27 Януари, 2017 10:37 12 694 20

Днешният купувач на жилище

  • жилище-
  • купувач-
  • отстъпка
Днешният купувач на жилище - 1
Снимка: М. Богданова ©

Ако допреди около 2-3 години можеха да се очертаят ясни профили на различните групи купувачи, то днес тази задача е значително по-трудна. Причината е, че в условията на активен пазар недвижимите имоти представляват интерес за много широк кръг от хора.

„Купувач днес (или потенциален такъв) на практика е всеки. Най-активни са хората в трудоспособна възраст и с по-устойчиви доходи, които търсят по-добри условия за живеене. Това са 25-50-годишните, с малки или големи деца или с намерение за такива. Професиите, които практикува днешният купувач, са наистина разнородни – юристи, счетоводители, IT специалисти, спортисти, лекари“, коментират анализатори.

Близо половината от клиентите, особено във второто полугодие на 2016 г., купуват със собствени средства. Останалите вземат решението да се сдобият с имот с различен по размер ипотечен кредит. Финансиране на 80% до 100% от стойността на имота ползват около 10% от хората, толкова е и делът на купувачите със заем в размер на до 30% от общата сума. Относно отстъпките те са в размер на до 5000 EUR, като най-голям е делът на сделките без компромиси в цената. Около 10% от покупките през 2016 г. са направени с отстъпка в размер на повече от 10 000 EUR. Това са редките случаи, в които продавачът е бил склонен да преосмисли предложението си и да го съобрази с пазарните условия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пешо

    9 2 Отговор
    Много интересно как пък разбрахте кой колко отстъпка от цената прави, лично ли ви докладваха?
  • 2 Пл Кръстев

    25 4 Отговор
    основният проблем на пазара за жилища ,са агенциите!
    1. най познатите фрази са "защо го продавате за 30 000, нека опитаме първо на 34 000" и така по изкуствен начин се вдигат цените.
    2. никой не може да обясни агенциите какво точно вършат за комисионната от 3-5%
    мога да изброявам още много , но това е достатъчно.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 DGI

    19 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пл Кръстев":

    Агенциите навсякъде са напаст неземна, най-големият проблем при тях е, че агентите са на % от продажба, доходите им могат да варират от 150лв. на месец до 15000 лв., зависи какво успеят да продадат. За това и ти казват нека пробваме за повече. Общо взето вместо собственика, агента се занимава с всичко по продажбата. Ако успееш да прескочиш агента, то си направо цар.

    Коментиран от #5

  • 4 гост

    12 1 Отговор
    Недейте да се правите на тарикати, към анкетата добавете отговора:
    НЕ БИХ СИ КУПИЛ ЖИЛИЩЕ

    Коментиран от #7

  • 5 Bossman

    2 13 Отговор

    До коментар #3 от "DGI":

    А ти купи ли си ВАЗЕЛИН ?Ако не си побързай.Ще ти потрябва.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Bossman

    1 18 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    Ми недей си купува жилище и си стой на село.Там си най-добре.Хем ще пасеш козичките,хем ще цокнеш по нещо

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Bossman":

    Тоя лаф ''стой на село'' аха ха ха, а ми ти така си обиждаш единствените бъдещи ''клиенти'' Г-н измекяр. А ти така ли направи? Дойде от село и започна със селските номера? Такива като теб съм ги прескочил отдавна и съм си купил жилище. Чакаш ли още да ти звънне оня редовния от преди 20 години? аха ха
    Та коя е твоята кантора???
  • 9 До Bossman

    19 2 Отговор
    Забавно ми е когато чета някоя много икономико-аналитична статия за българският имотен пазар, а още повече, когато попадна на някое интервю в тв7, БгОнЕър, НоваТВ, насам-натам... :-D
    За мен, цените до огромна степен се определят от спекулативната политика на 2-3 големи фирми в София, от която вземат пример и по-малките за да не са ''по-назад''. Което си има своята, преди всичко, житейска логика. :-D Обаче...

    80% от брокерите са доста ниско културни хора, амбицирани и ''многофункционални'' господа и госпожи, на които давайки им се лична гледна точка, дават вазелини, вместо доводи... НИВО!
  • 10 от Америка

    8 10 Отговор
    Щом още не сте разбрали, че агенциите помагат да се регулира пазара, то тогава сте много зле. Всеки продавач иска най-високата дори невъзможна цена за имота си. Всеки купувач иска, ако може и без пари да си купи имот, тогава се намесват агенциите сверяват им часовниците и шансът да се сключи сделка на справедлива пазарна цена става много поголям. Добрият брокер иска сделка, а не да завишава или да занижава цените.

    Коментиран от #12

  • 11 nkavrakov

    15 2 Отговор
    От както европейската централна банка печата пари като за световно и обезценява еврото с цел вдигане на инфлацията ,така наречените евтини пари стигнаха и до България посредством банките майки в чужбина.
    Резултата е ниски лихви по депозитите и вдигане на цените на имотите като това вдигане е в резултат на паричната политика на банките.
    Съответно собствениците на имоти задържат предлагането и обявяват нереални цени,брокерите ги подкрепят защото са алчни и спиратала се завърта.
    Вече закупуването на имот е не само неизгодно но и направо опасно на тези цени.
    Всеки който ще купува го съветвам да изчака и да се оттегли от пазара за да забие всичко и да няма продажби
  • 12 гост

    12 4 Отговор

    До коментар #10 от "от Америка":

    Това е за Америка братле, а във БГ ''брокера'' иска да лапне комисион от двете страни, интересува се само от комисиона си, увеличава цената с комисиона си, не е материално отговорно лице и подписа му никъде не присъства, не е професионалист защото не е учил за това и няма диплома, готов е да развали сделката ако му е засегнат комисиона................................. мога да изброявам още........................
    Босмана, самосезирай се ако обичаш.

    Коментиран от #13

  • 13 Bossman

    4 14 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    На всички документи които подписват клиентите стои също така и печатът на фирмата,която представлявам.Освен това,гледам максимално бързо да набавя необходимите документи за сделката.Съответно спестявам време на клиента.Така че сам преценявай

    Коментиран от #14

  • 14 гост

    18 2 Отговор

    До коментар #13 от "Bossman":

    Поредната лъжа! Къде в нотариалния акт е твоят печат? И каква отговорност носиш ти пред закона? Например за измама?

    Коментиран от #15

  • 15 Bossman

    1 8 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Ако правя измами,няма да имам клиенти.Освен това щях да съм чест гост в прокуратурата.Толкова ли не можеш да го проумееш.

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Bossman":

    Та ти само два коментара по нагоре излъга че печата ти стои на всички документи. Това да не би да е нормално?
    Да лъжеш в обявата за квадратите нормално ли е? По 10 фирми пускате обяви за един и същи имот на различни цени ............. това според теб е коректно?
    Да подвеждаш продавача че ще му продадеш имота за 6 месеца или 1 година, с цел да ти подпише ексклузива..........това коректно ли е? Ами ако не го продадеш,? както в повечето случаи, ще му платиш ли неустойка че си му загубил времето?
    И много, много мога да ти изброявам още, брокерски тарикатлъци които ги знаеш прекрасно.

    Коментиран от #17

  • 17 Bossman

    1 10 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Да печата ми стои на всички документи,които издавам,но никъде не съм обещавал в какъв срок ще продам дадено жилище.Все пак на пазара за недвижими имоти всеки идва и оглежда.Ти като отиваш на пазар още от първата сергия ли купуваш това което ти трябва?

    Коментиран от #18

  • 18 гост

    17 2 Отговор

    До коментар #17 от "Bossman":

    Ами на мен, като продавач, за какво си ми??? За да ми надуеш цената?? Или за да пуснеш обявата, която мога и сам да пусна???
    За ТВОЯ печат ти казах, той НЕ стои на НОТАРИАЛНИЯ АКТ. Това е важния документ, останалите документи на които стои твоя печат, не ме вълнуват, всеки може да си ги извади сам или с помощта на адвокат.
    Адвокат, който защитава само лицето, което го е наело.
    Кой интерес защитаваш всъщност ти? Купувач? Продавач?
    Ти НЕ защитаваш никой а единствено комисиона си.
    В коментар №7 прозира мисленето ти и отношението към клиента.
  • 19 В.Иванов

    3 6 Отговор
    "Нацията ни никога няма да успее, ако не се отърве от най-долното си качество - да не си плаща и да се опитва винаги да мине метър" Атанас Буров

    Коментиран от #20

  • 20 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "В.Иванов":

    И какво общо имат БГ''брокерите'' с това?