14 Декември, 2017 20:56 2 664 1

Пазарът на имоти в Каталуния страда от референдума

  • каталуния-
  • цени-
  • наеми-
  • имоти
Пазарът на имоти в Каталуния страда от референдума - 1
Снимка: Shutterstock

След 1 октомври 2017 г., когато жителите на Каталуния гласуваха за отделяне от Испания, темпът на поскъпване на имотите се забави. Същото се случи и на пазара на наеми. Със 6.1% са поскъпнали имотите в региона през октомври тази година в сравнение със същия месец на миналата. За сравнение за предходния месец – септември, този процент е бил 10.6%, а за август – 11.6%.

В Барселона поскъпването на „бетонното злато” е намаляло от 19% през септември до 15% през октомври. „В този град политическата нестабилност дори се оказа полезна за имотния пазар, тъй като забави темпът на поскъпване”, казва Беатрис Торибио от отдел „Анализи” на компанията Fotocasa.

Аналогична картина се наблюдава и на пазара на наеми в Каталуния. В предходните месеци повишаването на рентата е достигало 18%, а през октомври то е 14% на годишна база. Преди референдума в Барселона този показател е достигал 20%, а сега е едва 3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ethKak

    0 0 Отговор
    Альтернатива ипотеке, жильё в аренду с выкупом и рассрочку от собственника http://arenda-s-vykupom.info
    .