Last news in Fakti

19 Декември, 2017 14:11 3 258 5

Фактори, влияещи негативно на цените на имоти

  • естония-
  • строеж-
  • жилища-
  • цени
Фактори, влияещи негативно на цените на имоти - 1
Снимка: Shutterstock

По-високите цени в строителния сектор и проблемът с намирането на квалифицирана работна ръка се отразяват негативно върху цените на имотите в строеж в Естония. Поради тази причина част от инвеститорите отлагат въвеждането в експлоатация на имотите, а частното строителство е в тупик.

„Ако се стигне до стремителен спад в цените на жилищата ново строителство, то имотите от вторичния пазар ще поскъпнат драстично” е прогнозата Елара Умада, мениджър в компанията Pindi Kinnisvara.

Вторият сериозен проблем, който се наблюдава на пазара е разтрогването на редица договори за продажба на жилища в етап на строеж. „Желанието за прекратяване на договорите е и от двете страни. Купувачът решава, че не е изгодно да придобие имот на такава висока цена, а изпълнителят осъзнава, че договорът, който е сключил преди година, към днешна дата силно го ограничава в действията му и се стига до ситуация, при която е по-изгодно да плати глоба, отколкото да продължава да строи.

В Талин към края на ноември в етап на строеж са 2453 жилищни единици. Повечето от тях се намират в центъра и северната част на естонската столица.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Въпрос

    11 1 Отговор
    „Ако се стигне до стремителен спад в цените на жилищата ново строителство, то имотите от вторичния пазар ще поскъпнат драстично” - къде му е логиката на това нещо - хем ново, хем с по-добра цена, хем старите да се опитат да конкурират с още по-високи цени. Така вторичния пазар тотално би се закопал. Все пак не говорим за България, където строителната бригада е "Батсали ОДД".
  • 2 fok

    6 0 Отговор
    по логично е ако на новото му паднат цените да се изкупува, а старите имоти да стоят на пазара
  • 3 пенчо

    1 1 Отговор
    глупости на търкалета е тази статия
  • 4 амт

    3 0 Отговор
    явно искаха да кажат че ако продължат да падат цени на имотите най засегнати ще се окажат незавършените такива което на по следващ етап ще окаже влияние на цените на завършеното строителство , така си мисля ама само гадая
  • 5 жготанава

    1 0 Отговор
    Най - важният фактор, който срива цената на имота е местонахождението му - ако е в България, скоро ще е без пари!