26 Януари, 2017 12:33 3 915 9

Ръст в сделките в центъра на София

  • imot.bg-
  • център-
  • софия
Ръст в сделките в центъра на София - 1
Снимка: М. Богданова ©

С 15% са се увеличи покупко-продажбите на жилища в София през 2016 г. Една от причините, според анализатори, е че ценовите очаквания на продавачи и купувачи започнаха да се доближават. Тенденцията се е очертала най-ясно през втората половина на годината. Именно от месец юни и цените на квадратен метър жилищна площ в центъра на София надвишиха 1000 EUR, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Най-скъпо се търгуват малките апартаменти, които продължават да са предпочитани за придобиване с инвестиционна цел. През септември 2016 г. те са се търгували срещу 1109 EUR/кв.м.

Все по-малката разлика в цената между купувачи и продавачи води до по-бързо намиране на търсения имот, респективно по-бързо сключване на сделка. „Над половината от купувачите към края на 2016 г. търсят по-малко от един месец преди да стигнат до сключване на сделка. Други 30% от клиентите пък избират имот в продължение на 1 до 3 месеца. Очакваме тенденцията да се запаси и през настоящата година”, казва Явор Пейчев, регионален мениджър на „Имотека”.

Ръст в сделките в центъра на София

* цените са в EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    21 3 Отговор
    "Една от причините, според анализатори, е че ценовите очаквания на продавачи и купувачи започнаха да се доближават" - абсолютна лъжа! По-скоро очакванията между продавачи и купувачи започнаха да се разминават все по-жестоко! А ако говорим за идеалния център, то там се предлагат предимно жилища в окаяно състояни, на кофти етажи за мега-цени... Всичко друго е спекулации и мечти на родните ни брокери :)

    Коментиран от #9

  • 5 гост 1

    7 4 Отговор
    Гост, ако ти се предложи имот в нова изпипана сграда в центъра ще ти се завие свят от сумата.
    По-скоро бая хора си нямат идея как работят парите и това че хората са бедни не означава че имоти се продават просто ей така. Имот не е казано че всеки трябва да може да си купи.

    Коментиран от #8

  • 6 Калин

    11 2 Отговор
    Браво, чудесна МАНИПУЛАЦИЯ с платена публикация!
    Брокерите в комбина с банките усърдно работят, за да докарат хората до лудост и да теглят кредити, които са гаранция, че ще плащат ДО КРАЯ НА ЖИВОТА СИ! Кой нормален човек може да си помисли, че е закотвен на работното си място за 30 години и ще успява да се издължава, ама ОТ КЪДЕ ТАКИВА ГАРАНЦИИ и СИГУРНОСТИ в ТОЗИ НЕСИГУРЕН И ПОЛУДЯЛ СВЯТ бе, драгиии???
  • 7 Митко

    8 2 Отговор
    Здравейте, искам да изразя едно не толкова пристрастно мнение.
    Наблюдавам пазара на имоти почти 4 години.Тенденцията, която се очертава е че от село идваме в Столицата, а старите софиянци масово се изселват около София.Така че не толкова се купуват скъпи имоти, колкото еффффффтинки..Що се касае за човек, който има сигурни доходи или голям бизнес трябва наистина да е луд, за да инвестира в 'луксозен апартамент' а не например в хубава къща с двор около София..Е все пак луди бол..
    ps.Не съм брокер
  • 8 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "гост 1":

    Аз точно това казвам - очакванията между купувачи и продавачи вървят към жестоко разминаване. Разбира се, че имот не трябва всеки да си купи - трябва да оставим брокерите да чоплят семки и да решават кръстословици, а да не ги занимаваме с продажби! Прав си - бая хора идея си нямат идея как работят парите и затова слагат цени, с които не могат да продадат имота си.
  • 9 koko

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Абсолютно сте прав,аз съм брокер от 15 г.но лакомията на колегите и продавачите вече блокира пазара,не ги слушайте вече започнаха да вият,че няма сделки в разоворите помежду си,сделки над 1200 евро за така наречените топ ройони са безумие.Скоро всички щего разберат.