6 Юни, 2017 17:46 2 022 1

Сградите „гълтат” 38% от енергията

  • саниране-
  • енергия-
  • конференция
Сградите „гълтат” 38% от енергията - 1
Снимка: М. Богданова ©

Близо 40% от енергията отиват за сгради, използвани за жилищни нужди или в сферата на услугите, сочи анализ, касаещ крайното потребление на енергия в Европейския Съюз (ЕС). Транспорт, промишленост и домакинства са трите основни консуматора на енергия. „Усилията трябва да бъдат насочени към повишаване на енергийната ефективност на сградите, а действията на всички – в посока гарантиране на възобновяеми източници, които да осигурят необходимите количества енергия. Очакваме да бъде постигнат голям ефект чрез повишаване на енергийната ефективност на жилищните сгради”, каза по време на конференцията „Енергийни граждани в Европа-къде сме ние?“ заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.

Необходимо е да продължи търсенето на устойчиви начини за финансиране на мерки за енергийна ефективност за жилищни сгради. „Моята амбиция е тези мерки да бъдат комбинирани в бъдеще и с други, като опазване чистотата на въздуха и внедряване на възобновяеми енергийни източници в жилищните сгради с оглед още по-голямо намаляване на енергийното потребление, а там, където е възможно технически и икономически – да бъдат приложени мерки и за приближаване до нулево потребление на енергия”, каза Крумова. Целта е да се намали още повече екологичният отпечатък на всяка една сграда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    С парите от санирането можеше да се интегрират възобновяеми източници, централни климатични системи и то на същата изписана цена за апартамент. Само едни фотоволтаици със соларни колектори да бяха сложили и централно отопление на газ, щеше да има забележителен ефект върху сградите.
    При сегашното облепяне с изолация не си направиха труда дори да демонтират висящите и капещи климатици, да обособят място за тях и да се монтират само там. Само при нас може да си сложиш където си поискаш климатик, в белите страни освен на балкона нямаш друг вариант.