г. Темпът на ръст в броя на населението в Торонто, което за разглеждания период е +9%, както и ниското ниво на безработица (6.6%) спомагат за ръст в търсенето на жилища под наем.

Високите темпове на поскъпване на цената на жилищата (+12% на годишна база), както и дефицитът в предлагането стимулират ръста на наемите. В Токио движението на годишна база е аналогично като това в канадския град (+7.3%).

В края на класацията със спад в наемните нива от 10.8% е Найроби. Свръхпредлагането в сегмента на луксозните апартаменти, както и слабото търсене, оказват негативно влияние върху този сегмент от недвижимите имоти в Найроби.

Разглеждайки пазара по региони, то Северна Америка продължава да е лидер в темпа на поскъпване на луксозните имоти (+5.1% на годишна база). Традиционно Африка регистрира най-големия спад сред регионите в световен мащаб (-3.7% за година).

Prime Global Rental Index

(3-то тримесечие на 2016 г. спрямо 3-то тримесечие на 2015 г.)

град изм. %
1 Торонто 7.90%
2 Токио 7.30%
3 Кейптаун 3.30%
4 Москва 3.20%
5 Тел Авив 2.70%
6 Ню Йорк 2.40%
7 Пекин 2.10%
8 Гуанчжоу 2.10%
9 Цюриж 1.60%
10 Шанхай 1.40%


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баш батка

    3 0 Отговор
    А Софийските лукс панелки къде са в тоя списък?

    Коментиран от #2

  • 2 джожи

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "баш батка":

    абе панелките са си много добри,я ела тука в лондон да видиш каква е воня влага из луксозните им кьщи.