Last news in Fakti

16 Януари, 2018 17:07 7 346 7

Истанбул става остров (ВИДЕО)

  • истанбул-
  • проект-
  • канал-
  • инфраструктура

Най-амбициозният проект на Турция ще бъде реализиран в мегаполиса Истанбул. Той се нарича Канал „Истанбул” и има за цел да превърне в остров европейската част на града. Плановете са първата копка да бъде направена още през тази година. Инвестициите ще са на базата на публично-частното партньорство и в размер на близо 10 млрд. USD, като частна компания строи, експлоатира за известен период от време обекта и го предава за стопанисване на държавата.

Целта на Канал „Истанбул” е да бъде облекчен трафикът по Босфора. За 2016 г. през пролива между Черно и Мраморно море са преминали 42 000 плавателни съда. За сравнение през Суецкия канал са преминали 16 800 кораба.

Дължината на новия канал ще бъде 45 км. Пътят му ще е от Кючукчекмедже, през Сазлъдере до Дурусу и Черноморския бряг. Широчината на канала ще е межда 250 и 1000 метра. Каналът ще минава през емблематични за града бъдещи проекти. Един от тях е новото летище на Истанбул, което трябва да поеме трафика на сега действащите два аеропорта. Друг голям проект наблизо е третият мост над Босфора, който беше пуснат в експлоатация през 2016 г.

Проектът също така предвижда какво ще по крайбрежието около канала. Това ще са жилищни и офис сгради, логистични центрове.

Особено важно е да се знае, че преминаването през новия канал ще е платен. Причината е, че той няма да бъде под юрисдикцията на Конвенцията от Монтрьо, както е Босфора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    9 8 Отговор
    ГООЛЕМИ ЯЙЦА!
  • 2 Брат ми

    8 1 Отговор
    Това е добре.Още едно макар и малко но, все пак препятствие пред тъмнозелените.
  • 3 Dino

    5 2 Отговор
    Също като при нас
  • 4 Гост

    5 2 Отговор
    Също като при нас хората се развиват
  • 5 Zax

    10 8 Отговор
    През студената война по времето на Хрушчов турците бяха решили да спрат излаза на СССР към средиземно море. Тогава бащичкото им беше казал че ако затворят босвор ще прекопаят нов с ядрени взривове. Сегя изгелжда са дораснали да си го изкопаят сами.

    Коментиран от #6

  • 6 законен

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "Zax":

    "Бащичкото" ти и тогавашния и сегашния могат да "изкопат" само собствените си дупки , а Турция дори въпреки Ердоган вече е 80% от икономиката на Русия и то без петрол и газ , а както върви само до 3-4 години ще я стигне и по население и по БВП ! Не че съм им фен , ама това само показва какви неграмотници (мноооого меко казано) се въдят в Кремъл !
  • 7 Жени

    3 4 Отговор
    Нищо не не интересува за този народ ,след като се женят първи братовчеди ,а и турското робство дано им се връща в най скоро време