19 Октомври, 2017 16:07 2 601 4

„Горещият" имотен пазар на Чехия създава проблеми

  • чехия-
  • прага-
  • жилища-
  • цени
„Горещият" имотен пазар на Чехия създава проблеми - 1
Снимка: Shutterstock

Прага се превърна в най-горещия имотен пазар на Стария континент за тази година. Ръстът от 22% в цените на жилищата не позволи на много чехи да извършат покупка. За да избегне създаването на балон и последващ спад Централната банка на Чехия се опита да охлади пазара.

На фона на ръста на високата доходност, която европейските имоти носят в последно време, чешкият имотен пазар се отличава със следните характеристики: отсъствие на новопостроени жилища, високо търсене на фона на растяща икономика, ниски лихви по ипотечните заеми и бум на инвестициите.

Средната цена на апартаментите в Прага през текущата година достигна 4240 EUR/кв.м. срещу 3500 EUR/кв.м. през миналата. По данни на Централната банка темпът на поскъпване на този тип имоти надвишава средния за европейските държави.

Недостъпните за местното население имоти в Прага и някои други части на страната се превръща в проблем на фона на предстоящите парламентарни избори на 22 октомври. Броят на жилищата достъпни за продажба е спаднал от 7000 в началото на 2016 г. до 4000 към днешна дата. Предприемачите обвиняват кмета на Прага, че не им издава достатъчно количество разрешителни за строеж. В момента, в който градът се нуждае от близо 6000 нови жилища на година, за последните две години са издадени разрешителни за изграждането на не повече от 2000 броя апартаменти. „Би било достатъчно да се променят две неща: да се създадат ясни правила за строителство и да се установят сроковете за издаване на разрешителни", казва Томас Пардубицкий, изпълнителен директор на Fiper Holding. Предприемачите се оплакват, че в някои случаи уреждането на документите за издаване на разрешително за строеж отнема 8 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    7 6 Отговор
    eй сега ще налазят разбирачите , да кажат, че в Прага може цените да стигат по 4000 евро на квадрат, ама в София трябва да са 400.
  • 2 дам

    6 6 Отговор
    Тяхна си работа. Нека си чакат, а до тогава ще дават по 600 лева всеки месец за наем и след 20 години ще са изплатили жилището на хазяина си и няма да имат нищо, а ще наближава време за пенсия и с нея трудно се плаща наем.
    Който не е купил в София на 1000 евро, след няколко години, ще купува на 1500 евро за квадратен метър.

    Коментиран от #3

  • 3 hahym

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "дам":

    Нормално е след 10 години при всичките напечатани пари цената в Сф да е над 2000 евро квадрата, но защо трябва да купуват сега или когато и да било ? В развитите общества като САЩ и Германия над 50% от хората живеят под наем...в големите градове 70% са под наем. Ако направим чисто финансова калкулация колко са разходите за поддръжка, уреди, лихви, данъци + възможността за местене когато е необходимо /неизбежно за съвременният живот/ живота под наем е по-изгоден често дори да имаш възможност да купиш жилище...20 години кредит + пенсия свършваш с жилище за банката и на улицата така че рекламата купи сега особено с кредит трябва много внимателно да се обмисля...
  • 4 народ

    1 0 Отговор
    Човек без жилище е като дърво без корен!
    На запад живеят под наем,защото не могат да си позволят покупка на жилище.А у нас си позволяват все още да живеят под наем,защото наемите са все още ниски.А ако някой е живял години наред и е плащал наем 400 евро-друго ще говори.Цените на апартаментите в България са все още ниски,но рано или късно ще се вдигнат на нивата на Европа.