Last news in Fakti

21 Декември, 2016 18:21 8 227 3

Сградата на „Син сити“ може да бъде съборена

  • кино-
  • възраждане-
  • разрушаване-
  • сграда

Прокуратурата не откри нарушения при образуваната проверка

Сградата на „Син сити“ може да бъде съборена - 1

Бившето кино „Възраждане“, станало известно и като поп-фолк дискотека „Син сити“ на столичния булевард „Христо Ботев“ 61, може да бъде съборено, независимо че е паметник на културата. Не са намерени и никакви доказателства за нарушения на собственика на имота, който според интернет инициативата „Спаси София“, цели да събори сградата. Това заявиха от Софийската градска прокуратура за Факти.бг.

През месец март от инициативата сигнализираха за нередности по случая, а след това Софийската градска прокуратура образува проверка. От държавното обвинение коментираха, че в хода на проверката е установено, че сградата не подлежи на опазване, но се изисква да бъдат спазени архитектурните ѝ особености, включително и съобразяването с Подробния устройствен план за района. Според прокуратурата в хода на проверката не са установени нарушения и затова проверката приключва с отказ за образуване на досъдебно производство. Така, на практика, приключва сагата с бившето кино „Възраждане“, където по ирония на съдбата се помещаваше една от най-големите поп-фолк дискотеки в София и по този начин собственикът на имота има правото да събори сградата, независимо, че тя е паметник на културата. Проверка на Факти.бг установи, че това може да стане след съгласуване със Столичната община и с Министерството на културата, а тази процедура отдавна е започнала.

Също така сградата е обявена за паметник на културата „за сведение“. Това е най-ниската категория на защитеност на недвижимо културно наследство. Тя предвижда, че ако сградата бъде съборена, в изградената на нейно място постройка трябва да бъдат вписани части от оригиналната фасада, като целта е да бъде запазен автентичният дух на сградата. Практиката обаче показва, че това в най-добрият случай се превръща повече в кич, отколкото в процедура по съхраняване на културно наследство.

Собственикът: В центъра на София има много стари сгради,
които рано или късно ще прераснат в модерни офиси

През 2015 г., собственикът на постройката на ул. „Христо Ботев“ 61 Красимир Георгиев заяви, че има намерение да разруши сградата и да построи петзвезден хотел. „В София има много стари сгради покрай булевардите „Христо Ботев“, „Мария Луиза“, „Константин Величков“, които рано или късно ще прераснат в модерни офис центрове, кооперации“, заяви тогава той. Той има и хотели в центъра на София.

Собственикът иска разрешение за разрушаване на сградата от Общината

От Министерството на културата заявиха, че е внесен проект от собственика на сградата за разрушаването ѝ като целта е на нейно място да се изградят административни офиси. Това е станало в края на месец февруари 2016 година, като искането е било внесено в администрацията на район „Възраждане“. Това се е случило още преди да е започнала проверката на Софийската градска прокуратура.

С писмо с изх. № РВЕ16-ТД26-529(1)/02.03.2016 г. от Столична община – район „Възраждане“, проектната документация е върната на вносителя за съгласуване с Министерство на културата. До момента не са предприети действия от собственика на процесния имот за съгласуване на проект: „Разрушаване на масивна обществена сграда“, по реда на Закона за културното наследство /ЗКН/“, заявиха за Факти.бг от Министерството на културата. Въпреки действията на ведомството, ситуацията може да се промени и вече сградата да бъде съборена, особено след като прокуратурата не открива никакви нарушения от страна на собственика и съобщава, че статутът на сградата позволява това да се случи, коментират експерти по случая. Въпреки това от Министерството на културата са уверени, че ще следят внимателно ситуацията, независимо, че законът позволява на собственика да разруши сградата и че той многократно е заявявал за намеренията си.

„Поради възникналите обстоятелства и предизвикания голям обществен интерес, Министерството на културата внимателно следи процедирането на всички инвестиционни намерения, касаещи бившето кино „Възраждане“ (театър „Ренесанс“), при стриктно спазване на разпоредбите на Закона за културното наследство. Всички инвестиционни проекти и искания за намеси в защитени територии за опазване на културното наследство, каквато представлява горепосочената сграда, се одобряват и строежите се изпълняват по реда на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, само след съгласуване по реда на чл. 84, ал. 1 и ал. 2 от Закона за културното наследство /ЗКН/“, заявиха още от ведомството за Факти.бг.

Превръщането на сградата в чалготека започва още преди повече от 11 години. През 2005 г. Националният институт по паметниците на културата съгласува процедура по превръщането на сградата в „Увеселителен и хранителен комплекс“. На 11.04.2006 г. строежът е въведен в експлоатация с Държавна приемателна комисия.

С още едно становище от 04.06.2012 г. Министерството на културата дава съгласието си за Виза и технически проект за преустройство на сградата на пл. „Възраждане“ и бул. „Христо Ботев“ № 61. Година по-късно обаче, на 04.02.2013 г. Министерството на културата отказва да съгласува техническия проект за промени по време на строителството и не дава съгласие за издаване на разрешение за ползване и въвеждане в експлоатация на обекта. Изискванията на ведомството са всички промени в проекта, възникнали в процеса на строителството, основно по отношение на променени фасади, да бъдат отстранени и да се възвърне оригиналния външен вид на сградата – архитектурно-строителен паметник на културата. След това отново, в началото на 2016 г., собственикът внася проект за разрушаване на сградата и превръщането ѝ в административна постройка.

Сграда на повече от един век

В началото на 1900 г. театър „Ренесанс“ е наричан „Нова Америка“. Той е бил един от най-големите и най-модерни театри в София. Построен е през 1900 г., с площ от 1000 кв. метра. През Втората световна война, сградата е изгоряла при бомбардировки. След 1944 г. театърът е възстановен в неокласически стил. Сградата е завършена през август 1948 г. По-късно там се провеждат едни от най-масовите паметни прояви на Българска социалдемократическа партия, конгреси на синдикалните съюзи, БКП и митинги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    12 0 Отговор
    Да махнат чалгата от там - най-важното, че е голям позор.
  • 2 ФПТ

    6 4 Отговор
    Трябва да се опази сградата, която е с красива архитектура.
    Не желая, на нейно място да се построи поредното модерно недоразумение.
  • 3 Shmeker

    0 1 Отговор
    Тая сграда що прилича на старовремска тоалетна?