22 Декември, 2017 14:25 2 415 1

Пазар, който отново се разгорещява

  • испания-
  • инвестиции-
  • офис-
  • търговски-
  • хотели
Пазар, който отново се разгорещява - 1
Снимка: Shutterstock

Инвестициите в търговски центрове, складове и офиси през изтичащата 2017 г. достигна най-високите си нива спрямо предкризисната 2007 г. Според анализатори на консултантската компания Savills 2018-а ще е почти толкова успешна колкото и тази. Факторите, които влияят на това, са „комфортната обстановка”, в която се чувстват банките, испанската икономика процъфтява, налице е благоприятна нормативна база за предприемачите, а имотите са по-евтини в сравнение с други европейски държави.

Възстановяването на испанската икономика започна през 2012 г., когато в банковата система бяха налети 49 млрд. USD, които и до ден днешен носят печалба. Днешният обем на инвестиции е благодарение именно на тази финансова помощ, която позволи на кредитодателите да намалят лихвените проценти по ипотечните заеми и активите до сума, която да могат да платят предприемачите.

Инвестициите в испанските търговски имоти ще достигнат 10.5 млрд. USD към края на 2017 г., прогнозират от Savills. За сравнение, през 2011 г. тази сума е била 2.3 млрд. USD. Испания обаче все повече се приближава до пиковите нива от 2007 г., когато вложенията в недижимости са били на обща стойност 12.8 млрд. USD.

Малко над 70% от инвестициите през тази година са направени от чуждестранни инвеститори, а търговските имоти са сред най-предпочитаните за покупка. Следват хотелите и офисите. Испанските търговски центрове предлагат на собствениците им доходност от 4.3% на годишна база в сравнение с 3.8% в Берлин, Франкфурт и Париж, сочат данните на консултантската компания Knight Frank. С 28% са скочили продажбите в рамките на една година.

Несъмнено фактор за ръста в инвестициите в областта на недвижими имоти е, че безработицата се намира на най-ниските си нива от 9 години насам, а премиерът на Испания Мариано Рахой обеща да създаде 20 милиона нови работни места до 2020 г. Това помага на потребителите и бизнеса да са сигурни в развитието на икономиката и респективно да са склонни да плащат по-високи наемни нива за търговски и офис площи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 3333333

    3 0 Отговор
    В България пазара замръзна!