19 Декември, 2017 14:47 5 501 11

Откриха най-стръмната въжена железница (ВИДЕО)

  • швейцария-
  • въжена железница-
  • съоръжение

В Швейцария беше открит най-стръмния фуникулер. Въжената железница свързва градчето Швиц с планинското селце Щос, като преодолява височина от 744 метра. Шос се намира на 1300 метра надморска височина. Независимо от силния наклон, който на места достига 110 градуса пътниците не усещат промяната в денивелацията, благодарение на цилиндричните кабинки.

Строителството на уникалното съоръжение е отнело 5 години. Причината за забавянето реализирането на железницата е, че първоначално планираната инвестиция в размер на 43.5 млн. USD се е оказала недостатъчна и в крайна сметка цената е скочила до 52.6 млн. USD.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 питанка

    20 0 Отговор
    Някой ще може ли да ми обясни какъв ще да е този наклон от 110 градуса. Най-голяво отклонение е перпендикулярната права и тя е под ъгъл "само" 90 градуса. В случая излиза, че съоръщението вози хората с главата надолу, което пак е нещо като имагинерно разбиране за наклона. Признавам, че не съм гледал видеото, щото от тук нямам достъп, ама все пак как точно е наклон от 110 градуса?

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 инженер по транспортна техника

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "питанка":

    Ами аз си го представям 110 градуса наклон- това е 2 градуса след вертикалата, демек почти вертикално. 180 градуса би било хоризонтала.. Абе правят хората не е като нас амо да консуматорстват на планетата....
  • 4 инженер по транспортна техника

    2 5 Отговор
    ИСКАХ ДА НАПИША 20 ГРАДУСА , НЕ 2
  • 5 към преводача

    13 0 Отговор
    Относно полемиката за наколона - в оригиналната статия числото 110 е дадено като "процент от наклона" (percent of slope). Това се конвертира в "градуси наклон" по формулата: Процент от наклона = Tan ( Градус наклон ) х 100. За 100 % се взима 45 градуса наклон. Най-голямо отклонение в случая за 110 % е 47,7 градуса.

    Коментиран от #8

  • 6 ТНТ

    15 2 Отговор
    Бе тия там, по Швейцарията, нямат ли си еколози, зелени и подобни, бе?! Ма колко дървета са изсечени по трасето, бе, колко са отишли за загражденията против снегонавяване, бе? И к'ви са тия телени мрежи в горната част на трасето, бе? Как през тях ще преминават елени, зайци и разни други животни, бе? Де гиди Тома Белев, де!
  • 7 ТНТ

    5 1 Отговор
    Колкото до 110-те градуса в статията, предполагам, че става дума за наклон 110%, което ще рече на 100 метра разстояние по хоризонтала да се изкачиш вертикално на 110 метра. За да добиете представа за този наклон заменете размерите с милиметри. Апропо, терминът "наклон в проценти" се изучава във всеки шофьорски курс, има и такъв специален пътен знак. Тъй че, редакторите...

    Коментиран от #9

  • 8 ТНТ

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "към преводача":

    Прощавай, късно ти видях коментара!
  • 9 ПРЕДПОЛОЖЕНИЕТО Е МАЙКА НА ПРОВАЛА

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ТНТ":

    Не предполагаш правилно.......а 110% би трябвало да бъдат 49.5 градуса наклон, предполагам......
  • 10 ДЯДО

    2 0 Отговор
    Пък и с тези тунели са надупчили планината като швейцарско сирене. Там национални паркове няма ли или влакчета може лифтове не ?
    Как никой не се е сетил да последва техния пример, вместо лифт на Банско да иска влакче, ама те да го строят, тогава като зашумят парите може пък и да не пречат.
  • 11 муню

    0 0 Отговор
    Ей, кифльоци, тез градуси за нищо ги нямате ве!