2 Април, 2018 13:53 21 288 12

Кварталът с най-висока строителна активност

  • парцели-
  • софия-
  • строителство
Кварталът с най-висока строителна активност - 1
Снимка: М. Богданова ©

Кварталът, в който се строят най-много жилища към момента е столичният Витоша. Доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton обхваща над 270 проекта на етап строеж, проект или инвестиционно намерение, с обща разгъната застроена площ от над 2.5 млн. кв.м. В етап на строеж са над 1 млн. кв.м площ. Към края на 2017 г. в строеж там са били жилищни сгради с обща разгъната застроена площ от 137 000 кв.м. На второ място по този показател е „Малинова долина“ със 112 000 кв.м обща площ на започнатото жилищно строителство. В челната петица влизат още Манастирски ливади-Изток, ж.к. Младост 4 и Студентски град.

В същото време се наблюдава дефицит в предлагането на парцели, сочи справка в най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Към момента в столичния квартал Витоша се предлагат около 150 парцела. Двете основни места, атрактивни за инвеститорите, са в близост до големи пътни артерии като „Околовръстен път” и „Симеоновско шосе”. В първия район в рамките на въпросния квартал се предлагат около 10-тина терена при средна цена около 350 EUR/кв.м. най-скъпият офериран парцел там е с площ 4535 кв.м., а цената е над 3.6 млн. EUR. Имотът разполага с лице 52 кв.м. По-голям избор има в близост или съседни на „Симеоновско шосе” терени в рамките на кв. „Витоша”. Предлагат се близо 40 терена при средна цена на квадратен метър от 367 EUR. Най-скъпата оферта е за парцел от близо 2700 кв.м.

„Като цяло строителството на жилищни сгради остава концентрирано в южните и югоизточните райони на София, където през последните години бяха сключени и по-значими сделки за придобиване на парцели. Интересът е основно към по-големи незастроени райони и стари промишлени зони в тази част на града, които с развитието на метрото и инфраструктурата са на път коренно да променят облика си”, казва Пламен Бачев, мениджър „Консултиране и оценки” в компанията.

В перспектива най-силен ръст на строителната активност се очаква в Манастирски ливади-Изток, където на етап проект или инвестиционно намерение към края на миналата година са били над 220 000 кв.м жилищни площи. Районът все още страда от липсата на канализация и инфраструктура, но с решаването на тези проблеми в перспектива интересът към него е висок.

Сред кварталите с висок дял на площите в проект или инвестиционно намерение са също Овча купел 1, Младос 1 и 3, Кръстова вада и бившата индустриална зона Хладилника, както и Дружба 2.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 qwerewq

    57 1 Отговор
    Защо не строите при Севетната тангента. Широко е, равна земя, може да се направят широки улици, паркинзи и кооперации и всичко да е цивилизовано. Вместо това се бутаме като кокошки в кошара.

    Коментиран от #7, #12

  • 2 Ввв

    57 1 Отговор
    Пародия на строителство,но чакай,то държавата е пародия!!!
  • 3 Некой

    32 7 Отговор
    Няма ли някой да да се осъзнае най-накрая че язовир "Искър" не е световният океан. От къде ще идва вода за да захраните бъдещите 5 000 000мил. жители на София??????
  • 4 Некой

    29 1 Отговор
    Няма ли някой да да се осъзнае най-накрая че язовир "Искър" не е световният океан. От къде ще идва вода за да захраните бъдещите 5 000 000мил. жители на София??????
  • 5 Коко

    52 2 Отговор
    От застрояване към презастрояване! В квартали без канализация и улична мрежа, без магазини, детски заведения и училища! Купуваш на зелено и чакаш с години да си влезеш в дома, а като влезеш чакаш още две години всички да си завършат ремонтите. И после се ръкуваш през прозореца или балкона със съседа от блока до твоя.

    Коментиран от #6

  • 6 Зорлем

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Коко":

    Като гледам купувачи не липсват, така че явно ситуацията ги кефи!
  • 7 ОБЩИНАРИТЕ И ПРЕДПРИЕМАЧИТЕ НИ ЦАКАТ

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "qwerewq":

    Защото общинарите гълтат от подкупите на предприемачите - предприемача му дреме на ку.а да застрои всичко без да има улици и канал, общинара също. Докато не вкарат на топло 200-300 общинара на по 2-3 годинки на топло няма да се промени нищо
  • 8 В полите на Витоша

    12 0 Отговор
    Но и най-много се предлагат за продажба вече жилища "втора употреба", поради неизградена инфраструктура. Улиците са като селски пътища.
  • 9 Илиана

    13 5 Отговор
    Точно това безумно строителство съсипа София и най вече южните райони.Квартал "Витоша" беше едно много приятно квартал че с къщички и хубави дворчета, сега заприлича на кочина Но нали селянията трябва да се изсипе тука...
  • 10 Лилов

    4 0 Отговор
    Бдж спирка има ли там?
  • 11 infolink

    0 0 Отговор
    Когато купуваш имот в София, първо се ограмоти за критерии и паказатели, на които имотът да отговаря или да търсиш подобни. Има ги много в мрежата, но тук са синтезирани и на едно място в ho-re.biz
  • 12 Лимонад

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "qwerewq":

    Защото общината няма и идея за това. Защото трябва да се направят поне основните улици от сега за да има интерес...
    Ходи строй ти на гола поляна и чакай 15г после общината да разреши че може да си пуснеш ток...

    Затова е презастрояването навсякъде... щото в общините - само баби... и инициативност 0