24 Юли, 2017 13:02 9 794 12

Поскъпването на жилища ще продължи и през 2018 г.

  • цени-
  • жилища-
  • прогноза-
  • перфанова

Ваканционният сегмент разчита на българи тази година

Поскъпването на жилища ще продължи и през 2018 г. - 1
Снимка: М. Богданова ©

Очакванията са 2017 г. да бъде най-успешната година за пазара на недвижими имоти за последното десетилетие. Тенденцията на подобряване и ръст започна още през 2013-2014 г. Очаква се тенденция на ръст, както при сделките, така и при цените да продължи и през 2018 г. „Не се ангажираме с дългосрочни прогнози, тъй като всичко е много динамично и на международния и на европейския пазар. Това оказва влияние и на нашия вътрешен пазар”, каза инж. Ирена Перфанова, председател на Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ).

През текущата година цените на имотите се показват, но с по-бавни темпове в сравнение с изминалите две години. Пазарът е много по-динамичен в големите в сравнение с малките градове. „Има и места, където трудно или изобщо не се случват сделки, което е логичен процес, тъй като бизнесът е в големите населени места и това влияе и дърпа пазара в определена посока. Не само лихвените проценти по кредити и депозити оказват влияние, но и това доколко е разви бизнеса в едно населено място”, допълва инж. Перфанова.

Не във всички сегменти цените са се доближили до нивата от 2007-2008 г. Най-близко до тогавашните цени са имотите в луксозния сегмент. „За разлика от предходния бум, в момента сегментите се движат по много по-различни цени и не бихме казали, че пазарът навсякъде е толкова динамичен и с толкова голям ръст на стойностите. Има разлика между бума от 2004-2007 г. и това пазарът да се движи в един естествен цикъл на ръст, което виждаме в момента”, допълва председателят на НСНИ.

Относно заплащането, разбира се, че атрактивните лихвени проценти по ипотечните заеми привличат повече клиенти. Най-голямата група клиенти, които купуват с кеш, са тези в луксозния сегмент.

Ваканционният сегмент се движи основно от българи за разлика от предходни години, когато повечето купувачи бяха чужденци.

„Не залагаме толкова много на чуждестранните инвеститори, както преди години. Но има много българи, които работят и живеят в чужбина и се връщат в България с намерението да купят недвижим имот във ваканционен комплекс”, обясни инж. Перфанова.

Наблюдава се и обратната тенденция – българи с интерес към покупката на ваканционни имоти зад граница. Те имат интерес към Гърция и най-вече по крайбрежието, тъй като цените изключително много се понижиха. Освен това сезонът в Гърция е много по-дълъг и това е дестинация, която винаги е привличала интереса на българите, коментират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Юго

    15 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Наблюдава се и обратната тенденция – българи с интерес към покупката на ваканционни имоти зад граница. Те имат интерес към Гърция и най-вече по крайбрежието, тъй като цените изключително много се понижиха.
    С това съм напълно съгласен, но БГ пазара е доста зле като изключим София може би. Заглавието трябва да е "Българи купуват в Гърция" :) Жилища по БДС се избягват!
  • 2 Отрезвител

    24 3 Отговор
    Питате брокери дали ще се покачват цените на имоти и очаквате някакъв различен отговор от: "да, ще се покачват разбира се... пазара ще върви само и единствено нагоре" - има си хас брокер да отговори нещо различно :D Аз пък казвам, че нашите американски братя икономисти отвъд океана вече започнаха да говорят за новата задаваща се гига-рецесия, а вие продължавайте да чертаете розовото бъдеще на имотния пазар. През време на миналата рецесия пазара беше "изстинал" както го наричат днес брокерите, а по време на новата рецесия направо ще се изстреля в ледниковата епоха за доста време напред. В статията не пише за къде става дума - за България ли или за тази другата държава София, защото извън София се опитвам да продам няколко къщи и положението е дори по-сдухано отколкото преди години. Когато пишете статии пояснявайте - за България или само за София става на въпрос.
  • 3 Прости сметки

    22 1 Отговор
    Официалните прогнози са, че след 20 год. ще сме между 4 и 5 млн., от които половината роми, а 99% от ромите не участват и никога няма участват в имотния пазар, ще си стоят в махалата. Значи остават 2,5 млн. души в жилищен фонд за 9 млн. души. От години всяка година умират по 120 000 пенсионера и се изпразват по 50 000 апартамента, и 30 000 да са пак няма да има кой да ги купи. Всяко българско семейство вече има по няколко и по-скоро иска да продаде.Някой лъже, че ще растат цените при свръхналичности и бързо намаляващо население.

    Коментиран от #9

  • 4 балък

    19 1 Отговор
    я брокитата да теглят кредити и да купуват, нали чакате покачване ;)
  • 5 док

    0 0 Отговор
    Явно трябва да гледаме къде продават хотелчета, че ще ни докарат мигранти:
    https://fakti.bg/world/250482-frenski-grad-vastana-sreshtu-migranti
  • 6 nkavrakov

    17 3 Отговор
    Имотен балон.
    Не купувайте и не теглете кредити.
    Имотната мафия заедно със строители ,банки надуха нов колосален балон при недвижимите имоти.
  • 7 ДЖАМБО

    6 4 Отговор
    В отговор на всички, които предвиждат апокалипсис за България ще припомня думите на Ванга и Слава Севрюкова-"До 2020 г. всички да се върнат в България, защото само в България ще могат да запазят живота си. Навсякъде другаде ще има страхотни бедствия..."
  • 8 българин

    14 3 Отговор
    Балонът се надува, надувайте брокерчета, че скоро ще стане на парчета. 2018 - ПУК!
  • 9 сметкаджи

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "Прости сметки":

    малко преувеличени , но принципно коректни сметки. Сега следват детайлите. След 20 години ВСИЧКО освен няколко по-големи града ще бъде мор. От малките градове и селата ще са се изнесли към големите който може или изтрепани от тъмните. Забравяте и за това че много хора с пенсии от запад ще се приберат в БГ - как си мислите се живее с 500 паунда пенсия в Лондон ? Като добавка нали нямате предвид панелките за сграден фонд след 20 години ? Предвид друга сметка, че не се строят достатъчно нови сгради които да заменят старите прекомерната наличност е несигурна...И последно - заплатите в някои сфери са много добри и се увеличават привличайки дори европейци /софт/ предвид ниските разходи за живот така че след 20 години може и да имаме някой милион народ повече били те европейци , африканци или сирийци...Т.е. резултата за големите градове е неясен...въпреки демографията...

    Коментиран от #10

  • 10 ммм

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "сметкаджи":

    То африканците и сирийците ще се надпреварват кой да вземе кредит и да си купи апартамент :) По скоро предполагам, че кварталите, в който се настанят ще се продават на безценица. Въпроса е имаме ли имот в правилния квартал?

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 сметкаджии

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "ммм":

    Въпроса е добър да...И аз си го задавам често. Едната зона къде НЕ ТРЯБВА да имаш имот мисля за всички е ясна вече. Иначе световните примери са разнообразни - хлебарки има и в центъра на някои градове, има и в покрайнини...сирийците като изключим религията са нормални хора - те ще купуват или наемат апартаменти - имахме във входа наемател със семейството си такъв за няколко години преди кризата - поздравява , проблеми никакви...Африканците са друга бира и дано ни подминат. Но минавайки през много големи европейски градове мога твърдо да кажа че често бял човек не можеш да видиш на улицата...През тази презумпция София има бъдеще не по-лошо от Европа, виж провинцията трудно...