7 Януари, 2018 10:33 9 467 26

Евтини апартаменти? Има, но не за вас

  • жилища-
  • варна-
  • фонд

Всяка по-голяма община поддържа свой фонд от апартаменти, който служи за настаняване на крайно нуждаещи се граждани. Тези жилища се отдават на много по-нисък от пазарния наем или се продават – също на много по-ниски цени от пазарните. По тази причина това се нарича социална политика. Във Варна обаче данъкоплатците не подпомагат социалнослабите си съграждани, а чиновниците от общината, пише offnews. Близо 80 апартамента са продадени, а около 40 са отдадени под наем на символични цени на избрани хора. А кой плаща разликата ли? Вие, разбира се.

Искате ли да си купите апартамент на три пъти по-ниска цена от пазарната? Вероятно не знаете към коя агенция за имоти да се обърнете, за да направите „удара“ – нарича се община Варна. Само през 2015 и 2016 г. в града са били продадени близо 80 общински апартамента на три пъти по-ниски цени от пазарните. Но офертата не е само за продажби – важи и за наеми. Чиновници от местната администрация са настанени в жилища от т. нар. „фонд ведомствен“ на общината и плащат над пет пъти по-малко от реалните цени на наемите в града.

Всичко това става ясно от съдържанието на документи, които варненската общинска администрация е принудена да публикува след едно скандално разкритие. В началото на лятото на 2017 г. се оказва, че зам.-кметът на града Пейчо Пейчев живее в общински апартамент от 110 кв. м срещу наем от… само 87 лв. на месец.

ЗАКОННАТА ЗАГУБА

Публикуваната справка показва, че продадените жилища са между 40 и 100 кв. м, а средните цени, на които са извършвани сделките, са около 250 евро на кв.м. В същото време пазарните цени за недвижими имоти във Варна са поне три пъти по-високи в кварталите „Владислав Варненчик“, „Младост“ и „Възраждане“, където се намират най-голям брой от продадените общински апартаменти. При всяка сделка общинският бюджет губи поне половината от цената на продаденото жилище. Звучи парадоксално, но е факт – тази практика е узаконена с един текст в наредба, гласувана от Общинския съвет в града.

Според нейния текст право да купи жилището си има всеки наемател, който е живял в него не по-малко от пет години като крайно нуждаещ се. Останалите условия, на които трябва да отговаря кандидат-купувачът на общински имот във Варна, са да няма задължения към хазната и да няма друго жилище, недвижим имот или идеална част от тях в страната. Същият регламент категорично указва продажбите да стават „на цени, не по-ниски от данъчните оценки на имотите“.

СЛУЧАЯТ „ПЕЙЧЕВ“

Резултатът от прилагането на тази абсурдна наредба и ценовата политика на Община Варна стават видими през скандала със зам.-кмета на града Пейчо Пейчев. Той се оказва настанен като „крайно нуждаещ се“.

Историята е класически пример за умишлена безстопанственост, тъй като имотното състояние на Пейчев и семейството му се оказва твърде далеч от „крайна- та нужда“. Според справка в имотния регистър, през 2003 г. Пейчев и съпругата му са станали собственици на апартамент от 64 кв.м в софийския район „Сердика“, а година по-късно са го продали. През 2006 г. съпрузите са дарили на сина си Пламен апартамент от 66 кв.м във варненския кв. „Трошево“. А от 2001 г. до 2008 г. Пейчо и Бойка Пейчеви неколкократно са получавали заеми срещу ипотека на имот в Силистра.

Само тази справка, както и заплатата от 1200 лв. месечно, която Пейчев сам оповестява, са достатъчни, за да стане ясно, че семейството му няма как да бъде класифицирано като „крайно нуждаещо се“. Въпреки това на 2 февруари 2017 г. Общинският съвет във Варна взема решение апартаментът, в който сега живее Пейчев, да бъде прехвърлен от фонд „Ведомствен“ във фонда за настаняване на граждани с „остри жилищни нужди“.

Зам.-кметът на Варна обяснява прехвърлянето с „техническа грешка“. Важното в случая е, че след тази „грешка“ апартаментът се оказва подготвен за продажба и след изготвянето на съответните документи Пейчев може да го купи за около 25 хил. евро. Това е около 4 пъти по-малко от пазарната стойност на имотите с подобни размери в същия район на Варна. Според действащите общински разпоредби в града жилищата от фонд „ведомствен“ не могат да бъдат продавани. Разпоредителни сделки се извършват само с имоти, предназначени за „крайно нуждаещи се“. Точно тази подробност вероятно обяснява и „грешката“ с апартамента на Пейчо Пейчев, в който той продължава и в края на 2017 г. да живее срещу 87 лв. на месец.

МЕТОДИКА ЗА „ЖИЛИЩНО ЗАДОВОЛЯВАНЕ“

Случаят „Пейчев”, оказва се, не е единствен. Още 41 апартамента от т.нар. фонд „ведомствен“ във Варна са отдадени на необяснимо ниски цени, показа справка, предоставена по Закона за достъп до обществена информация. От нейното съдържание става ясно, че жилищата са с площ от 45 до 127 кв.м, а наемателите им плащат от 32 до 131 лв. на месец. Това прави средна месечна цена от около 85 лв. В същото време пазарните наеми за двустайно жилище в добър квартал на Варна са между 400 и 700 лв. Агенциите за недвижими имоти предлагат на цени около и под 100 лв. единствено тавански стаи и сутеренни помещения без санитарни възли и течаща вода.

Методиката за формиране на общинските жилищни наеми във Варна указва те да бъдат определяни спрямо зоната, в която се намира имотът, етажът, конструкцията на сградата, изложението и качеството на околната среда. Така основната наемна цена за 1 кв.м е определена на 0.60 лв. на кв. м. За площ над нормата за „жилищно задоволяване“, т.е. за по-голям апартамент, цената достига 0.95 лв. на кв. м. Към нея се добавя „корекционен коефициент“, който зависи от района на града и в най-престижните му части достига 1.35.

ПОЗДРАВИ ОТ ОСТРОВ МАВРИЦИЙ

Блокът, в който живее зам.-кметът на Варна Пейчо Пейчев, се намира в широкия център, построен е през 2008 г. С апартаментите в него е трябвало да бъдат компенсирани собствениците на отчуждени къщи, попаднали в трасето на пътен възел. Но вместо тези хора сега в жилищата с коментираните дотук квадратура и наеми живеят 16 души, предимно служители на контрол- ни длъжности в местната администрация.

Сред тях са например Гинка Пенчева, инспектор „Контролно-ревизионни дейности“ в община Варна (102 кв. м за 88 лв.), Камелия Василева, главен инспектор „Контрол и санкции“ (69 кв.м. за 62 лв.), Стелияна Маринова, началник-отдел „Вътрешен контрол“ (110 кв. м за 90 лв.), Антония Димитрова, старши експерт „Контрол енергийни разходи“ в отдел „Общинска инфраструктура“ (110 кв.м. за 90 лв.), Георги Стоянов, главен специалист в отдел „Опазване на обществения ред“ (127 кв.м за 79 лв.), Невена Клюнкова, началник отдел „Човешки ресурси и вътрешен административен контрол“ (104 кв.м за 92 лв.) и др.

Един отзив, публикуван в сайта на агенция за луксозни пътувани,я обаче става повод за коментари доколко оправдан е „социалният“ размер на наемите, плащани от общински служители във Варна. Според публикацията, подписанa от Невена Клюнкова, през февруари м.г. тя и семейството й са избрали за почивката си петзвезден хотелски комплекс на брега на о. Мавриций в Индийския океан. В текста е отбелязано дори името на хотела – Intercontinental Resort Mauritius.

„Пиша настоящето писмо да изкажа благодарност за прекрасната емоция, която ни създадохте – гласи отзивът, подписан с имената на Клюнкова. – Всичко беше на нивото, което очаквахме – хотела и плажа бяха прекрасни. Храната беше на добро ниво и много разнообразна.“ (В цитата е запазен оригиналният правопис).

В друга жилищна сграда на ул. „Български орел“, срещу 31 лв. месечно за 50 кв. м живее Любомира Комитска, директор „Социални дейности“ в общинската администрация. Точно в нейните задължения влиза настаняването на крайно нуждаещите се от жилище. Публичната информация показва, че подадените, но неудовлетворени молби с такова искане във Варна са близо 2100.

АЗ НА ТЕБ – ТИ НА МЕН

В общински жилища във Варна са настанени не само служители на местната администрация. В два от тях живеят отговорникът на мокрия бюфет и снабдите- лят в ресторанта на общината. В други четири – бивши и действащи служители на МВР. За ведомствените си апартаменти от 70–90 кв. м те плащат около 70 лв. на месец. Става дума за вече бившия зам.-директор на Областната дирекция на полицията Андрей Ангелов, бившия командир на Специализирания отряд за борба с тероризма, а по-късно и шеф на местната структура на ДАНС Кирил Димов и др. Пак при споменатото по-горе съотношение между жилищна площ и цена на наема в общински имоти живеят и прокурорите от Окръжна прокуратура – Варна, Ивелин Стаматов и Милен Ставрев.

Въпреки многократно задавания въпрос защо служите- ли на МВР и прокуратурата не са настанени в държавния жилищен фонд, отговор от общинската администрация във Варна няма. Но по-важен в случая е отговорът на въпроса как представителите на правоохранителните органи гарантират независимостта си в контактите с местната власт, след като са настанени в общински имоти при символични наеми.

КЪДЕ ОТИВА РАЗЛИКАТА?

Справка в регистрите на Община Варна показва, че към началото на февруари т.г. 22-ма наематели вече са по- дали молби да купят жилищата си. Апартаментите се намират в кварталите „Владислав Варненчик“, „Младост“ и „Възраждане“. Тяхната площ е от 42 до 91 кв.м с едно изключение от 103 кв.м. Сред всички желаещи да станат собственици на наетите апартаменти има и един общински служител – Павлина Николова, директор „Финансово-стопански дейности“ в администрацията на централния район „Одесос“. Tози, който тя иска да купи, се намира в идеалния център на Варна.

Според съветници с различни политически позиции в града „узаконено“ ниските продажни и наемни цени на общинските имоти във Варна ощетяват бюджета и са в основата на устойчиви корупционни схеми. Оплитането на толкова много хора в схема с евтини жилища поражда зависимости, които може да бъдат използвани за прокарване на административни решения. А дали част от реалните цени не се връщат обратно някъде? Доказателства няма, но това не може да спре мълвата в града.

Б. ред. - Този текст е от "Черна книга на правителственото разхищение в България 2017", която се издава от Фондация за свободата "Фридрих Науман" със съдействието на Института за пазарна икономика. Всички публикации в книгата са напълно свободни за препубликуване като идеята е да достигнат до възможно най-широк кръг читатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боклуци

    26 0 Отговор
    То само във Варна да е така.Елате да видите в Русе какво чудо е.Половината жилища са дадени на връзкари и под масата.
  • 2 123

    20 1 Отговор
    И на тези аз им плащам заплатата щрез дънъците!?! Ужас....., тих, трагикомичен ужас!
  • 3 Патриот

    16 0 Отговор
    да е само във Варна така с мед да ги намажеш.
    защо никой никога не написа за банковата политика в ипотечните заеми. дава заем на 80% от цената на жилището примерно 80 000лв. Собственика влага пари за ремонт, оправя го. когато е занруднен банката му взима жилището и го продаав на свои хора на сумата, която дължи човека 30 000лв примерно, а банката продължава ад си иска парите от човека. Защо никога нико не написа такава статия когато се подаряваха така жилища.

    Коментиран от #5

  • 4 търсещ да си закупи жилище

    19 4 Отговор
    Мили хора, написаното и коментираното е самата истина, НО има и нещо друго - имотният пазар е надут неоснователно и меркантилно. И ще ви кажа от къде идва това от БРОКЕРИТЕ. Те в стремежа си да взимат по-големи комисионни подлъгват продавачите, че имота им струва хиляди над реалната цена. Да построиш жилище се връзва 250-300 евро/кв.м., а в същото време го продават за 800 - 900 - 1000 евро. Така де, ако си откраднал парите ДА, ама като трябва да ги от гладуваш, а на края банката те и прецаква .... Е какво да ви кажа- объркана работа. Власт имащите си купуват жилища без пари, а за другите не ги еня въобще. Защо не се намери някой който да обуздае тези брокери да не надуват изкуствено цените. Защо няма институция която да озапти продаването на кв.метър на три/четири пъти по-скъпо от действителната цена. Питам аз? Но няма кой да ми отговориии......

    Коментиран от #6, #7, #14

  • 5 Човек

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Патриот":

    Г-н Патриот това наистина се случва само с много заблудените хора, които не си знаят правата. Когато теглиш ипотечен кредит можеш във всеки един момент много преди да си го изплатил да си продадеш имота на пазарна цена без да бъдеш ощетен нито стотинка дори можеш да спечелиш от това. Но тъй като хората не заят какво да правят, а и не се сещат да попитат чакат до последно не си плащат вноските по една година и след това имота им отива на публична продан през ЧСИ, а там купувач с ипотечен кредит не може да купи (имам предвид ипотечен кредит за чийто залог да служи новозакупения имот) и има спекуланти с кеш пари, които търсят да купят на изгодно и така човека, който е теглил кредит и е спрял да го плаща 12 месеца вече е изпуснал влака и бива ощетен в много от случаите. Но това е от глупост и от незнание в 95% от случаите. Знам го защото това ми е рботата занимавам се с недвижими имоти от 15 години и виждам как от неграмотността на хората други хиени правят пари. За това ако закъсате с вноските не чакайте до последно, а попитайте в някоя агенция каква е реалната ви продажна цена към момента и за колко време може агенцията да ви намери купувач за имота и ДЕЙСТВАЙТЕ! Ползвайте брокер и агенция, защото вие като продавачи сте емоционално обвързани с имота си и също така няма да можете адекватно да обясните защо и как продавате имот с ипотека, а на нас това ни е работата.
  • 6 Човек

    8 7 Отговор

    До коментар #4 от "търсещ да си закупи жилище":

    Ох поредния човек, който си мисли, че продавачите на имоти слушат брокерите си... В голяма грешка сте брокерите работим на процент, но дали имота ще се продаде за 40 000 или 50 000 евро ние ще получим 300 евро повече ако се продаде за повечето пари, но идеята е цената да е реална и пазарна, а тя ако не е такава имота ще стои с години и ние губим от това не печелим повече, защото рекламата, телефоните и разходките по огледите на нас ни струват пари и изгубено време, което с 300 евро не може компенсира 12 месеца мотане в което време плащаме наеми за офиси, подържаме коли, плащаме осигуровки и т.н. Високите цени са единствено и само заради това, че собствениците НЕ слушат брокерите си. И за това някои имоти залежават, защото собствениците си мислят, че всеки имот, който е качен в нета на някаква си цена тя може да се постигне и гледат от него и казват "Ами аз нали ги видях как вървят в интернет имотите!" - Да обаче те НЕ ВЪРВЯТ, а се ПРЕДЛАГАТ това не означава, че се купуват ама елате вие да спорите да видите на какво сме подложени, а после ни обвинявайте брокерите това брокерите онова... То ако всяко качено в нета нещо беше продаваемо ехееее качаваме стария голф на цена 200 000 евро - някой ни ги дава евентуално де... и си купуваме с парите мезонет в Лозенец то било лесно това :)

    Коментиран от #8

  • 7 Човек

    7 8 Отговор

    До коментар #4 от "търсещ да си закупи жилище":

    А тази легенда с "Да построиш жилище се връзва 250 евро на кв.м." ми е любимата тема. А добре де - интересувате ли се обаче, че се строи върху парцел, който струва майка си и баща си и това оскъпява цената? А в някои случаи собствениците на парцела искат и по-голямо от 35% от РЗП-то на сградата обещтение искат до 60% е как да стане да ви продават на 500 евро за кв.м.!? А и разбира се вие не искате да си купите имоти в Люлин и Левски за където ви стига бюджета, а ходите да гледате по Лозенец и Стрелбище и Изток ама я вижте в имот.бг колко струва едно парцелче там - купете си го и си постройте една къщичка за 250 евро на кв.м. вместо да давате на тези алчни строители и лоши брокери по 900 евро за кв.м. ааама ха я :)
  • 8 имотен балон

    13 5 Отговор

    До коментар #6 от "Човек":

    Обясни как надухте балона всички заедно и брокерите с банките и строителите.
    Обясни как една офертна цена се коригира нагоре с 5 000 евра само защото се е стоплило времето и само защото сте пуснали поредната платена статия за поскъпване.
    Обясни на хората и за лихвите и защо банките ИЗКУСТВЕНО ги дър жат ниски ,уж да стимулират потреблението но това наду поредния колосален имотен балон в България....
    Пазара на жилища особено в София в момента е извратен,спекулативно надут и нереален и като цени и като качество на имотите зад тези цени.
    Имотния балон е факт на жилищния пазар от поне една година ,дори доклад направиха от Еврокомисията и публично бе оповестен,после всички брокери взехте да се изреждате че балон нямало и цените били нормални.

    Коментиран от #9

  • 9 БРО

    9 5 Отговор

    До коментар #8 от "имотен балон":

    Ти му обясняваш то пак си знае неговата. Брокерите не определят цените... определят ги алчните собственици !!! Колегата от предния пост обясни най-грамотно за най-неграмотните:
    Публикувано във факти.бг: дали имота ще се продаде за 40 000 или 50 000 евро ние ще получим 300 евро повече ако се продаде за повечето пари.
    За брокера е много по добре да продаде имота възможно най-бързо и да си взема комисионната, а не въз основа на надутата от СОБСТВЕНИКА цена то да седи на пазара една година. Никой нормален човек, няма да предпочете да чака цяла година за да вземе евентуално 500лв отгоре, при положение, че може да вземе с 500лв по малко но след 2 седмици например! Това и петокласник ще го разбере,но явно на повечето от вас им е доста трудно. В повечето случай 70% от тях може би, се налага да приземяваме тези собственици който летят в облаците и това става с хиляди компромиси от наша страна! Така че чулите и недочулите по добре да не коментират брокерите, защото без тях положението ще е още по траично, драги ми купувачи!

    Коментиран от #10

  • 10 имотен балон

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "БРО":

    Пак не даваш отговор за статиите през няколко седмици за ръст на цените .
    Тези алчни собственици нали ги четат и още повече се надъхват да качват офертните цени.
    Платените публикации ги пускате вие от имотните агенции и много добре го знаеш това .

    Коментиран от #11

  • 11 БРО

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "имотен балон":

    Не мисля, че ако се пуснат статии за намаляване на цените собствениците ще ги свалят .... това ми звучи нелепо. Истината е, че хората не искат да си държат парите в банки, както преди, а купуват недвижими имоти и така вдигнаха цените изключително много и причините са две. Първо заради фалита на КТБ и хилядите изгорели там хората не държат парите си в банки. Второто е, че банката не може да ти даде печалба, каквато би ти докарала една гарсониера да речем. Защото, ако имаш 50 000евро депозит в банка няма да вземеш почти никакви лихви от там докато, ако купиш гарсониера в Младост да речем за същите пари тя би ти докарвала минимум 6000лв на година! Та тези, които купуват с цел инвестиция са другите, които вдигнахга цените. Защото хората инвестират в имоти не си държат парите в банки и всичките тези пари от банките вдигнаха зверски цените навсякъде за 2 години. Както казах елементарнмо е, но трябва да си запоснат с нещата , а не с общиет приказки.
  • 12 вас

    4 0 Отговор
    До коментар #4
    То в Бобов дол има 3-стайни по 15000 лева обзаведени готови за живеене,идва ти по няма 100 евро/м2 толкова излиза на груб строеж.Така че е супер изгодно на печалба си 150 евро.Едно време англичаните купуваха на този принцип къщи по селата за 3-5000 лева,за толкова пари няма как да построиш къща.
  • 13 Човек

    7 0 Отговор
    Толкова ли не разбрахте, че брокерите нямаме полза от надути цени, защото имотите се застояват и от това губим не печелим от по-големите комисионни както си мислите вие купувачите. Продавача си мисли - той брокера иска да ми намали цената, че да продаде по-бързо, че по-бързо да се облажи с комисион. А купувача си мисли - той брокера нарочно вдига цената за да вземе по-голям комисион. А истината, е че колкото са по-скъпи имотите толкова по-трудно купувачите вземат решения да ги купят и обратно. Ние като хора, които сме по средата правим бизнес от оборот, а не от високи цени, но това си го знаем само ние всички други си гледат само от тяхната камбанария и не се поставят на мястото на другите. Аз като имам имот, който предлагам от две години и имам 65 огледа в различни дни на него и като той не се продава, защото му е висока цената аз какво мога да направя освен да кажа на собственика да я намали!? И той като не ме послуша аз колко приходи имам според вас от неговото упорство? А статиите по медиите са от едни и същи 5 агенции всички знаем кои са те, а и техните брокери са най-некъдърните дечурлига за това и клиентите им страдат.
  • 14 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "търсещ да си закупи жилище":

    Пълни глупости, защо един брокер ще надува цената ужасно много, след като по този начин имотът ще стане непродаваем, а от там няма и заплата. Друго - всички строители си имат изготвени ценови листи много преди да попаднат в агенция за НИ. Явно си нямате и най-малка представа за пазара или просто сте имали неприятно преживяване с брокер. Също така ви съветвам да прочетете статията отново - тук не става въпрос за пазара на имоти и брокер, а за това как общината за пореден път ни краде!!!!
  • 15 вас

    4 0 Отговор
    Не мога да разбера защо хората търсят да купуват имоти само в големите градове на тези високи цени.А никой не купува в малките градове и селата има толкова оферти под себестойност направо смешни.А сигурно чакат и там да се дигнат цените за да почнат да купуват.

    Коментиран от #24

  • 16 име

    1 0 Отговор
    Жалко! Циганите (нуждаещите се) не намазаха.
  • 17 1111

    1 0 Отговор
    Статията е право в десетката...БРАВО!!!Интересни са и половинчатите оправдания на брокерите.Естествено,че никой не иска имота му да втасва в нета,но не може да натискаш за цена 800Е за център,а след сделката да предлагаш 900-1100Е в Манастирски ливади...Все пак едното е център, а другото са си баш ливади

    Коментиран от #18

  • 18 Човек

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "1111":

    Виж сега незнам кое е половинчатото, но твоите писания са доста неадекватни какви ливади какви 5 лева и спрете да гледате на цените като цени на кв.м. не стана ли ясно, че това у нас е доста абстрактно понятие, което се опоричи отдавна от строителите? Цена на кв.м. има само при панелите, епк и старото строителство преди 89-та година. А тъй като всички се натискате да купувате "ново строителство" точно там е размито понятието цена на кв.м. за това е безмислено да я коментираме. И децата знаят, че да построиш блок в София в хубав квартал не може да се гледа само цената на бетона и тухлите и как излизало 300 евро за кв.м. Е добре де - парцела без пари ли е? Разрешителното за строеж без пари ли е? Ами докато се строи обекта година-две дали не му трябва денонощна охрана, ток и вода те без пари ли са? Я сметнете охраната само за 24 месеца колко ще излезе? А изкопните работи и те ли са без пари? Има много неща, които хората, които не са построили и къщичка за птици или дори една кучешка къщичка не са на ясно, но да се дава акъл и да гледа в чуждата паничка винаги сме на линия да хейтим в това сме най-добри... Ами добре ако са ви скъпи апартаментите купувайте парцели и си стройте нали е евтинджос по 250-300 евро за квадрат давайте де какво ги купувате тези апартаменти от което печелят злите строители и лошите брокери? Тя темата беше за общинските жилища ама...

    Коментиран от #19, #25

  • 19 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Човек":

    Не атакуваш правилния човек,но както и да е ...Не съм споменал 200-300Е/м2 Написах,че повечето оферти се разминават като цена/качество/район. А това май е ваша работа...баланса имам предвид.Строителите са си строители,но архитектите..хммм
  • 20 Сталин е бил прав

    2 2 Отговор
    Разстрел...
  • 21 статистикус

    3 1 Отговор
    Темата е за общинските измами, но не се сдържах. Разбирам че част от КоПовачите са необразовани и свикнали наготово, без пари обаче с КУП претенции. Трябва малко да ги образовам , ко да праиш...Базово понятие в икономиката е търсене/предлагане, себестойността е с малко значение. И така много искат във Вазов ама предлагането е малко цените отиват нагоре докато търсенето СПРЕ щото е СКЪПО. Никой не иска в Тутракан и въпреки че себестойността на квадрат ти е 300 евро, няма кой и 100 евро да даде и пак хората се опитват да продадат абсолютно без пари. Никой не казва, че в Тутракан е лошо за живеене или строежа е некачествен. Напротив може да е много по-хубаво от Вазов ама НЯМА търсене и следва потоп. Е в София и особено на добрите места има търсене надвишаващо предлагането и цените са вулкан докато търсенето изчезне /непосилни цени/ или се настроят много нови апартаменти и предлагането се повиши главоломно. Нито едно от двете е факт за момента /това е дългосрочен процес/ затва нагоре до точката на пречупване. Относно себестойността брокерите са го обяснили, но и аз да помогна само довършителните ми работи по новото ми жилище са над 300 евро квадрата /настилки, бани, кухни.../, а те искат всичко за толкова /реално при голям блок и качествен е понякога до 600 евро квадрата + другите разходи/...Може и да е 300 ако аз сам го строя , сам пека тухлите и стъклото за дограмата, даже пясъка сам без машини го копам и карам с количка до обекта , всичко може, но получаваш
  • 22 статистикус

    2 1 Отговор
    Може и да е 300 ако аз сам го строя , сам пека тухлите и стъклото за дограмата, даже пясъка сам без машини го копам и карам с количка до обекта , всичко може, но получаваш това за което си платил. Имот в София не може да си позволи да притежава всеки който поиска ! Ако много искат тогава наистина цените ще отидат в космоса и става още по-невъзможно. Защо да живееш в София трябва да ти е фикс идея ? В провинцията е евтино и хубаво. В големите европейски и американски градове 50-70% от жителите са НАЕМАТЕЛИ и тук след някое десетилетие няма да е по-различно.

    Коментиран от #26

  • 23 Коренак Софиянец

    1 3 Отговор
    Брокерите са паразити те са нагли да се забранят със закон ,те и без това не носят отговорност
  • 24 Катюша

    3 0 Отговор

    До коментар #15 от "вас":

    Споделете моля ви в кой малък град са минимални цените на имототе??? Има ли какво да ми предложи въпросния малък град като работа??
  • 25 Ввв

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Човек":

    Ама много си “прав”,затова са по 1500-3000 евро на квадрат,защото само разходи,разходи,те дори сана минус дори!!!
  • 26 Гостттт

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "статистикус":

    Къде е евтино бе,разбирач,със заплата от 600 лв средно в провинцията...ще си купиш колибка