Last news in Fakti

26 Януари, 2018 06:21 25 541 9

Село-призрак с луксозни къщи

  • гомилица-
  • сърбия-
  • село-
  • призрак

Това, с което е интересно сръбското село Гомилица, е съчетанието между липсата на хора и наличието на луксозни къщи. 99% от населението му живее във Виена и се връща в родното място в западна Сърбия само за по няколко дни през летните месеци.

„Между 1965 и 1975 гг. всички ходеха там на гурбет. Постепенно цялото село се изнесе. Днес почти всички са навън. Заминаха, за да изкарат пари и успяха. Вижда се по огромните къщи”, казва пред Deutsche Welle един от малкото останали жители на Гомилица.

Най-големият проблем на селото е, че няма магазин. Също така улиците са в лошо състояние. Липсва и течаща вода.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майски бръмбар

    126 20 Отговор
    Скоро и у нас!
    Стабилността на БайМуя води до стабилен поток щастливи българи по летища и гари...
    Отгде ще цоцат Прасищата после?

    Коментиран от #7

  • 2 Радо

    92 12 Отговор
    Типично циганско село, и нашите цигани са така, бачкат на запад, и идват тук и строят големи къщи за милиони, които стоят празни после, явно не могат да скъсат лесно с Родината си, която и да е тя, за разлика от българите-емигранти, които продават всичко и заминават, и не се връщат повечето.

    Коментиран от #5

  • 3 dld

    45 0 Отговор
    Има и друго такова.Казва се Кобишница - само че там всички са заминали за Германия.Селото е трепач направо
  • 4 Шаран БГ

    71 11 Отговор
    А бре Радо, а бре душо! Питай чорбаджиите. Вече "много българи се завръщат от чужбина " и започват да садят картофи и пипер !!
    Чуди се българина какво да си прави парите. За това през "най-успешната" година на своето управление ГЕРБ повиши ВСИЧКО! Цени, води, токове, пенсии, заплати и забележете -- ние живеем в страна, където всичко е по-евтино отколкото в Европата , дори човешкият живот !!!
  • 5 Радо -

    6 21 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    Ти сериозно ли имаш мнение по въпроса за имигрантите и за горбетчийте ... На колко години си ,с това твое изказване, земи се засрами !
  • 6 Qwerty

    12 12 Отговор
    Това са годините когато сърбите ходеха свободно на запад, а нашите комунисти ни бяха затворили тук за да им работим а те да живеят в лукс. Ако Курнелия спечели изборите - пак ще го направи да я еева и комунистката.
  • 7 Живков

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "Майски бръмбар":

    Да щото по времето на БСП и ДПС, всичко беше цъфнало и вързало и се живееше прекрасно!!!

    Коментиран от #9

  • 8 Митьо

    7 3 Отговор
    Ани като са успели и са си направили такива палати да асвалтират улиците и да докарат вода!!А дали не са србски цигани...?!
  • 9 Селянин

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Живков":

    При положение, че през всичките години, на така наречената демокрация положението е едно и също, да поддържаш и защитаваш определена партия, означава, че или си на хранилка там, или не си много наред с главата...