31 Януари, 2018 06:21 7 270 9

ТОП 5 на най-мащабните съвременни строежи

  • строителство-
  • проекти-
  • архитектура

Съвременната архитектура все по-често ни удивлява с мащабните и екстравагантни си проекти. Грандиозни по своя архитектурен замисъл, височина и площ сградите могат спокойно да бъдат определени като днешните „Чудеса на света”. Ето и ТОП 5 на най-грандиозните проекти, които се реализират към момента:

1. Azerbaijan Tower

Свръхвисокият небостъргач е част от мащабния проект Khazar Islands, който ще бъде разположен на 25 км от Баку на брега на Каспийско море. Сградата ще претендира за титлата „Най-висока сграда на планетата”. Ще се състои от 189 етажа, а височината й ще е 1050 метра. Строителството й започна през 2015 г. и трябва да бъде пусната в експлоатация през 2019-а.

2. Deira Waterfront Development Project

Това е един от най-новите супер проекти в Дубай. Комплексът ще се разпростира на площ от 4 кв.км. Включва 4 огромни хотела, търговски сгради, както и жилищен комплекс. Ще има голям паркинг за автомобили, както и яхтено пристанище.

3. Solar City Tower

Голяма слънчева електростанция с височина 105 метра. Отличителна черта на проекта ще е изграждането на изкуствен водопад, който при наличието на специална кула ще може да „прехвърля” морска вода. Той трябва да се намира в Рио де Жайнеро. Цената на проекта не е известна.

4. Beijing Daxing International Airport

Международното летище на Пекин трябва да стане най-голямото в света. Плановете са то да обслужва минимум 130 милиона пътници на година. То ще се разпростира на площ от 55 кв.км. Комплексът е толкова голям, че ще бъде пускан в действие на етапи. Краят на строителството му е планирано за септември 2019 г.

5. Bionic Tower

Небостъргачът ще се намира в Китай. Височината му ще бъде 1228 метра. Проектът предвижда в сградата да живеят до 100 000 души. Тя ще се състои от ... 300 етажа. Сумарната площ на комплекса ще е 2 млн. кв.м. Цената на проекта е 18 млрд. USD.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изгъзиците на 21 век

    20 14 Отговор
    Хубаво е сградите да се строят хоризонтално а не вертикално, това много добре го знаеме българите израстнали в панелки, в Китай вместо да строят панелка за 100.000 души и 18млрд долара по-хубаво да на правят цял град за 300.000, и без това в големите им градове се тровят от смога

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Ганю

    21 9 Отговор

    До коментар #1 от "Изгъзиците на 21 век":

    що не станеш проектант? Явно чуваш петела ;)
  • 3 Панаир на суетата

    21 8 Отговор
    Едните ПАЛЯЧОВЦИ се чудят какво да си правят парите от петрола
    Другите ПАЛЯЧОВЦИ се чудят какво да си правят парите спечелени от робския труд на многото роби
    Браво Браво

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Ганю

    23 11 Отговор

    До коментар #3 от "Панаир на суетата":

    А тук УМНИТЕ И ПРЕУСПЕЛИ КАТО ТЕБ не се чудят какво да правят защото нямат пари, само завиждат и плюят.
  • 5 коки

    2 1 Отговор
    бе тези големи кули кат духне по силен вятър да няма чао и кой от къде е
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Панаир на суетата

    5 6 Отговор
    до #4, #6
    вие от къде знаете кой съм ?????
    явно вие сте от робите
    имайки предвид колко харесвания е получил коментара на ГАНЮ
    май наистина трябва всичко кадърно да замине , тук да останат само ГАНЮВЦИ И ЦИГАНИ , а честито

    Коментиран от #8

  • 8 гост

    7 5 Отговор

    До коментар #7 от "Панаир на суетата":

    Скрий се мишок завистлив, свърши нещо полезно не да гледаш в чуждата купичка, както прекрасно проличава от коментарите ти
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.