Last news in Fakti

15 Февруари, 2017 15:30 4 448 0

За пръв път от 2010 г. поскъпване на имотите в Тирана

  • албания-
  • цени-
  • жилища
За пръв път от 2010 г. поскъпване на имотите в Тирана - 1
Снимка: Shutterstock

С 4.6% са се повишили цените на недвижимите имоти в Тирана през 2016 г. Това е първата година на ръст от 2010 г., отчитат местни анализатори. Цените на квадратен метър жилищна площ варират в широкия диапазон от 400 EUR в покрайнините на албанската столица до 3000 EUR в центъра на града.

След кризата през 2009 г. търсенето на жилища в цяла Албания и най-вече в Тирана значително спада. Това предизвика петгодишен спад на цените, след което последва стагнация. Едва през 2016 г. търсенето на жилища започна да се повишава на фона на икономическия ръст и увеличаване доходите на домакинствата.

Благоприятен ефект на пазара на недвижими имоти оказа и спадът на лихвите по ипотечните заеми. Това кара все повече семейства да се ориентират към покупка на жилище, вместо наемане.

През 2017 г. придобиването на имот ще е изгодно. Това е свързано както с ниските лихви по кредитите, така и с прогнозата на анализатори за ръст на цените през настоящата година. Очаква се до края на 2017-а поскъпването при апартаментите да е в рамките до 10%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА