Last news in Fakti

15 Февруари, 2018 14:47 7 424 3

В Швейцария не останаха достъпни жилища

  • швейцария-
  • цени-
  • жилища
В Швейцария не останаха достъпни жилища - 1
Снимка: Shutterstock

Независимо от ниските лихви по ипотечните заеми и високия процент на заетост на населението, както и стабилните цени на жилищата в района на Женева и Берн, имотите все още не са по джоба на много от швейцарците. В началото на август 2017 г. банка UBS предупреди, че пазарът на недвижими имоти остава в зоната на риска и има опасност от образуването на „балон”. Проследявайки жилищния индекс на UBS се вижда, че търсенето на имоти остава високо до юни 2017-а, но след това отслабва за сметка на умерения ръст на непогасени ипотечни заеми.

В края на лятото на 2017-а Цюрих остана най-скъпото място за покупка на швейцарски имоти. Стойността на квадратен метър жилищна площ е около 13 000 USD, сочат данните на Credit Suisse. Доходността от отдаване под наем както и преди остава висока, но броят на кандидат наемателите спада на фона на икономическата ситуация. Ефектът на „спукването на балона” може да се образува при евтините имоти, които се отдават под наем. В случай, че техният брой се увеличи, това може да доведе до допълнителен спад в наемните нива. При подобно стечение на обстоятелствата търсенето на наематели в останалите ценови сегменти ще е по-трудно, предупреждават анализатори.

Credit Suisse прогнозира, че идва краят на 14-годишното поскъпване на жилищата. През 2014-а анализаторите на компанията предполагаха, че търсенето ще се концентрира в региони, където цените са в средния и ниския диапазон. Там днес стойностите продължават да се увеличават. На места, където наемите са по-високи, те ще отчетат спад, макар и минимален.

Прогнозата се отнася и за 2018 г. Няма опасност от възникването на „балон”, но при покупка трябва внимателно да се избира видът имот и неговото местоположение, тъй като именно от това зависи дали собственикът ще бъде на печалба или на загуба при отдаването му под наем. Така например, шале във Вал или къща в известен лозарски регион, е печеливша инвестиция, тъй като цените там няма да падат. Стойностите на апартаментите в Люцерн – един от най-живописните райони на Европа, също няма да отчетат спад в следващите няколко месеца. Итаиланоезичните Тичино на езерата Лугано и Маджоре и днес остават едни от най-предпочитаните места за покупка на имот от богати пенсионери, благодарение на мекия климат.

Остава обаче голям процент от местното население, което е с ниски доходи. Така че е напълно възможно в скоро време държавата да предприеме мерки под формата на стимулиране на строителните предприемачи, за да запълни пазара с по-евтини швейцарски жилища.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7777777

    6 0 Отговор
    А в България как е? Броят на сделките и цените расте ли след Нова година? Тръпнем от очакване за някоя дезинформацийка.

    Коментиран от #2

  • 2 дам

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "7777777":

    Ще има да си тръпнеш ...
    Преди 10 години в София квадрата беше стигнал 1200 евро, преди 5 години беше стигнал 600 , сега е 1000 ...
    Ще има такива дето ще си чакат и такива които си купуват и си живеят, защото живота си минава

    Коментиран от #3

  • 3 ТАКА Е

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "дам":

    За жалост си прав