21 Август, 2017 15:13 2 944 0

Съдбата на небостъргачите след Brexit

  • лондон-
  • небостъргачи-
  • инвестиции-
  • китай
Съдбата на небостъргачите след Brexit - 1
Снимка: Shutterstock

Три пъти са нараснали китайските инвестиции в търговски имоти в Лондон след като стана ясно, че Великобритания излиза от Европейския Съюз. Заедно с Хонконг инвестициите в този тип недвижимости представляват 30%. Преди референдума на Китай и Хонконг са се падали едва 10% от реализираните сделки, сочат данните на консултантската компания СВRЕ.

Знаковите за миналата година сделки бяха Сhееѕеgrаtеr и Wаlkіе Таlkіе. Сградите бяха купени от бизнесмени от Хонконг. За първото полугодие на текущата година китайците са инвестирали 3.96 млрд. паунда. За сравнение през цялата 2016-а вложенията са възлизали на 2.69 млрд. паунда.

Над 90% от китайските инвестиции в британската столица са от Хонконг. Сред предстоящите сделки са 34-eтaжния нeбocтъpгaч Wаlkіе Таlkіе. Цената на сделката е 1.28 млрд. паунда. Новият собственик е хранителният гигант Lее Кum Кее.

Причината редица китайски компании да реализират сделките си през Хонконг е, че властите в Пекин наложиха ограничения в подобен тип сделки. Целта е спиране на изтичане на китайски инвестиции извън страната.

Сред основните причини, поради които се наблюдава ръст в чуждестранните инвестиции във Великобритания е обезценяването с 12% на британския паунд спрямо щатския долар.

Комбинацията високи цени на търговските имоти и политическа несигурност карат предприемачите от Хонконг да се насочат към чуждестранни пазари. Там и наемните нива са по-високи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА