22 Юни, 2017 10:36 9 865 4

Най-скъпият град в света

  • луанда-
  • ангола-
  • град-
  • класация
Най-скъпият град в света - 1
Снимка: Shutterstock

Луанда – столицата на Ангола, успя да си върне първото място в класацията на най-скъпия град в света, като измести от там Хонконг. Авторът на проучването – консултантската компания Mercer, е изследвала 23 мегаполиса от цял свят. Третото място е за Токио. Следват Цюрих, Сингапур, Сеул, Женева, Шанхай, Ню Йорк и Берн.

Любопитно е, че Лондон, който се смята за най-скъпия за преживяване град е в края на класацията. Това се обяснява с девалвацията на паунда след референдума за излизане на Великобритания от ЕС. Градът обаче продължава да е скъп за чужденците. На първо място заради високите наемни нива и поради наличието на дефицит на жилища ново строителство.

Класацията е изготвена на базата на изследвани 200 признака, в които влизат също така разходите за наем на жилище, транспорт, дрехи, храна и развлечения. Луанда е „победител” благодарение на факта, че наемът на обзаведен апартамент с три спални е 13 000 USD на месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    9 0 Отговор
    дали има циганска махала?
  • 2 Answer

    7 0 Отговор
    Здравейте, някой би ли ми разяснил защо столицата на Ангола е най-скъпата за живеене? Не мисля, че е топ дестинация за туристи или пък за бизнес... Защо стандартът на живот там е толкова висок? Силно се съмнавям да е само заради златото и диамантите там.

    Коментиран от #4

  • 3 rotjeknor

    2 0 Отговор
    Защото има много петрол, който в момента се експлоатира безогледно и има много инвестиции покрай тази индустрия. А няма имоти достатъчно за приходящите.
  • 4 Отговор

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Answer":

    НЕ Е ПАЗАРНА ИКОНОМИКА!!! Този стандарт на живот е само за няколкостотин души около семейството на душ Сантуш(имам предвид жената-милиардер Изабел и баща ѝ, небезизвестният социалист Жозе Едуарду), както и за представителите на няколкото десетки инвеститорски компании! Разбира се, на определени привилигеровани групи работници (нашите хора, от по-равните, номенклатурата) се плащат запплати от порядъка на 6-8000$. Останалите хора получават африкански заплати при цени, приблизително тройно по-високи от тези в Емирствата! В покрайнините има гета, бидонвили, и пазари с нормални цени. Вероятно те са нелегални, но властта ги оставя да съществуват, нещо като битаците през соц-а.