11 Декември, 2017 12:15 2 156 6

Силен ръст на строителството

  • строителство-
  • ръст-
  • българия-
  • нси
Силен ръст на строителството - 1
Снимка: Shutterstock

С 10.1% се е увеличила строителната продукция през октомври тази година в сравнение със същия месец на миналата, отчитат от Националния статистически институт (НСИ). Основната причина за това е повишаване на сградното строителство, т.е. на частния сектор. Там се отчита ръст за девети пореден месец и към октомври увеличението е 15.1% на годишна база. Очакванията на специалисти са, че възстановяването на сектора ще продължи, като се отчете и фактът, че броят на разрешителните непрекъснато нараства.

Гражданското строителство (главно инфраструктурни проекти), което през годината беше на отрицателни стойности, през октомври също отчита ръст от 4.2% на годишна база.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Eee

    4 1 Отговор
    Пълни измислици.
  • 2 Я. Петров

    12 1 Отговор
    Всичко свършва до 2 години. Очаква се масов срив на цените още в края на 2018г.По голямото предлагане...

    Коментиран от #6

  • 3 Бай Хой

    5 1 Отговор
    По-важното е да има продажби, ама на тия цени.... пазара замлъкна нещо.
  • 4 gost

    1 1 Отговор
    Е то по-важно е да завършат наистина блоковете, че при ЧСИ продажбите на недовършени сгради се увеличават
  • 5 Гого

    6 1 Отговор
    Големият имотен балон се надува кога ли ще се спука?
  • 6 statistikus

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Я. Петров":

    Има логика в написаното. Само годините и цифрите малко са объркани. След преминаването на очакваният колапс на балона цените замръзнаха на 3000 евро квадрата /новина от 2028 година :-)/ Относно купувачите. Кой е казал че всеки който иска може да си купи ? Купува само този който може около 20-ина хиляди годишно /половината са препродажби - бягство от панелка или проблемен имот към друг след продажбата на първияг/ реално 10-ина хиляди купувачи годишно остават...Половината са инвеститори - остават 5000 . Е как ще се класирате там като нямате пари ?! А сградите от ЧСИ недовършени с акт 14 къде са да си купя няколко ? Виждам само обратното - продадени 80% апартаменти на копка навсякъде...Инвеститорите направо фалират от смях щото печалбите им надминават очакванията...