4 Януари, 2017 10:21 38 791 55

Трагедията на българската архитектура

  • българия-
  • архитектура-
  • строителство-
  • игнатов
Трагедията на българската архитектура - 1


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 баш батка

    97 4 Отговор
    Главния архитект на София е за затвора, защото неговата корпуция не може да се скрие а се вижда всеки ден от милиони. Хубава статия!

    Коментиран от #3, #4, #32

  • 2 1000

    65 10 Отговор
    Вярно е това, много от архитектите в Бг са не само безмозъчни, та са направо скапани. Да си архитект значи че трябва да си малко и дизайнер а ние сме свидетели на адска грозотия, особено с тези скосени и начупени покриви, малки грозни бълкончета, стоъгълни стени и др. Еми толкова ли е просто да се погледне една Испания например.....некадърници такива

    Коментиран от #12

  • 3 По точно казано

    10 24 Отговор

    До коментар #1 от "баш батка":

    Това не е корупция а решения на архитектите
  • 4 Батка Баш

    53 2 Отговор

    До коментар #1 от "баш батка":

    И не само той е за бай Ставри...
    Необуздаемата алчност на собственици на парцели, строителни предприемачи, "инвеститори", брокери, прекупвачи, рентажии водят до гротеската грозота на съвременния градски ландшафт.
  • 5 2399

    61 4 Отговор
    Четох една статия на френско издание за най-грозните 20 града в Европа и на 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 18 място(места) са градове в България. Ставаше дума за - липса на добра архитектура, много лоша инфраструктура, неосветеност, лоша чистота, цвят на зградите, какво е душевното състояние на човек който за първи път идва в даден град , поддържането или липсата на паркове алеи и тротоари, реки от кал по време на валеж, с една дума сивота....е това сме ние, гордейте се.
  • 6 Капитана

    17 40 Отговор
    Стига сте писали глупави статии,всичко което е над "Кота Корниз" масово и във новото строителство във чужбина е предвидено за "Мезонети" и тип големи "Мансардни" жилища.Бил съм в доста държави по света и съм виждал доста нови сгради,те българските архитекти копират масово от своите чужди колеги.В България също сградите се строят масово така и последният етаж се предвижда да бъде обособен от 2 до 3 мезонета.Въпрос на вкус е вече дали на някой това не му харесва или не.

    Коментиран от #53

  • 7 Насо

    41 4 Отговор
    Много полезна тема за хората като мен ,които не разбират. Ама има невероятни изгъзици. Леле колко нови грозни сгради има. Срамота,че са нови. Все едно си поставил на покрива от онези контейнерите. И в тях живеят хора.
  • 8 Ян Бибиян

    38 10 Отговор
    Нали знаете какво са архитектите? Едни хемафродити, не са достатачно мъже за да са инженери и не са достатачно гейове за са творци, едно нищо на което ЗУТ е дало много власт за съжаление.
  • 9 Марио

    18 30 Отговор
    Еми тия сгради са си абсолютно нормални на които се подигравате.Просто такива са новите.На мен ми харесват.
  • 10 nedovolen

    62 2 Отговор
    Глупости - САМО кота "БИЛО" трябва да има ! До "х" метра да може само архитектура , а над билото - само гръмоотводи и антени . До момента съществуващите наредби и закони са наложени от корупцията . Получи се така , че до корниза има 4 етажа , а над него още четири :-( .
  • 11 Гого

    26 0 Отговор
    И там корупцията е голяма доста често се виждат сгради залепени една до друга няма паркинги детски площадки а път до сградите кална улица!
  • 12 Хайко

    41 1 Отговор

    До коментар #2 от "1000":

    Българските архитекти не са некадърни - друга е причината за тези грозотии - а именно: Алчността на "инвеститорите"!!
  • 13 МРД

    16 32 Отговор
    И какво е старото строителство; Кубчета и Паралепипеди! Течат покривите на старите Панелки и ЕПК-та.
  • 14 Виталий

    3 2 Отговор
    Моята коптура е най убава..
  • 15 111

    45 6 Отговор
    От всичко най-идиотското, грозно и не практично са кръглите кули, много ги обичат. КОйто архитект е проектирал сграда с кръгла стая е пълен бездарник. Живея в такава, 17 кв. спалня (голяма), сложихме на единствената права стена едно легло, нямаше място за нощни шкафчета, един гардероб и толкоз. На кръгла стена как се слагат мебели? А и любимият хит, спалня с баня и тоалетна към нея, но без прозорец в банята. Да може като сереш и се къпеш да напояваш с естествени аромати и влага спалнята. И като цяло, масово тоалетните са без прозорци, това и в старото го има, особено в панелките. Аз съм израснала в стара тухла ЖСК, имахме прозорец и на банята и на тоалетната. Е, никога не е миришело. Сега с един умрял отдушник, сменихме три вентилатора, или мирише на кенеф, или на гадни ароматизатори.

    Коментиран от #16, #23

  • 16 лимонад

    23 15 Отговор

    До коментар #15 от "111":

    може да си изправиш кръглата стая с гипскартон като не ти харесва и лесно да си я направиш 12 квадрата от 17. ама трябва да се мрънка нали ? защо си го купи като не харесваш кръгли стаи ?
  • 17 ГОШО

    20 7 Отговор
    Е па дайте да си върнем панелното строителство за по-хубава архитектура!!! Вярно някой архитекти се по-оливат,но може ли да се строят четвъртити сгради в сив цвят с равен покрив тип Северно Корейски краен квартал.
  • 18 наблюдател

    36 3 Отговор
    Първо - проблема е от алчните инвеститори за повече жилищна площ, корупцията при узаконяването на проектите, следва неправомерно изменение в идейните проекти, корупция при издаването на акт 16 и на последно място закупуването именно на тези части на сградите на по-ниски цени /в сравнение под кота корниз/, но без да обръщат внимание какво им пише в нотариалните актове, а там пише офисни помещения /това обаче го разбират когато им дойде сметката за ток /промишлен/. Аз също съм се учудвала кой си купува тези изрезки по покривите - явно по-бедните инвеститори от провинцията /но да са в София/. Всеки архитект знае добре материята, но под натиска на инвеститора - правят наистина "чудеса". В противен случай те са без поръчки и работа...
  • 19 Гоуст

    11 13 Отговор
    Дето има една дума - кажи му архитект и не го обиждай повече
  • 20 Mercedes-Benz

    52 6 Отговор
    Интересно, че специално София, расте само на височина, но не и на ширина, не мога да разбера тази мания да се бутат всички на едно място по разни кибуци, умрат да са в "затворени комплекси" че било много престижно или в отвратителни "кооперации" като тези от снимките... Явно е много трудно да се инвестира в къщички с нормални дворчета, като в нормалните западни държави визирам Германия, да се развият предградията и да се разтовари централната част, цяла северна София седи е така, всичко се е забило в южната част - Витоша, Манастирки ливади и т.н. където със съседа отсреща си знаете кътните зъби само от гледане през прозореца... Или другата крайност като дойдат селяните първата им дума е "искам на центъра", от което пък ако се наложи на човек да кара по тесните улици някой "майстор" е спрял напряко на пътя между колчетата, с което пречи на движение на коли и пешеходци! Вече и за живущите в подножието на Витоша е мъчение да се гледа към града, само бетон, преди имаше зеленина поляни, сега и детелината на бул. България е застроена... прост народ. Колкото и да мразя комунистите едно признавам, преди 89-та имаше ред в София и беше град, а не помийна яма каквато е сега!

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Гоуст

    16 1 Отговор

    До коментар #20 от "Mercedes-Benz":

    Ти от София ли си, защото май не си идвал скоро. Околовръстното още не е построено, а вече се е превърнало в булевард и застрояването след него непрестанно се увеличава
  • 22 Гост

    14 5 Отговор

    До коментар #20 от "Mercedes-Benz":

    Що не идеш да живееш в тия северни квартали. Аз там след 8 не смея да мина с кола, та ти да живея там. И като някой вдигне блок там, кой ще си купи?
  • 23 баце

    16 9 Отговор

    До коментар #15 от "111":

    Баце първо никой не ти е виновен че си избрал да живееш в такова жилище и второ ти май е си запознат че от много години се изработват мебели по поръчка за всякакъв тип нестандартни помещения .Айде повече успех с жилището следващия път

    Коментиран от #47

  • 24 Да ама не

    27 1 Отговор
    В скосените "надкорнизни" гълъбарници (мезонети) е кучи студ, а след 9-10 годинки, ако не се отървете от тях започват проблемите (особено за наклонените бетонови стени ).
  • 25 Много е правово

    17 2 Отговор
    С всичко е така . Докато не се въведе съдебна и наказателна отговорност за магистратите ще бъде така ! Докато има имунитет ще бъде така .
  • 26 КОРНИЗ

    43 3 Отговор
    Пълна трагедия,

    Нещастници са тези, които си купуват апартаменти в зоната над кота Корниз!

    Нито топло през зимата - нито студено през лятото - нито сухо по време на дъжд, а за мухъла да не говорим, трябва с каска да ходят , за да не си удрят главите в скосените тавани!!!
    900 евро на квадрат ???
    Прост народ ей...

    Добра статия, браво! Истината боли!
  • 27 Тони

    24 1 Отговор
    Аз съм строителен инженер и ми писна да строя ей такива архитектски грозотии пълни с язви, особено по покривите, прозорците по покривите и комините.
  • 28 мъжкар

    15 6 Отговор
    Абсолютен факт е че така нареченото "ново строителство" изобилства от такива отвратителни архитектурни измишльотини които нямат нищо общо с функционалност нито с комфорт.А по отношение на старите панелки мога да кажа че са в пъти по-качествени от някои "нови " сгради.Особено сега след санирането панелките станаха повече от оригинални и перфектни с много приятен и красив външен вид.
  • 29 арх Рангелов

    22 0 Отговор
    В България има и добри архитекти, но главните архитекти, "специалистите" от ведомството на дебелата патица без строително образование и корумпираните архитекти-сребролюбци направиха не само София, но и цяла България по отношение на строителството едно гигантско строително сметище.
  • 30 инж Рангелов

    14 2 Отговор
    Уважаеми арх. Игнатов, поздравявам Ви. Ако приемете едно предложение ще Ви приветствам най-искрено: Във Вашия бъдещ,а защо не научен труд да влязат анализи и на други антиархитектурни елементи на изпълнени вече сгради не само над кота корниз-има изобилие от материал за това.
    Бъдете здрав.
  • 31 Петров

    13 1 Отговор
    Предлагал съм многократно - както има технически контрол по част КОНСТРУКТИВНА, защо да не се намери начин да има и минимален художествен КОНТРОЛ по част АРХИТЕКТУРНА.Сградите са своеобразни художествени произведения с не по малко въздействие от скулптурите върху възпитанието на поколенията.Затова Лиляно, ако пак си министър не мисли, че само магистралите са важни за МРРБ.
  • 32 Кольо Ф

    10 1 Отговор

    До коментар #1 от "баш батка":

    Публикувано във факти.бг: ..............Еми толкова ли е просто да се погледне една Испания............. няма нужда уважаеми 1000.Достатъчни са произведенията на видните наши архитекти.
  • 33 щерю

    18 5 Отговор
    Платена статия за мен, с цел да се вдигне височината и после бай Ганьо пак ще удари четири етажа в покрива- кой ще го спре??? Архитектикте са като проститутките - за пари правят всичко и те са 50% процента виновни за облика на сградите ни днес.Останалото е лакомията на строителите от 600 квадрата двор вади 120 апартамента
  • 34 КПФ

    13 0 Отговор
    Всичко това е незаконно и е в резултат на КОРУПЦИЯТА в органа даващ т.н. Разрешение за ползване! Над кота корниз по ЗУТ скосяването е под 45 градуса и проектанта няма право на т.н. изнасяния. Корупцията е в НАГ/ДАГ/ и още работи!!!
  • 35 Митака

    19 1 Отговор
    БГ архитектите не са некадърници. На снимка 5 се вижда "дизайна" на всички нови сгради, според ЗУТ. Кота корниз, след това чупиш на 45 градуса. Това е по закон, край. Архитектите не са виновни, да не мислите че им се проектират такива безумия? Законът е глупав, твърде пространен и комплициран, съответно и корумпиран.. Също така инвеститорите са алчни и безвкусни, с "пръдня боя". Хубава да е сградата, но пък евтино да я построя... :)) Виждали ли сте нещо хубаво и евтино?! Кола? Уиски? Стол? Телевизор? Жена:))?
  • 36 Алчния

    6 0 Отговор
    Не съм специалист, ама дори да ги увеличат с 3 метра нещата, то пак ще си остане същото положението, само че с 3 метра по-високо. Поне така го разбрах аз. Алчността няма да свърши, и небостъргач да е, ще му сложат един фургон най-отгоре, че да вземат някой лев повече. Не бих си взел друго жилище освен панелка, или ако имам много пари къща но аз да одобря проекта и материалите. Като знам как един ми викаше карай ми най-евтините тухли, че гоня цена, и за всички материали така. Оня ден един приятел му падна ширма заедно с половината стена в ново строителство, вика дай акъл какво да правя, казах му да си купи панелка.
  • 37 Софиянеца

    8 0 Отговор
    В софия трябва да се вкара ред!!! Всеки строител трябва да се задължи, да изгражда паркинги и зелени площи!!! Неможе да има блок до блок, да няма места за паркиране, да няма дървета, градинки...всяка сграда различна и по-грозна от предната...

    Коментиран от #40

  • 38 някой

    3 6 Отговор
    не е задължително да е грозно, аз лично търсих точно такъв подпокривен апартамент, защото харесвам велукс прозорците на тавана. Сега в две от стаите са ми така, а на третата има огромен балкон - неща, които ако беше един паралелепипед нямаше да има. Тоя да си гледа работата като е такъв разбирач, а аз ще си се кефя на покривните прозорци
  • 39 НЕразбирач

    7 2 Отговор
    90% от завършилите в България архитекти са пълни некадърници! Статията изостря вниманието на обигновения посредствен читател, НО е твърде късно да се вдига шум ... Дори да се промени закона - какво?! На.ра...тоест настроеното вече ОСТАВА като паметник на малоумщината. НЕ СА ВИНОВНИ ИНВЕСТИТОРИТЕ - нормално е да искат много, но правилата и истинските архитекти с принципи и стил, които отстояват СА нещата, които определят играта! А закони и архитекти от гореупоменатия ВИД има колкото за цвят у нас!
  • 40 НЕразбирач

    7 0 Отговор

    До коментар #37 от "Софиянеца":

    Извинявай, но КЪДЕ БЛЕЕТЕ?! (нищо лично). Как мислите ще се въведе ред в София - от самосебе си ли?! Нали трябва софиянци да накарат властта - да я заставят по съответния начин, ако тя не иска по нормалния?! Къде блеете и къде бляхте досега?! Няма достатъчна като брой критично мислеща маса (не лумпенизирана)! Затова и държавата си отиДЕ вече!
  • 41 Бай Кольо

    5 1 Отговор
    Бойко Борисов, Лиляна Павлова, ........... Васил Божков, Валентин Златев,..................Росен Плевнелиев, Георги Първанов, .................. БЪЛГАРСКА АРХИТЕКТУРА,..........................МИ ТЕКОВА БЕШИ ВРЕМЕТО- Уста Кольо Пръдлето.
  • 42 Арх Галилео Галилей

    8 1 Отговор
    Дайте ми един мощен компютър, крадени програми, корумпирани възложители, много мангизи па гледайте каква АРХИТЕКТУРА ще ви сътворя.
  • 43 Бойко Борисов

    7 0 Отговор
    Лиляно чети: Архитектурата заема важно място в културното развитие на народите, населявали българските земи. Територията на България е богата с разнообразни архитектурни паметници, построени от различни народи при различни епохи. Развитието на архитектурата в България минава през седем периода: от възникването ѝ до създаването на българската държава (VII век), средновековие (VII-XIV век), турско робство (края на XIV – втората половина на XVIII век), Възраждане (втората половина на XVIII – 1877), от Освобождението (1878 – 1944), 1945 – 1980, 1980 – до наши дни.
  • 44 Бойко Борисов

    8 1 Отговор
    В МРРБ (при оная бузестата) има една "архитект" СТАНКОВА, която ще си откара до пенсия.Станкова да се размърда малко, защото тоя ЗУТ не е само за украшение.
  • 45 Чингара

    16 1 Отговор
    Аз съм архитект, завърших в Германия, когато се прибрах 2009 започнах работа в едно арх. бюро. На няколко пъти шефа ме кара да правя глупости от типа на тези горе и по зле. Неможах да продължа да се гавря с тази професия. Възможностите бяха или обратно в Германия или друга работа. Сега работя като мениджър в една фирма, нищо общо с архитектура. За мен виновни са само Архитектите, ако имам влас, някой от тях ще ги обеся пиблично за назидание, защото е..ха м..ката на тази професия и с право ни псувате. Не е проблема в ЗУТ а в главите на самите архитекти. изпитвам голяма болка като се разкарвам в Пловдив и гледам такива извръщения на помиярщината. Още като студент бях писал на няколко списания в БГ ще това което го хвалят като супер архитектура е супер мизерно, но и така нямаше отговор, защото най вероятно статийте бяха платени от ВЕЛИКИ Архитекти. Срам ме е от колегите си. Нека се замислят че това което правят всеки ден се гледа от минаващи хора.
  • 46 инж Тодоров

    6 0 Отговор
    най после да пише един грамотен архитект.
    Благодаря!
  • 47 1234

    3 0 Отговор

    До коментар #23 от "баце":

    Аме този "баце" който се изказа за кръглите стаи или е овен,или е нереализиран архитект, или е от Вършец.
  • 48 1234

    5 0 Отговор
    Първта сграда е на Бета ИВ, срещу входа на Южния парк. от ахрхитектурата на 90 те.. а Бета ив си ги узаконяваше в ДАГ както си поиска
  • 49 арх

    1 6 Отговор
    Значи според архитекта дясната дърта комунистическа сграда без каквато и да е архитектурна мисал тип"кашон" и таван за завършек момент то таван няма но пак има последна плоча тип "Басеин"(както са всички стари панелки в бг) е по добра от разчупена и интересна нова сграда след 2001г. ?

    Мисля че арх. Борислав Игнатов все още живее в бай тошово време. Лично мнение.
  • 50 Сидер

    1 0 Отговор
    По коментарите ще ги познаете.Леле колко неграмотни хора има, леле.
  • 51 Над Под

    2 1 Отговор
    Над кота корниз: Бойко Борисов, Лиляна Павлова, арх.Здравко Здравков, алчните инвеститори.
    Под кота корниз: Принудените да купуват отвратителните жилища.
  • 52 знайко

    3 0 Отговор
    А на никой ли не му хрумва, че вместо да се вдига котата корниз с 3 метра, може да се намали КИНТ, за да съотвества на текущите коти корниз. Всичко друго просто ще добави още един нормален етаж и след котата корниз безумията ще си останат.
  • 53 Гост читател

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Капитана":

    В 90 % от случайте, тия мезонети течът като лейки и от там цялата сграда започва да има проблем. Почва се едно събиране на пари за правене на покрива,шото е общ и така почват и скандалите ,кой ще даде ,кой не. Преживял съм го. За тва -сега съм в сграда от 1975,сменил съм си всички тръби и канали и ел инсталация и съм много по доволен.Стайте ми са със ПРАВИ ЪГЛИ и нормален размер, за разлика от новото строителство- кутийки със форма от геометрията на Лобачевски.

    Коментиран от #54, #55

  • 54 баймуй

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гост читател":

    ДОКАТО ИМА КОЙ ДА ИМ КУПУВА ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ ЩЕ СИ СТРОЯТ КАКТО ИМ Е КЕФ. ТАВАНСКИТЕ СТАИ СЕ ВОДЯТ ОФИСИ. ЕДИН ТАКЪВ СЕ ОПИТАХА ДА МИ ГО ПРОБУТАТ ЗА АПАРТАМЕНТ. МОЖЕ АМА НЕ ДНЕС. НО НЯКОЙ ТАРИКАТ СЕЯНИН ЩЕ ГО КУПИ КАТО ЗА АПАРТАМЕНТ. ТЕ ТАКИВА ТЪРСЯТ ПРОДАЛ НА ДЯДО СИ НИВАТА КОЗАТА ОВЦАТА КРАВАТА СЪБРАЛ НЯКОЙ ЛЕВ ВЗЕЛ И КРЕДИТ И ЩЕ СЕ НАБУТА С АПАРТАМЕНТ НА ПОКРИВА.
  • 55 баймуй

    1 0 Отговор

    До коментар #53 от "Гост читател":

    ДОКАТО ИМА КОЙ ДА ИМ КУПУВА ИЗМИШЛЬОТИНИТЕ ЩЕ СИ СТРОЯТ КАКТО ИМ Е КЕФ. ТАВАНСКИТЕ СТАИ СЕ ВОДЯТ ОФИСИ. ЕДИН ТАКЪВ СЕ ОПИТАХА ДА МИ ГО ПРОБУТАТ ЗА АПАРТАМЕНТ. МОЖЕ АМА НЕ ДНЕС. НО НЯКОЙ ТАРИКАТ СЕЯНИН ЩЕ ГО КУПИ КАТО ЗА АПАРТАМЕНТ. ТЕ ТАКИВА ТЪРСЯТ ПРОДАЛ НА ДЯДО СИ НИВАТА КОЗАТА ОВЦАТА КРАВАТА СЪБРАЛ НЯКОЙ ЛЕВ ВЗЕЛ И КРЕДИТ И ЩЕ СЕ НАБУТА С АПАРТАМЕНТ НА ПОКРИВА.