2 Януари, 2018 17:03 10 380 6

Две държави си размениха територии

  • граница-
  • белгия-
  • холандия-
  • промяна

Белгия и Холандия си размениха територии и в резултат на това от 1 януари 2018 г. границата между двете държави е променена. На базата на споразумение Холандия получи 16.4 хектара земя към своята територия, а Белгия – 3 хектара.

Причината за промяната на границата са два полуострова – белгийският Везе и холандският Ейсден. Те са разделени от реката Маас. С течение на години руслото на реката се е променяло и в резултат необитаемите полуострови са се оказали на холандска територия, а части от териториите на Холандия – на белгийска.

С времето безлюдните острови са придобили лоша слава. Местното население е започнало да се оплаква от това, че полуостровите са се превърнали в свърталище на престъпници, местни наркотрафиканти и проститутки. През 2014 г. на един от полуостровите е намерен човешки труп. Холандските власти обаче не са започнали разследване, тъй като юридически трупът е бил на територията на Белгия. В същото време на белгийските власти им се е налагало да стигат до мястото на инцидента с лодки, тъй като не са имали разрешение от Холандия да преминат по суша. С цел решаването на този проблем през ноември 2016 г. Амстердам и Брюксел вземат решение да сключат споразумение за изменение на границите на двете държави, което не се е случвало от 1843 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Klav

    19 15 Отговор
    В договорите за членство в съюза нямаше ли клауза, която забранява промяната на границите? Или за тях не важи?

    Коментиран от #2, #6

  • 2 Марадона

    23 11 Отговор

    До коментар #1 от "Klav":

    Какъв си такъв свекървич, тука родните ДС-та са ви ушушкали до кокал ти за белгийците се загрижил, ушушкали са ни 2 пъти - през44 и през 89

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Klav

    13 10 Отговор

    До коментар #2 от "Марадона":

    Ей тъй на да се намираш на приказки, нали?
    Знаеш ли какво е ДС и с каква дейност се занимаваше? Обрал те е тебе Господ, в главата.
  • 5 Самех

    13 3 Отговор

    До коментар #2 от "Марадона":

    Високите шапки от ДС са виновни за грабежа. Ала това не променя факта, че ЕС елита е лъжовен, бюрократичен и тоталитарно действуващ, който проповядва като закони едно, а те не важат за всички еднакво и ги ползуват както всяка власт за своя изгода и по свое усмотрение. Ето това е страшното - че префуканият ви ЕС е поредният тоталитарен мафионски кондорциум, който замени отделнодържавният с единен централизиран - мечтата на задкулисието да си основе единна световна държава и всички на подчинение на него... Примерът с двете страни е само едно от нещата.
  • 6 Sevastokrat

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Klav":

    Условието за влизане в ЕС е да нямаш претенции към територии и граници на държави и съответно те към теб, а в случая става въпрос за решаване на солидарен проблем без претенции към територии и гранична цялост.