29 Юни, 2017 12:43 4 280 3

Протест срещу строителството на небостъргач

  • небостъргач-
  • софия-
  • стрелбище-
  • никми
Протест срещу строителството на небостъргач - 1

Само слухове, но въпреки това протест. Днес столичани, живеещи в кв. „Стрелбище”, ще протестират срещу евентуалното строителство на небостъргач на кръстовището на булевардите „България” и „Гешов” в близост до пазара „Иван Вазов”. Строителната фирма НИКМИ притежава парцел на мястото. Живущите в района настояват парцелът да запази статута си на „зелена площ”, както е посочено в Общия устройствен план на София. От друга страна, решение на ВАС задължава главния архитект на столицата Здравко Здравков да допусне строителство върху въпросния имот.

Сагата около имота датира отпреди 10 години, когато НИКМИ купува терена. Според действащия тогава общ устройствен план теренът попада в зона за "обществено обслужване", в която могат да се строят сгради до 20 м. Няколко месеца по-рано обаче Столичният общински съвет е започнал да подготвя изменения в ОУП, които са окончателно приети през 2009 г. С тях имотът на НИКМИ придобива статут на локална градинка, на която могат да бъдат разположени само кафене, тоалетна или църква.

Междувременно НИКМИ подготвя промени на плана за регулация, като окрупнява терена от 4 на 3 парцела, позовавайки се на спорен текст. Така имотът попада в друга категория - "смесена многофункционална зона". Този вид зони позволяват строителство на сгради без лимит на височината.

През 2011 г. Петър Диков отказва да одобри проекта за нова регулация на НИКМИ, защото не отговаря на устройствения план. Компанията обаче обжалва отговора му в Административен съд – София. Следва отмяна от ВАС на заповедта на Диков и връщат казуса за повторно решение. През 2013 г. общината отново отказва да приеме предложението на НИКМИ и съдът връща въпроса за ново разглеждане от общината.

Парцелът се намира на апетитна локация. Евентуалното построяване на 43-етажна сграда там е отлична инвестиция коментират анализатори. Справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg показва, че цената на квадратен метър жилищна площ надвишава 1000 EUR. Преобладаващата част от оферираните към момента апартаменти в близките сгради е над 110 кв.м. На фона на дефицита, който се наблюдава в сегмента, се очаква цените през следващите няколко години да продължат да се повишават, което гарантира висока печалба от подобно вложение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 001

    13 3 Отговор
    Ама разбира се , всяко свободно петънце трябва да биде бетон, как така ще ни пука за обикновения човечес
  • 2 расте но не умнее

    19 0 Отговор
    Да построят небостъргач, ама да не збравят да НЕ построят паркинг, че да може после мутричките и техните курволеси да паркират на два реда по бул Белгария и по Гешов. Отгоре задължително хеликоптерна площадка, щот е модерно да има къде баш мутрата да излита и каца.
  • 3 пич

    5 0 Отговор
    То небостъргача зад НДК разпродадоха ли го, че толкова бързат да строят?