31 Октомври, 2017 11:11 1 908 5

Индустриалните имоти все по-търсени

  • индустриални площи-
  • склад-
  • търсене-
  • предлагане-
  • строителство
Индустриалните имоти все по-търсени - 1
Снимка: М. Богданова ©

Една от новините през 2017-а в областта на недвижимите имоти ще бъде засиленият инвестиционен интерес към индустриални имоти у нас. За третото тримесечие над 190 000 кв.м. от този тип имоти са в етап на строеж около София. Друга тенденция, която се наблюдава е, че все повече предприемачи имат интерес към подобни имоти, разположени в северната част на страната.

„Нарастващият инвеститорски интерес е логичен предвид стабилните наеми и на практика пълната заетост на този тип площи в София. Активността на купувачите от последните месеци обаче надминава и най-смелите ни очаквания”, казва Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman&Wakefield Forton.

Едва 1% от новите и качествени площи са свободни. Наемните нива остават почти без промяна – 4.5 EUR/кв.м. за имоти с площ до 10 000 кв.м. Слабото предлагане, от своя страна, води до стимулиране изграждането на нови складови и производствени площи. Инвестицията в индустриални паркове в момента е печеливша както за местни, така и за чуждестранни предприемачи. Два са факторите, които правят един индустриален проект успешен – добрата инфраструктура и наличието на работна ръка в района. Първият от тях включва не само достъп до международни и вътрешни транспортни коридори, но и функционално използване на площта без излишно застрояване, както и обезпеченост с ток, вода и газ на сградите и парцелите в проекта. Работната ръка от своя страна става все по-критичен фактор при избора на локация и една от причините много инвеститори вече да гледат към Северна България.

„През последните 15 години по редица причини инвестициите бяха концентрирани в централните и южните части на страната. Тези райони обаче вече са наситени с производства и фокусът на инвеститори и предприемачи вече се измества на север”, казва Гюрджиев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    1 0 Отговор
    Като гледам какъв интерес въври на север...
    Редовно в последните 2 години вървя пътя Русе, Плевен, Кнежа, Монтана, Враца, Видин. - Нищо подобно няма! Там района се изпразва! - Няма инфраструктура, няма пътища... - Има само цигани, които се заселват в изпразнените райони.
    Индустриални имоти на север ... - Пълни глупости

    Коментиран от #2

  • 2 ДДДДДД

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Варна":

    Това като цяло се отнася за София и Пловдив. Там е голямото търсене на такива неща
  • 3 фокс

    1 0 Отговор
    Като гледам сериозните инвеститори си строят сгради, а не купуват готови, за да са сигурни, че всичко е в съответствие със стандартите на фирмата.
  • 4 ase

    2 2 Отговор
    4.5 Е/ м2 - това са мокрите сънища на Адрес - Фортън или както там се наричат.
    Реалността е друга. Складове седят празни с години и се дават под наем за 1 Е / м2 преко сили. И това в София и по Околовръстното шосе.
    Този пазар е умрял отдавна и никой не може да го съживи. Бизнес няма, всички чужди фирми масово се изнасят от България

    Коментиран от #5

  • 5 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "ase":

    Дал съм под наем гола поляна на околовръстното за 0.50 е/кв.м. !!!!