24 Юли, 2017 09:10 14 908 21

Вземат се депозити за несъществуващи имоти

  • имот-
  • измама-
  • наем
Вземат се депозити за несъществуващи имоти - 1
Снимка: М. Богданова ©

„Измамите са свързани с получаване на депозити за запазване на даден имот. Посредникът не възнамерява да дава апартамент под наем, но взима депозит”, казва Добромир Ганев, заместник-управител на Национално сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ). Разписка не се дава. Потенциалните наематели също не изискват такава.

Наемите е секторът, който през последните години непрекъснато се развива. Причината не е само миграцията от по-малките към по-големите градове на страната и столицата, а и повишаването броя на купувачите с инвестиционна цел. Повечето имоти, които се купуват са нови, често обзаведени, което и повишава наемните нива.

Цените за продажба на имоти също продължават да се повишават. Този процес продължава вече три поредни години, припомнят анализатори. За текущата година той ще е в рамките между 4% и 7%, прогнозират от НСНИ. По данни на Националната статистика цената на квадратен метър жилища площ през последните 10-12 години отчита ръст между 60% и 70%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    24 1 Отговор
    Не е отбелязано, че наемателите с добри доходи, търсят ремонтирани и качествено обзаведени жилища.
  • 2 Темида

    43 6 Отговор
    Тея "брокерски" компании вмест да плащат, за да пълнят медиите с платени статии може просто да свалят безбожните си цени които по никакъв начин не отговарят на пазара. А да и редовната статия....ако нямате брокер даже и за наема ще ви прецакат.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 БРОКЕРът

    25 31 Отговор

    До коментар #2 от "Темида":

    Нещо си се объркал в материята. Цените не ги "надуват" брокерите, а собствениците. За брокерите е важно цените да са достъпни за хората, за да се правят повече сделки. Алчноста на собствениците и някои от строителите "надуха " имотниа балон преди години и се стигна до криза. Сега, с изключениена строителите, се получава същата картина. Хората които работят в агенциите най добре го знаят това. Когато кажат че цената на даден имот е твърде висока, собственика се обижда и съответно се обръща към някой "кухненски" брокер, който публикува имота с високата цена и с това допринася да се формира средната цена на жилищата в даден район. Така че брокерите не са ти виновни. Пазарът определя търсенето и предлагането.

    Коментиран от #10

  • 5 kuku

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Темида":

    В Англия, Испания, Италия, Гърция цените на НИ падат, а това са държави с производство и по-добър стандарт на живот. Нека надуват балона пък да видим кога ще зареват, че никой не купува.
  • 6 сиси

    11 1 Отговор
    Че тва ново ли е...преди 12 години една се опита да ме изврътка така. После се оказа, че никой не дава под наем такъв апартамент. Дадох пари, тая се правеше на бременна само и само да не ги върне и трябваше да се разправяме по "други начини".
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Перпер

    23 1 Отговор
    Официалните прогнози са, че след 20-30 год. ще сме между 4 и 5 млн., от които половината роми, а 99% от ромите не участват и никога няма участват в имотния пазар, ще си стоят в махалата. Значи остават 2,5 млн. в жилищен фонд за 9 млн. души. От години всяка година умират по 120 000 пенсионера и се изпразват по 50 000 апартамента, и 30 000 да са пак няма да има кой да ги купи. Всяко българско семейство вече има по няколко и по-скоро иска да продаде.Някой лъже, че ще растат цените при свръхналичности и намаляващи консуматори.
  • 9 Kostowa

    6 11 Отговор
    Не бих казала, че всички агенции за недвижими имоти, не дават документ за депозити ! Не причислявайте всички под общ знаменател ! Насройвате хората, а в цял свят се работи, чрез такива агенции !

    Коментиран от #11, #12, #13

  • 10 гост

    24 4 Отговор

    До коментар #4 от "БРОКЕРът":

    Точно ''брокера'' надува цената като си сложи незаслужения комисион отгоре. Хайде да спрете да мислите хората за прости а?
  • 11 гост

    18 2 Отговор

    До коментар #9 от "Kostowa":

    Да но в останалия свят брокера носи ОТГОВОРНОСТ а тук не. Не слагай и ти всички брокери под общ знаменател.
  • 12 Борис

    5 2 Отговор

    До коментар #9 от "Kostowa":

    Иренка, тук не е като останалия свят
  • 13 Гост

    17 4 Отговор

    До коментар #9 от "Kostowa":

    Единствената гилдия без изискване за образователен ценз и квалификация, всякакви идиоти са събрани, глупаците да плащат комисионни и натоварени цени, а тези които имаме акъл се обръщаме директно към инвеститори и строители.
  • 14 Джони

    14 1 Отговор
    Здравейте на Всички като начало , сега по темата ... в България истински брокери на имоти просто НЯМА , това са хора без какъвто и да било ценз за тази дейност нещо като ,,екскурзоводи" в 99% от случайте дори не знаят къде е въпросният имот , трябва Вие да ги закарате до него , по - лошото обаче е в това че не проверяват имота за така наречените ,,тежести" което води до купчина и то ОГРОМНА от проблеми , много внимавайте с която и да било агенция , просто приятелски съвет , заради подобни ,,брокери" се влачих няколко години по съдилища ...
  • 15 гост

    1 1 Отговор
    Брокерите ли ? УНИКАЛНИ СА :D ... Ако сами не си проверите всичко, не е малко, но не е и толкова сложно за да успеете да се защитите, рискувате МНОГО.
  • 16 Брокер на имоти

    2 5 Отговор
    Чета коментари на "разбирачи от всичко" кола да ти се развали ще ти дадат съвет, болен да си ще ти кажат лек, политика,футбол...всичко им е ясно от А до Я.Умните хора ползвуват брокери защото си ценят времето, и за това време те си работят по тяхната специалност. Аман от Купувачи на хубаво и евтино и на далавера и без брокер.

    Коментиран от #17, #18

  • 17 хоро

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Брокер на имоти":

    За умните хора покупко-продажбата на НИ не е сложно, защото знаят кой адвокат да наемат. Басни от типа ценете си времето и плащайте луди пари за брокер са жалки!
  • 18 Тошко

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Брокер на имоти":

    ай да ходиш да пасеш ако обичаш :)
  • 19 гост

    0 2 Отговор
    Ако всеки който уважава себе си и цени парите си, ще се обърне за покупка или наемане на имот към брокер, но не от гаражните аценцийки, а към тези които работят "скъпо", но качествено, доказани на пазара. А на тези на който мислят че знаят всичко и могат всичко да си търсят сами имот, и после да се вайкат, как са били излъгани.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 Тошко

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Аз уважавам парите си, не бих се обърнал към брокер, а единствено може би към адвокат. ''Брокера''(за България) само би могъл да ме натовари с едни пари, така че мерси от вас.
  • 21 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Не ми се е случвало до сега да се "вайкам"при сделките ми с имоти,може би защото ползвам юристи,а не брокери и най-вече защото уважавам парите си.