Last news in Fakti

21 Декември, 2017 16:47 1 932 1

Инвеститорите минават през Гърция за Европа

  • инвестиции-
  • гърция-
  • русия-
  • китай
Инвеститорите минават през Гърция за Европа - 1
Снимка: Shutterstock

Руските и китайските инвеститори търсят нови и нови начини да навлязат на пазара на недвижими имоти в страните членки на Европейския Съюз. Последният им ход е Гърция. Наскоро собственикът на един от големите руски сайтове за недвижими имоти купи сграда в Атина и е в процес на придобиването на още пет други. Жилищата в тях Георги Кахмазов ще продава на чуждестранни инвеститори. От една страна, изкупуването на гръцки имоти, дава на Кахмазов възможност да получи „Златна виза”, а оттам автоматично да получи достъп до Европа. Друг, не по-маловажен фактор е, че имотният пазар в южната ни съседка започва да се възстановява, което ще повиши възвращаемостта от придобиването на недвижимост.

„Гръцкият имотен пазар е един от малкото, които не успяват все още да се възстановят от кризата през 2008 г. Виждаме, че цените в Иcпaния, Πopтyгaлия, Иpлaндия, Πoлшa и Унгapия вече се връщат на предкризисните нива благодарение на високата ликвидност”, коментира Кахмазов.

Руският предприемач е един от многото такива от Русия, Китай и Турция, които смятат имотния пазар за печеливш. Цените на жилищата строени преди повече от 10 години отчетоха спад от 45% за периода 2008-2017 г., сочат данните на Централната банка на Гърция.

Сега е моментът инвеститорите да вложат средства в имоти, докато са по-ниски цените и по този начин да спечелят от бъдещето възстановяване на пазара.

Към днешна дата средната цена на квадратен метър жилищна площ е 2846 EUR, което е с около 1000 EUR/кв.м. по-евтино от стойностите в Португалия, която също има програмата „Златна виза”. Цените в южната ни съседка са един път и половина по-ниски от тези в Германия и Испания и три пъти по-евтини от Италия и Австрия. Стойностите са по-високи от тези в България, Румъния, Естония и Хърватия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 статистикус

    0 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Към днешна дата средната цена на квадратен метър жилищна площ е 2846 EUR. Нещо сте в грешка. Според форумните безпарични виртуални купувачи в Атина за 500-1000 евро квадрата замъци, пирамиди и фараони продават...минимум. Тва с подарък конюшня без общи части завършена изцяло със сламен паркет, а тука некви голи циментови стени с изолации чат пат аааа