Last news in Fakti

23 Август, 2017 17:56 1 604 0

Промени при жилищнокомпенсаторните записи

  • жилищнокомпенсаторни-
  • записи-
  • промяна-
  • правителство-
  • решение
Промени при жилищнокомпенсаторните записи - 1
Снимка: Shutterstock

Правителството прие промени в Наредбата за прилагане на чл. 7, ал. 3 от Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти. Целта е да се оптимизира и съкрати процедурата по разглеждане и произнасяне по заявленията за обезщетяване на правоимащите лица, които притежават жилищнокомпенсаторни записи (ЖКЗ).

С цитираната норма се предоставя възможност гражданите да заявяват и получават осребряване на жилищни компенсаторни записи в предвидените от Закона случаи, като изпълнението е възложено на Министерството на финансите. В съответствие с промените в Правилника за дейността на „Централен депозитар” АД, през 2016 г. дружеството преустанови издаването на депозитарни разписки. В действащата Наредба депозитарната разписка е посочена като документ, с който се удостоверява наличие на ЖКЗ, което налага промяна в нормативния акт.

Съгласно промените отпада задължението за представяне на два документа с идентично значение, които правоимащите представят пред Министерството на финансите при депозиране на искане. Срокът за произнасяне се намалява от три месеца на един и се прецизира начинът на изплащане на обезщетенията, когато искането е подадено едновременно от две или повече лица, с което се облекчават лицата – искатели, както и административни дейности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА