20 Август, 2017 09:47 13 788 25

Удължиха изграждането на мегапроект

  • света софия-
  • проект-
  • елин пелин

Срокът за строителството на първия „умен град” в Европа, който трябва да бъде изграден на територията на Елин Пелин е удължен с две години. Става дума за проекта „Света София”, който трябва да е готов до 2019 г. Инвеститор е компанията с китайско участие „България Дивелопмънт Холдингс Лимитед" ЕАД. За мащабността на проекта говори фактът, че той беше представен на форума „Един път, един пояс” в Пекин през месец май. На 2 август българското правителство одобри пакет от насърчителни мерки за неговото реализиране.

Един от най-големите туристически и развлекателни комплекси в Европа ще се намира между селата Равно поле и Мусачево. Той ще включва няколко хотела с конферентни и изложбени зали, закрит басейн, търговски център и много зелени площи. Броят на хотелските стаи ще близо 3600. Сред атракциите на комплекса ще бъде аквапаркът, чиято площ ще е 50 000 кв.м. и ще се превърне в един от най-големите в Европа. Молът в комплекса ще е с разгъната застроена площ от 100 000 кв.м. и ще включва 250 магазина. Визията ще наподобява тази на Dubai Mall – един от най-големите търговски центрове в света. Спортната зала ще е с капацитет 11 000 души. Детският игрален център ще се разпростира на 9000 кв.м.

За пръв път за него се заговори преди три години. Тогава амбицията беше това да е най-големият закрит увеселителен воден парк в света с инвестиция в размер на 1.5 млрд. EUR. Днес тя е 1.625 млрд. лв. Трябваше да бъде реализиран за 4 години. Но до момента (бел. ред. 3 години по-късно) все още се изкупува земя. Първо беше купено голф игрището „Света София” за 10 млн. EUR от Красимир Гергов. Останалите терени към момента са на предварителен договор за изкупуването им. Предвижда се закупуване и на държави терени, съобщи за Mediapool кметът на Елин Пелин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    61 3 Отговор
    И кой ще ходи там?
  • 2 дааааааааа

    43 5 Отговор
    Инвестиции , работни места , сделки , данъци и т. н. все добри неща , ако стане ...
  • 3 чуждестранните инвеститори

    65 4 Отговор
    Парите от КТБ се връщат под друга форма
  • 4 ТИМ Варна

    27 22 Отговор
    Аз па си помислих, че ТИМ ще завършат строежа на стадион Дупката...

    Коментиран от #18

  • 5 Гост

    55 3 Отговор
    На парите от КТБ вече им викат китайски инвестиции.
  • 6 Пиночет

    24 22 Отговор
    Особено добре ще вървят СУДЖУК КОНФЕРЕНЦИИТЕ
  • 7 Чудо нечувано

    47 2 Отговор
    С какво ще е "умен" този град, не разбрах?!
    И защо в Европа има само "глупави" градове?
  • 8 Поредната тъпня

    28 2 Отговор
    Време да се намали чиновническата тежест в България. За обикновени проекти, които да облекчат хората, пари нямат, а мегаломански проекти, които на повръхността са супер, а накрая все ние ги плащаме, се намират. Време е да се намли броят на депутатите на 100, съветниците в софийска община на 21, чиновниците с 50% и да бъдат накарани да си вършат работата. Още едно нещо, което ще трябва да го събаряме след 20 години.
  • 9 Лупи

    30 1 Отговор
    Напълно в реда на нещата. Най-големия умен град в страната с най-много простаци.
  • 10 1234

    17 1 Отговор
    Еей,имаме си ,,умно село от Доньо Донев",сега като направим и умен град,кой като нас,само дето си нямаме умни политици да се захванат на работа и да постегнат малко тази държава,ама поне си имаме умни неща,нищо че политиците ни не са ....,ами кой ще живее там,как ще се определят хората,или само за политици и бизнесмени,или цялото народно събрание ще има апартаменти там.Най добре ще е .
  • 11 Местен

    16 0 Отговор
    От няколко дни китайците оглеждат терени във Видин, евтини терени,евтина работна ръка а Румъния близо и е добре вече.
  • 12 Умник 1

    16 0 Отговор
    И кои са умниците, които ще го обитават?
  • 13 Vasik Atanasova

    15 0 Отговор
    пращим от ум ние няма що
    умен град прости хора в него
  • 14 косъма

    5 6 Отговор
    Еее ще ходат хамериканци нали купуват земята НАШАТА БЪЛГАРСКАТА от ХАН АСПАРУХ
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Mercedes-Benz

    20 1 Отговор
    Аз съм от София, но искам да попитам защо не се развиват и другите градове и райони? Докога всичко ще се струпва тук и ще се обезлюдява България? Отделно тая глупост не ми изглежда като да допринесе кой знае с какво за икономиката освен, че ще се налеят едни пари от "чуждестранни" инвеститори, с които да се направят поредните архитектурни извратении с изчанчена форма, където бели офисни роби да "аутсорсват" за чуждестранни компании. Правете фабрики глупаци, там са кинтите и силната икономика, ако не вярвате питайте държави като Германия, Япония, Китай и т.н. Стига хотели, молове и офис центрове, знаем че трябва да се изпере гепеното от стадото през годините на прехода, но все пак... България се превърна в територия изнасяща и предлагаща само и единствено обслужващ персонал (не включвам проститутките) за без пари!
  • 17 Икономист

    6 2 Отговор
    Утопия! За малка България такъв проект е нерентабилен.

    Коментиран от #20

  • 18 Моряк

    13 5 Отговор

    До коментар #4 от "ТИМ Варна":

    Стадион Варна е проект с огромни мащаби, не може да се изпълни за ден или два. Имеше и прекъсвания, но в последно време са се захванали и се работи много сериозно, което е най-важното. Дано го завършат възможно най-скоро, за да може Варна да се радва на това ново футболно бижу.

    Коментиран от #21, #23

  • 19 Fun

    5 0 Отговор
    Жалко само, че града ще е по-умен от обитателите :(
  • 20 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Икономист":

    Ако за страната е нерентабилен представи си какво значи да го позиционират до Елин Пелин, а не по Варна, Пловдив или София град. Кой се опитва да изкупи земята под формата на инвестиционен проект е въпроса. Няма такива запилени хора, които да инвестират 1,5млрд. в мегапроект между селата. Навремето така бяха довели някакъв мургав в народното събрание, уж инвестирор за Белене. У нас всичко е измама и далавера, както построиха писта край София, така и това ще построят. А сградите на умния център в сама София пустеят. Хитро, нали.
  • 21 Vasik Atanasova

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Моряк":

    те нямат никакъв интерес да го завършат
  • 22 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 1 Отговор
    Абсурда наречен капитализъм по български хахахах а цирикахте че на живков кремиковци не бил целесъобразен
  • 23 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Моряк":

    И за какво е тоз стадион?да се гледа на живо как се играе на хазарт ли?напълно безмислено съоражение за да зяпаш как некви гонят 1 топка а диваците по трибуните се колят и убиват щото некои вкарал топката а диваците у трибуните почват да квичат хахахах и се самоизбиват
  • 24 mediator37

    0 0 Отговор
    Правят си китайците масив земеделска земя. Нищо няма да построят там. Какви МОЛ-ове, какви пет лева?
    Наясно са китайците, че най-дефицитната стока на света е земеделската земя и грабят, без да ги интересува цената.
  • 25 НЕразбирач

    0 0 Отговор
    След още 1-2 подобни новини - считайте, че ще съм се гътнал!
    Да започнем отначало: дали всички свързани с тази идея са си мерили температурата редовно?!