Last news in Fakti

31 Август, 2017 16:52 3 931 16

Наемите на жилища с ръст от 10% (ВИДЕО)

  • жилища-
  • наем-
  • иванова-
  • явлена
Наемите на жилища с ръст от 10% (ВИДЕО) - 1
Снимка: М. Богданова ©

За последната година наемните нива на жилищата в София са се увеличили с близо 10%. „Причината е дефицитът на пазара”, каза в студиото на Факти.бг Мая Иванова – главен брокер отдел „Продажби и наеми” в аг. „Явлена”.

Досега бяхме свикнали продажбените цени на жилища да се увеличават с много по-бързи темпове от тези при наемите. Новата тенденция се наблюдава от близо година. Въпросът е къде са имотите на купувачите, които са придобили жилища с инвестиционна цел, тъй като там също се отчита ръст през последните години.

В момента е сезонът на активно търсене на жилища под наем от страна на студенти. Там също се наблюдават някои нови тенденции. Така например, ако допреди две години са се търсили 3-стайни жилища, в които да се настанят трима или четирима студенти, то сега акцентът е върху 2-стайните, в които да живеят максимум двама студенти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балон Балонов

    29 10 Отговор
    Нали разбирате, че това са глупости, строи се на поразия -> дефицит НЯМА. Всичко се прави с цел да взимат по-високи комисионни. Сори ама гарсониера от на баба ми времето не е хуманно да се дава на цена 600лв/месец..
  • 2 Някой

    24 17 Отговор
    След като се дават на 600 лв., значи е хуманно! Цената на един продукт се определя от търсенето и предлагането. Да не е по-хуманно един смартфон да струва 3000 лв.! Примери бол!

    Коментиран от #3

  • 3 гост

    15 5 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    я дай пример за смартфон 3000лв ''броко''
  • 4 Антипропадагндист

    28 9 Отговор
    Чиста пропаганда. 1000лв заплата, 600лв.
    Платена реклама от брокерските агенции си е това.
    Щото това са им комисионните.

    То заради такив наеми и заплати се ходи в чужбина.

    Нека помисли реално - постоянно строителство, намаляващо, застаряващо население, напускащо пределите на страната също.
    От къде идва това търсене, за да се получи скока в цените?
    Още повече края на сезона и работата по курортите приключва. Остават няколко зимни, но който работи там му е уредено всичко.
  • 5 Наемодател

    9 7 Отговор
    Като наемодател мога да ви кажа, че има райони, в които търсенето е голямо, а от други наемателите не се интересуват. Там наемите са ниски, докато в търсените (като Мусагеница) - проблем няман: за няколко дни намирам нов квартирант и обитаването на стаята е дългосрочно. Някои квартиранти искам да изгоня, а те не напускат стаята, въпреки, че в тристаен апартамент съм настанил 5 човека.
  • 6 гост

    18 3 Отговор
    Като се спука балона пак нещата ще си дойдат на място. С тия наеми и продажба на жилища.

    Коментиран от #8

  • 7 Ако щете

    7 7 Отговор
    Последни реални случаи от август: двустаен Руски паметник - 600 лева, двустаен Бели брези - 390Е, Славянска - 630 лева, двустаен Младост - 450Е, тристаен Мусагеница - 750 лева.
    Всичките са обзаведени на различно ниво.
    Всеки апартамент, освободен последните три години се дава на същите пари или на повече.
  • 8 blow me

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Духай, за да се спука по-бързо.
  • 9 Брокер

    6 13 Отговор
    По-евтино няма да стане. Живейте при мама и не давайте некомпетентни коментари. По-скъпо ще стане.

    Коментиран от #13

  • 10 1111

    5 4 Отговор
    Когато някой даде смислен отговор защо агнешкото скача по Великден,а цацата по курортите през лятото,или чая с коняк по пистите(5лв) тогава въпроса с наемите ще бъде кристално ясен...или съвсем неразбираем...
  • 11 Host

    14 2 Отговор
    Поредната поръчкова глупост! Има ВЪВ ВАШИЯ САЙТ имоти, които се предлагат от години заради ГЛУПАВИТЕ ИМ ЦЕНИ. А тъй като сте все пак сайт за имоти, какво бихте казали за ЗАДЪЛЖЕНИЯТА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ, ОТДАВАЩИ ИМОТ ПОД НАЕМ?!?!? Такива в БГ няма, но вижте в Европа - на колко години собственикът е длъжен да пребоядисва, да ремонтира, да сменя дограми и т.н. и т.н. Живях под наем в Германия - един пирон не съм забил, защото СОБСТВЕНИКЪТ тичаше, дори ако кихна, защото от прозореца е духало! Така че, не разпалвайте и без друго неумерения апетит на собствениците, а им внушете, че ИМАТ И ЗАДЪЛЖЕНИЯ! Дори би трябвало да инициирате ЗАКОН ЗА ТОВА!

    Коментиран от #14

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 гост

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Брокер":

    бързо към банката да теглиш кредит и да купуваш хапартамент :)
  • 14 1111

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Host":

    Всички палячовци като теб ПРЕДПЛАЩАТ три наема по банков път.Отделно всички тарикатски номера в Германия имат последствия за наемателя...Не се изказвай категорично,тъй като в различните провинции има различни общински разпоредби,различни данъци и ограничения на ТАВАНА на наемите...Интересен тип си.Според теб наемателя е Господ...
  • 15 Петър

    1 1 Отговор
    Отдавам двустаен апартамент в кв. Полигона до The Mall.
    След всеки наемател правя козметичен ремонт. Пребоядисвам, освежавам, измивам почиствам сменям понякога обзавеждане с ново. Нямам проблем с намиране на нови наематели. Обикновено се надпреварват кой първи да вземе имота ми. Последно сключих договор с фирма, която дава жилището на свои служители.
  • 16 Собственик на жилище

    0 0 Отговор
    Като собственик на апартамент пуснах обява в електронен вестник,някакъв се представи за брокер доведе наемател даде визитка и когато трябваше да му платя комисионната 50%от първия наем каза ,че фирмата за недвижими.имоти си сменила офиса,после фирмата нямала касов апарат,а аз искам документ за парите които му давам,наложи се да правя банков превод но на друга фирма за недвижими.имоти защото този мениджър на фирма за недвижими.имоти бе такъв само по визитка,чудя се дали да уведомя НАП