30 Юни, 2017 16:37 10 760 8

ТОП 10 на градовете с най-качествен живот

  • град-
  • живеене-
  • класация
ТОП 10 на градовете с най-качествен живот - 1
Снимка: Shutterstock

Ежегодната класация на градовете, които предлагат най-качествен живот на своите жители и гости, за осма поредна година постави на първо място Виена. Класацията, съставена от Mercer и базирана на правителствени данни, показва най-безопасните градове, гарантиращи сигурност на жителите, ниско ниво на престъпност и редица други преимущества.

При тазгодишното издание отделно се е оценявала градската инфраструктура, а именно качество на градския транспорт, ниво на електрификация, качество на питейната вода и други.

Второто и третото място са съответно за Цюрих и Окланд (Нова Зеландия). Другият единствен град, влязъл в ТОП 10 на класацията, е Ванкувър – 5-та позиция.

В Централна и Източна Европа най-добрите показатели са за Прага (69). Важно е да се отбележи, че повечето европейски столици са запазили миналогодишните си позиции. Изключение е Брюксел, който от 21-во е паднал на 27-мо място. Причината са проблемите свързани с тероризма. Истанбул също е отчел спад от 122-ро на 133-то място заради опита за преврат в Турция през 2016-а. Сред азиатските и латиноамериканските градове с най-добри позиции са Сингапур (25) и Монтевидео (79).

Независимо от растящата политическа и финансова нестабилност в Европа, редица градове предлагат най-високия в света стандарт на живот и остават привлекателни дестинации за инвестиции и бизнес операции, отчитат анализатори.

ТОП 10 на най-добрите градове за живеене

град
1 Виена
2 Цюрих
3 Окланд
4 Мюнхен
5 Ванкувър
6 Дюселдорф
7 Франкфурт
8 Женева
9 Копенхаген
10 Базел


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо от Дада

    14 3 Отговор
    С изключение на №№ 3, 5 и 9 останалите най-добри са в немскоезичния свят. Случайност? Едва ли. Някъде си пазят добрите традиции и утвърдения във времето ред.
  • 2 петър

    8 3 Отговор
    женева не е немскоезична
  • 3 Vasik Atanasova

    13 0 Отговор
    е нямаме късмет тука ние
  • 4 ужас

    21 5 Отговор
    Абе къде е Москва?
  • 5 Светозар

    3 1 Отговор
    Сингапур....?в латинска америка?

    Коментиран от #6

  • 6 гост 2

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Светозар":

    "Сред азиатските и латиноамериканските " е израза.
  • 7 Bgman

    17 4 Отговор
    Действително голямо качество на живот - афганистанец с 10 деца взима 5000 евро помощи (според техния печат!!) и на нова година раздават на жените в центъра паник бутони. Иначе градът си беше наистина готино място, ама преди да се пренасели с турци и други резняци...
  • 8 случаен гражданин

    9 1 Отговор
    А ПЕРНИК ЩО ГО НЕМА?