4 Декември, 2017 08:45 951 0

ВМРО: В коалицията ще обсъдим царските имоти

  • царски имоти-
  • имот-
  • вмро

В момента се водят дела

ВМРО няма да подкрепи евентуално законово решение на проблема с реституирането на т. нар. царски имоти, ако то не бъде обсъдено предварително в коалиционния съвет на управлението. Това обяви Красимир Каракачанов, вицепремиер и лидер на формацията, която партнира на ГЕРБ във властта като част от коалиция "Обединени патриоти".

"Засега подобно заседание не е насрочено, но се надявам, че на редовния коалиционен съвет, който ще се проведе до няколко дни, въпросът ще бъде поставен", заяви Каракачанов в интервю за БНР.

През седмицата в отсъствието на лидера си, който беше част от правителствената делегация в Саудитска Арабия, ВМРО излезе с декларация, в която остро протестира срещу намерението на държавата да търси извънсъдебно споразумение и да уреди връщането на имотите на Симеон Сакскобургготски със специален закон, с какъвто те са отнети през 1947 г. Формацията призова премиерът Бойко Борисов да защити държавния интерес и да не отстъпва имотите, тъй като съдът вече се е произнесъл, че те не са лични, а държавни – твърдение, което семейство Сакскобургготски оспорва в хода на водените по казуса съдебни дела.

До момента премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов не е коментирал действията на регионалния министър, който от името на държавата поиска спиране на делата за двореца "Врана" и за Царска Бистрица за 6 месеца, за да се търси споразумение. Останалите две партии във властта - НФСБ и "Атака", също не са обявили позицията си.

"Позицията на ВМРО и, надявам се, на цялата коалиция "Обединени патриоти" е ясна - не може да слагаш един гражданин на България пред другите граждани. Когато един гражданин е длъжен да се съгласи с реституционните решения, няма причина друг да не го прави", заяви днес Красимир Каракачанов. Той припомни тезата на партията си, че въпросът с "царските имоти" може да бъде решен, както и в съседни държави като Сърбия и Гърция - да останат държавна собственост, но да бъдат ползвани от фамилия Сакскобургготски.

Въпреки това Каракачанов избегна коментар дали споделя острия тон на декларацията, в която съпартийците му заподозряха Бойко Борисов в сделка със Сакскобургготски срещу международни контакти, намеквайки за включването на бившия премиер в делегацията и приятелството му със саудитската кралска фамилия. "Едно е да съм го писал аз текста, друго е да съм го редактирал, трето е да съм го прочел" - това отвърна Каракачанов, попитан дали споделя текста на декларацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА