21 Март, 2017 20:51 4 447 2

Къде живеят най-много хора на планетата

  • население-
  • град-
  • увеличение
Къде живеят най-много хора на планетата - 1
Снимка: Shutterstock

Вероятно сте чували за това колко неравномерно е разпределено населението на планетата. Дефакто огромна част от хората на Земята живеят на много ограничена територия, която обхваща Китай, Индия, Япония и други региони на югоизточна Азия. Този регион се отличава с висока плътност на населеност и както е видно от картата е достигната критична точка. В червено анализаторите са обозначили Бангладеш и три индийски провинции.

Къде живеят най-много хора на планетата

Въпросната територия е с площ едва 415 000 кв.км и дефакто е по-малка от щата Калифорния в САЩ. Следващите по населеност територии са обозначени в синьо. Тук спадат Канада, Австралия, Норвегия, Швеция и Саудитска Арабия. В синьо са и части от Китай, САЩ и голяма част от Русия.

Неравномерното разпределение на населението е още по-очебийно, ако се погледне картата с най-бързо растящите по население градове.

Къде живеят най-много хора на планетата

Една от най-важните демографски тенденции в света пред последното столетие е бързата урбанизация. Още през 1950 г. под 30% от населението на планетата е живяло в градовете. Анализатори прогнозират, че още през 2030 г. над 60% от населението на планетата ще живее в градовете. В развитите държави голяма част от населението обитава градските части. В САЩ – 81%, Канада – 82%, Австралия – 89% и в Германия – 75%.

Близо 600 от най-големите градове в света генерират 60% от общия обем производство в света. Именно новите икономически възможности се превръщат в стимул, който принуждава хората да мигрират от по-малките населени места в големите градове. Особено бърз темп на този процес се наблюдава в Африка и Азия. Държави като Китай и Индия, са лидери в ръста и развитието на градовете. Така например, населението на Делхи нараства със 79 души на час, а това на Шанхай – с 51 души на час.

Африка е регионът, който силно се промени през последните години. Така например, Йоханесбург е бил единствения град в Южна Африка през 1960 г. население над 1 млн. души. 55 години по-късно в региона има 33 града, чието население е над 1 милион души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пабло

    3 0 Отговор
    В синьо са отбелязани най-слабо населените територии(Сибир,Гренландия,пустини,планини и н.т)
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.