25 Октомври, 2017 14:27 9 313 19

Кварталът с най-много издадени визи за проектиране

  • imot.bg-
  • жилища-
  • цени-
  • овча купел
Кварталът с най-много издадени визи за проектиране - 1
Снимка: М. Богданова ©

Строителството в София върви с бързи темпове. Много от апартаментите в новостроящите се жилищни сгради се продават още преди Акт 14 и това не е от днес. Паралелно с това върви и изграждането на инфраструктурата на града. Съчетанието между ново строителство и нови комуникации прави някои райони на столицата особено привлекателни за инвеститорите. Пример за това може да бъде Овча купел. „Там в момента се издават най-много визи. Кварталът доскоро се подценяваше, но с развитието на третия метродиаметър хората си насочват парите към територии, обезпечени с градски транспорт”, казва главният архитект на София Здравко Здравков.

Близо 200 е броят на жилищата в етап на строеж, които могат да бъдат купени към момента в Овча купел, сочат данните на най-големия сайта за недвижими имоти imot.bg. Гарсониери и по-големи жилища като 4-стайни и мезонети почти не се оферират. Най-голям избор има при 3-стайните апартаменти. Средната цена на квадратен метър в етап на строеж е 802 EUR. С около 10 EUR/кв.м. по-скъпо се търгуват 2-стайните имоти.

Що се отнася до вече готовите апартаменти в Овча купел, то цените за първите девет месеца на текущата година сочат двуцифрен ръст при гарсониерите – около 12%. При двустайните поскъпването е в рамките между 5% и 8%, а при апартаментите с три стаи достига до 9%. Средната цена към края на септември е около 750 EUR/кв.м.

Цени на готови жилища в Овча купел (в EUR/кв.м.)

1-стайни 2-стайни 3-стайни
ян.17 окт.17 изм. % ян.17 окт.17 изм. % ян.17 окт.17 изм. %
Овча купел 775 891 +14 724 775 +7 714 754 +5
Овча купел 1 715 788 +10 712 754 +5 698 747 +7
Овча купел 2 721 810 +12 694 769 +8 666 730 +9

Източник: imot.bg


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    22 3 Отговор
    Края на 2018 пак ще си говорим...

    Коментиран от #18

  • 2 ЧОВЕК

    17 7 Отговор
    Не мога да повярвам че има откачени дето пазаруват на тези цени.
    Работя в ИТ фирма вземам няколко бона заплата.Не ми и минава през акъла да пазарувам на тези цени. Купих си един преди 4 години. Дори и товага мисля че цената беше висока,а беше с 30% надоло. Дръжте си парите тез са ненормални и сами ще си изядат хляба.
  • 3 666

    16 6 Отговор
    Хора не си давайте парите лесно.Работих в строителна фирма и знам точно как се формират цените.Повярвайте ,че Ви казвам истината.Продават ги двойно и отгоре.Хората напоследък се побъркаха,гледам в сайтовете на" имоти" и на панелка искат по 60000,00 евро приблизително за 50 - 55 кв.м. и тя е строена преди 20 години,че и повече.Просто нямам думи. Не ставайте роби на банките и стрителните босове.
  • 4 СОФИЯ

    13 11 Отговор
    Цените ще вървят само нагоре!Нетната цена на квадратен метър е 100 евро само,че клиентите не смятат следните убягващи от сметките им цени: на парцела,документация на строежа,строителен надзор,общи части и т.н.Не е нормално в Бел град и Букурещ да няма цена под 2000 евро на квадрат по морските курорти да са около 1000евро,а в София да са толкова ниски така,че точно в София,не чакайте да падат цените!

    Коментиран от #9, #12

  • 5 И аз работя в строителна фирма

    3 6 Отговор
    Но не на длъжност елементарна секретарка. Такива като гореописания изобщо не смятат разходите за самия парцел, за разрешение за строеж, за подготовка преди строителство, за такси по време на строителство, за довършителни работи, за заплати, за загуби от материали, за комисионни, а смятат само грубия строеж. Много зависи с какви материали се строи.
  • 6 Мила

    5 0 Отговор
    Не бих се хванала със строител, започнал дейността си от 2007 и след това, защото ще е фирма на еврохранилка - точно от тези, които смучат от държавата, защото нали знаете, че по всяка европоръчка държавата плаща по 20%,а ги събира от всички граждани.
  • 7 Бай Благой

    12 2 Отговор
    2018 да не стане като в 2008!! Точно 10 години :) следващата низходяща точка на имотния пазар!
  • 8 Господин

    4 4 Отговор
    Българина е забравил какво се случи 2009г! Тогава освен българи купуваха и чуждестранни инвеститори с цел инвестиция след еуфорията от влизането в ЕС, сега само българи купуват и цените за 2 години пак стигнаха предкризистните нива. Ниски лихви по кредити и депозити съчетано с ефекта КТБ даде еднократен ефект и брокерите пак подлъгаха стадото. При себестойност макс 300е. цени от 1000е. си е издевателство, но стадото не мисли, а действа. Без спекулативно финансово въздействие от външни инвеститори това безумие много бързо ще се изчерпа и пак ще се спука балона, колкото и да невярват брокерчетата и купените анализатори.
  • 9 111

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "СОФИЯ":

    Също така не смятат охрана на обекта и...най-важното срока за завършване. То да не е днес купуваш и до края на месеца построяваш...Има 3-4 мееца ходене по мъките и инстанции. Понякога може да стигнеш и година. След това строиш и след това се молиш на институциите а се размърдат. Ами подкупите, подаръците, охраната на обекта, ами заплатите на работниците през тези месеци?

    Коментиран от #13

  • 10 ЗАПОЗНАТ

    9 1 Отговор
    ТАКА ПОНЕЖЕ МНОГО ГИ РАЗБИРАТЕ НЕЩАТА..МАЛКО ДА ВИ СВЕТНА ;)
    НЕ КАЗВАМ, ЧЕ ЦЕНИТЕ НЕ СА ВИСОКИ..НАПРОТИВ, НО ТОВА СЕ ДЪЛЖИ НЕ САМО НА СТРОИТЕЛИТЕ, А И НА ЧАСТНИТЕ ЛИЦА ПРОДАВАЧИ, БРОКЕРИ( ВЪПРЕКИ,ЧЕ СЪМ ЕДИН ОТ ТЯХ-ИМА НЯКОЙ КОЙТО НЕ МИСЛЯТ РЕАЛИСТИЧНО И САМО ДА СПЕЧЕЛЯТ ПРОДАВАЧА ГО УБЕЖДАВАТ, ЧЕ ЩЕ ПРОДАВА ЗА ''МИЛИОН'') И ТАКА ПО СЪЩЕСТВО СГРАДА ДА СЕ ПОСТРОИ НАД СРЕДНОТО КАЧЕСТВО ОКОЛО 400 ЕВРО НА КВ.М. ОТ ТАМ НАТАТЪК ПАРЦЕЛ (Х ЦЕНА НА КВ.М ИЛИ ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, КОЕТО ПАК РЕФЛЕКТИРА НА КРАЙНАТА ЦЕНА ). СЛЕДВАЩО ПЕРО РАЗХОДИ ЧЕЗ,ТОПЛОФИКАЦИЯ,ВиК И Т.Н, НЯКОЕ ПЛАЩАНЕ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА РАБОТНИЯ ПРОЦЕС Я В ОБЩИНАТА, Я НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ. И Я ДОКАРВАМЕ ДО ОКОЛО 600 ЕВРО НА КВ.М. ПРИ НАД СРЕДНО КАЧЕСТВО НА СТРОИТЕЛСТВО.
    НО ДА НЯКОЙ СЕ ПОБЪРКАХА ОТНОВО КАКТО ПРЕЗ 2007 И 2008 КОГАТО СЕ ВДИГАХА ЦЕНИТЕ, ПРЕЗ СЕДМИЦА :)
  • 11 koko

    9 2 Отговор
    Аз съм брокер,но според също цените са напълно безумни.Имам достатъчно клиенти,и ги съветвам да НЕ КУПУВАТ на тези цени,40% нагоре за една година е БАЛОН.
  • 12 Див селянин

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "СОФИЯ":

    Някои много им се иска цените да са 2000 евро, ама не са познали. София не е Букурещ. И това за цената на парцела, чертижи е ала бала. Един хубав парцел 1дка е напълно достатъчен за 50 апартамента и нагоре и струва около 250К евро. Разбий го на тия 50 колко излиза бе умници? 5000 евро! на 100 кв - са ти 50евро. Сложете 450 за строеж, макар че това е с печалбата на строителя за строеж на малка къща - стават 500 евро .... е къде са тия 2000 питам?????? Всичко е алчност и глупостта на купувачите, докато има ненормалници да ги дават, правят лоша услуга на всички софиянци.

    Коментиран от #17

  • 13 Див селянин

    7 1 Отговор

    До коментар #9 от "111":

    Не се излагайте! Тия разходи не са се изменили и от времето когато строяха и продаваха на 500 евро. Кое е поскъпнало? - охраната на бай киро с двата бездомни песа ли? Дребните рушвети ли? Или пък строителния чертеж? Това са дребни разходи - които си влизат в 500-те евро! Тая сметка я прави човек дето или няма никаква идея от строителство или дето има да продава и иска да напълни гушката. Стига хвърляхте прах в очите на хората! Цените са такива заради ипотечните креди, че сега дават на всеки тиквеник дето е готов да си дава 70% от доходите за ипотека.
  • 14 Гостът

    4 0 Отговор
    Най предпочитания квартал, ако искаш да съжителстваш с цигани може да ти се стори привлекателно в Овча клупел. Най предпочитани си остават: Лозенец, Иванан Вазов, Стрелбище, Борово, Идеален център, от кв. Изток до младост 3.
  • 15 Тука има тука нема

    2 1 Отговор
    ПАНЕЛИТЕ в София са поскъпнали с над 50%. Например в Борово, Гоце Делчев и Красно село масово панелите са строени 1966- 1971г.- т.е средно 50 г0дишни, с цени за гарсониера (45кв с ПВЦ) 61000 - 70000 евро; за 2-стаен над 75000 евро. Освен това в рекламите за продажби масово се лъже за годината на построяване на панелката - само проследяване на документите до първи собственик ще покаже истинската година на строежа. САНИРАНЕТО и новите щрангове не са ремонт на конструкцията, т.е. на връзките между панелите( масово амортизирани от течове и само замазани).
  • 16 kupel

    1 1 Отговор
    нормално е покрай метрото да се вдигнат цените и поради наличието на терени да се строи...Както бе в Дружба. Преди 10-ина години не можеха по под 400 евро да продадат хапартаментите в Цариградският ...сега по 1000 искат ...Иначе много тъмни и на двете места. Относно дискусията за себестойността, който смята че са най-лесните пари да започва да строи в описаните от гостът райони аз и още няколко ИТ приятели веднага плащаме по 1000 евро квадрата. Слава богу не на всички ИТ нивото им е като на ЧОВЕК та този бизнес/работа просперира в София
  • 17 питомен гражданин

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "Див селянин":

    много моля да ми намерите терен по 250 евро квадрата в пояса от Борово до Изток. Искам да купя стотина декара. Хинт - познат инвеститор наскоро купи/обезщети собственици на земя за малко блокче 18 апартамента в приличен не топ квартал по 800 евро квадрата...На застроена площ се пада по около 250 евро без ддс... Продаде всичко веднага с около 20% печалба /ако няма изненади/ НО първо плаща много за терени , строеж и т.н. , а от клиентите парите накрая след 2 години...При дребна финансова култура може и да проумеете за какво говоря...Такива са ви и останалите сметки и без пари няма вече добре е да го разберете...е има на 30км от София е без пари...
  • 18 гощо

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Ще си говорим дааа!!! Вече ще е над 1000евро квадрата!!!
  • 19 INN

    5 0 Отговор
    ЕДНА СТОКА СТРУВА ТОЛКОВА, ЗА КОЛКОТО МОЖЕ ДА СЕ ПРОДАДЕ!
    Търсенето вдига и сваля цената, а не вложеното в производството на стоката/услугата ( в случая: на апартаментите).