Last news in Fakti

9 Януари, 2017 12:43 2 597 0

Общото между жилищата и евтините полети

  • жилища-
  • наем-
  • краткосрочно-
  • хотел

През последната година и половина се увеличава процентът на купувачите на жилища, които придобиват недвижимост с цел отдаване под наем. Става дума за София и големите градове, в които има потенциал за развитие на туризма. Причината обаче не е само наличието на забележителности, но и фактът, че през миналата година от и до столицата бяха разкрити над 23 нови дестинации на нискотарифни авиокомпании. Имайки възможност за евтин въздушен транспорт много чужденци решават да посетят българската столица и околността, както и някои от по-големите градове на страната.

От своя страна, собствениците на жилища, които изпитват трудност при намирането на наематели за дългосрочно отдаване под наем, решават да минат на вариант хотелски принцип на отдаване под наем. Справка в една от световните платформи за краткосрочно отдаване под наем airbnb.com показва, че там се оферират над 300 жилища. Повечето са концентрирани в центъра на София и съседните на него квартали. В района на Ларгото нощувка в двустаен апартамент струва 50 лв. Дори половината от месеца жилището да е заето, това прави 750 лв. на месец, което е добър доход.

Стая в къща, която се намира в района на Манастирски ливади може да бъде наета срещу 31лв. на нощ. Подходяща е за двама души. Най-скъпо отдаваният имот на хотелски принцип е апартамент в центъра на София с две спални и четири бани, подходящ за 4-ма души. Нощувката в него струва 78 лв.

Активни са собствениците на жилища и в Пловдив. Там на хотелски принцип се отдават близо 250 апартамента. Най-високата цена на нощувка е 90 лв. Срещу тази сума туристът може да нощува в къща в Стария град. В малък отлично обзаведен апартамент в Капана може да се пренощува срещу 36 лв. Дизайнерски обзаведен апартамент в идеалния център се отдава под наем за нощ срещу 71 лв.

Над 300 саи предложенията във Варна. Преобладава предлагането в района на Морската градина. Повечето апартаменти са разположени в нови сгради и са дизайнерски обзаведени и модерни електроуреди. Стая в центъра на Морската столица може да се наеме за нощ срещу 31 лв., а луксозен апартамент в центъра, предназначен за 6 души, се отдава под наем срещу 71 лв. на нощ.

Над 300 са и предложенията в другия голям морски град – Бургас. В центъра модерно обзаведен апартамент с 2 легла за четирима души се отдава под наем срещу 101 лв. на нощ. В близост до Морската градина студио с две легла за трима души може да се наеме срещу двойно по-ниска цена на нощ.

Остава открит въпросът как се плаща данък „Печалба” от подобна дейност. В западните държави данъчните администрации имат договореност с airbnb.com. У нас НАП все още не е водел разговори по въпроса с онлайн платформата, но вече е получил сигнали от граждани за отдаване под наем на подобен принцип на имоти, които видимо не отговарят на изискванията на Закона за туризъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА