21 Юни, 2017 14:30 10 213 0

В Израел продават 15 000 жилища на занижени цени

  • израел-
  • цени-
  • жилища
В Израел продават 15 000 жилища на занижени цени - 1
Снимка: Shutterstock

В рамките на специална правителствена програма от началото на тази 15 000 жилища в Израел ще бъдат продадени на преференциални цени. Целта е да се помогне на хората, които желаят да си купят първо жилище. На фона на стабилизиране на цените в жилищния сегмент, появата на подобна програма е лишена от практически смисъл, коментират анализатори. „Смятам, че акцентът трябва да е върху имотите, които ще бъдат завършени в близките 4-5 години. Очаквам въпросната програма да се отнася за имоти, които са разположени в периферните, малко желани от купувачите региони, а в същото време към централните части, където търсенето е по-голямо дефицитът ще продължи”, коментира Елиав бен Шимон, директор на Асоциацията на израелските строители.

Недостигът на жилища и високите цени отдавна е политическа „взривоопасна” тема в Израел, а именно от началото на протестите срещу високата цена на живот, чието начало датира от 2011 г.

Ценовите нива на жилищата и къщите в момента отчитат стабилизиране, като през последните месеци са се понижили с 0.5%. Въпреки това анализатори очакват ръст от 3.5-4.5% за текущата година. „Разбира се, това е далеч по-нисък процент на поскъпване в сравнение с предишни години, когато този процент достигна 8.5%”, припомня Бен Шимон.

Към средата на юни близо 10 000 граждани на Израел са получили право да участват в програмата и се очаква техният брой да нараства. Тя ще стане една от многобройните мерки на държавата в борба с недостъпните жилища, включително допълнителния данък на собствениците на три и повече имота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА