12 Юни, 2017 13:33 4 610 6

Опасност от нов имотен балон в Ирландия

  • ирландия-
  • цени-
  • балон
Опасност от нов имотен балон в Ирландия - 1
Снимка: Shutterstock

Рязкото поскъпване на жилищата и ръстът в ипотечното кредитиране повишават опасността от възникване на нов имотен балон в Ирландия. Икономиката на страната „прегрява” смятат от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Наблюдава се риск от висок държавен дълг и минимално прилагане от страна на правителството на строгите правила на ЕС по отношение на разходите, съобщава изданието Business Property & Mortgages.

Цените на имотите бързо растат на фона на силния икономически ръст и дефицита при жилищата. Броят на отпуснатите ипотечни заеми също бързо се увеличава. Според някой анализатори, на Централната банка ще й се наложи да повиши условията по кредитирането, като ограничи издаването на заеми за покупка на жилище.

Строителният сектор също набира скорост, но едва ли скоро ще успее да задоволи силното търсене.

Цените на жилищата растат най-вече в западната част на Ирландия, където от април 2016 г. до април 2017-а се отчита ръст от 17.8%. За същия период в Дъблин стойностите са се повишили с 8.2%.

Директорът на Централната банка на Ирландия, Филип Лейн опроверга предположението, че икономиката се намира на границата на нов имотен „балон”. От ОИСР предупреждават, че цените на имотите могат да растат още по-силно, отколкото направените до момента прогнози. До прегряване може да се стигне, ако търсенето на новопостроени жилища доведе до силен ръст в строителството. ОИСР предупреждава, че независимо от възстановяването на икономиката, банковата система все още остава слаба. Условията по кредитиране остават високи за представителите на малкия и среден бизнес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Милена е топ

    0 7 Отговор
    Хайде сега разбирачите да почнат да пишат как и у нас е балон...
  • 2 Имотен Балон

    12 0 Отговор
    Скоро ще започна да гърмя из цяла Европа, ей че кеф!:)
  • 3 хах

    6 1 Отговор
    Хах, балон, та балон. Парите са просто едни хартишки, докато имотът си е имот - скъп, евтин - имот. И друго нещо важно за имото-имащите - имот не се продава, а се управлява!
  • 4 Гостът

    10 1 Отговор
    Който купи на тези цени се набута дразтично. Печелят живеещите под наем и най-вече банките.

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гостът":

    Какво печелят наемателите, ако може да обясниш?!?

    Коментиран от #6

  • 6 Гошо

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Наемателите печелят от по-ниския наем, който плащат, спрямо цените на имотите. Освен това от историческа гледна точка закупуването на имот на кредит почти винаги е по-лошо финансово решение от живеене под наем + инвестиция на средствата, които биха отишли за първоначална вноска по кредита.

    Хората с най-висока финансова култура живеят под наем. Не мисля, че това е случайно.