23 Януари, 2018 10:33 5 422 5

Първият в света супермаркет без касиер (ВИДЕО+СНИМКИ)

  • amazon-
  • магазин-
  • продавач-
  • касиер
Първият в света супермаркет без касиер (ВИДЕО+СНИМКИ) - 1
Снимки: АР/БТА

Първият автоматизиран супермаркет в света вече е факт. Той е на гиганта за онлайн търговия Amazon. Търговският обект, който се намира в Сиатъл, не разполага нито с продавачи, нито с касиери.

За да се влезе в него е необходимо клиентът да е инсталирал приложение на Amazon на телефона си. Чрез него той се сканира на входа на магазина. След това влиза и взема всичко, от което се нуждае и излиза.

Лавиците, на които са разположени стоките, разполагат със скенери, отчитащи всяка покупка. Тя се записва на сметката на потребителя, ползвайки приложението. Ако клиентът реши да върне дадена стока е достатъчно той само да я постави на мястото, от което я е взел.

Технологиите за наблюдение, които се ползват в магазина са същите при безпилотните коли: компютърно зрение, съчетание и обработка на данните с различни датчици.

Магазинът трябваше да бъде открит още миналата година, но при тестовото му пускане се оказа, че системата блокира, когато пазаруват над 20 души. Това наложи отлагане на пускането му в експлоатация, докато грешката бъде отстранена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Хой

    5 2 Отговор
    Tова чакам и аз до година и при нас.
  • 2 Патриот

    5 2 Отговор
    Ако няма и охрана и камери ще е супер наистина.
  • 3 Дядо Йоцо

    17 1 Отговор
    Ако направят такъв магазин в България, ще изчезнат даже и рафтовете...
  • 4 The TRAPPER

    2 0 Отговор
    Да отворят един в Столипиново.
  • 5 Именно

    2 0 Отговор
    1вият в света ... 2ри опит! ;)
    преди година се опитаха за 1ви 1ви път, но нещо май им беше бъгава системата с датчици кога взимаш, кога оставяш ... та го затвориха за санитарна полу-година :)
    ще е интересно да се тества сега!