4 Август, 2017 09:47 2 232 4

Македонците по-напред от нас в строителството

  • строителство-
  • процедура-
  • разрешителни-
  • българия-
  • македония
Македонците по-напред от нас в строителството - 1
Снимка: М. Богданова ©

В началото на седмицата Камарата на архитектите в България предложи промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Част от тях се отнасят именно до драстично намаляване на бюрокрацията, респективно и корупцията, при издаването на разрешителни за строеж. В България независимо какво ще строиш се изискват над 170 документа. От КАБ дадоха пример с Германия, където техният брой е едва 19, като повечето са бланки, които могат да бъдат попълнени на място.

Оказва се, че съседна Македония не е много по-далеч от германския модел, за разлика от нас. От началото на 2016 г. там е въведена система, чрез която одобряването на проекти и издаването на разрешителни за строеж се извършва по електронен път. Нещо повече във всеки един момент инвеститорът може да проследи докъде е стигнала неговата дописка и от кой служител се обработва.

Подобен метод на одобрение и издаване на разрешителни за строеж не само е добър за предприемачите, но и води до драстично намаляване на корупцията. За пръв път методът е въведен в Сингапур. Следват Австралия и Нова Зеландия, а частично и в Испания и Франция. До 2020 г. всички европейски държави трябва да преминат към електронна система за одобряване на документи за строеж, припомня председателят на КАБ арх. Борислав Игнатов, тъй като такава е директивата на ЕС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БЪЛГАРИН

    20 2 Отговор
    Много ясно . Та ние сме последни по всичко нашите бизнесмени никога няма да разберат че само с крадене не става. Защото почти всички са скапани тъпи борци.....
  • 2 nkavrakov

    12 5 Отговор
    Важното е че цените в София на жилищата са вече съпоставими с Копенхаген -има и за 2000 и за 5000 евро на квадрат /сградата на снимката /,банките и брокерите успяха само за 16-18 месеца да надуят нов имотен балон.
    В това сме царе ,а за качеството на строителството да не говорим
  • 3 шшш

    9 0 Отговор
    България синоним на корупция в Европа, това е заложено генетично в нашите ширини,независимо на какъв пост човека ,първата му работа да стане далаверка и всички сме за ! инак нямаше да търпим такава съдебна система и всички управляващите бандите..ПРИМЕР КТБ..до къде сме стигнали-резултат 0
  • 4 прост народ слаба държава

    7 0 Отговор
    Първата работа на кметовете като седнат в креслата след хилядите предизборни лъжи е да сложат главен архитект ,тяхен човек./да събира парсата /Как се разпределя рушвета после по веригата само можем да гадаем.Ако не са общините и мвр България ще се прероди.