15 Май, 2018 09:11 51 309 71

ТОП 10 на най-търсените квартали за покупка на жилище

  • imot.bg-
  • жилища-
  • квартали-
  • търсене
ТОП 10 на най-търсените квартали за покупка на жилище - 1
Снимка: М. Богданова ©

Дву- и тристайните са най-търсените жилища на пазара на недвижими имоти. В много редки случаи търсенето от страна на клиенти и предлагането от страна на собственици съвпада. Често именно там, където интересът е най-висок предлагането е доста ограничено или цените са високи. В София пример за това е центъра, Лозенец и Изток. Това са ТОП 3 на най-търсените места за покупка на жилище. Малко над 3% от тези, които желаят да си купят подобен имот се насочват към централната част, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Близо 1500 EUR/кв.м. е средната цена на жилищата, които се оферират в центъра на София. Цените при двустайните започват от около 60 000 EUR за имот от 40 кв.м. разположен в сграда построена през 1941 г. в близост до площад Македония и достигат до 250 000 EUR за апартамент от 90 кв.м. в сграда от 1932 г. на ул. „Бенковски”. Към момента н центъра се оферират около 570 апартамента с две стаи. Двойно повече са предлаганите тристайни жилища. Средната цена на квадратен метър е около 1400 EUR. Най-евтините имоти от този тип в центъра на столицата могат да се купят срещу 70 000 EUR. Става дума за жилища с площ между 80 и 90 кв.м, като повечето са разположени по бул. „Христо Ботев” или около него. Улиците „Стефан Караджа”, „Гурко”, „Шипка”, бул. „Васил Левски” са местата с най-скъпи тристайни апартаменти. Стойността им надвишава 230 000 EUR.

Второто и третото мястото са за Лозенец и Изток, съответно с 2.89% и 2.62%. Предлагането и в двата квартала е силон ограничено. В Лозенец се оферират едва малко над 550 2- и 3-стайни жилища. Средната им цена е около 1500 EUR/кв.м. Двойно по-малко са предложенията в Изток – 250 обяви. Цената на квадратен метър е близка до тази в Лозенец.

В ТОП 5 влизат още Младост 1 и Стрелбище. В първия квартал могат да се купят около 170 2- и 3-стайни жилища. Поради ограниченото предлагане и силния интерес средната цена на квадратен метър надвишава 1000 EUR. Същата интензивност на предлагане се наблюдава и в Стрелбище. Там обаче цената е с около 300 EUR/кв.м по-висока.

ТОП 10 на кварталите с най-силно търсене на
2- и 3-стайни жилища в София (в %)

квартал % търсене
1 Център 3.03
2 Лозенец 2.89
3 Изток 2.62
4 Младост 1 2.32
5 Стрелбище 2.31
6 Гео Милев 2.23
7 Дианабад 2.19
8 Иван Вазов 2.15
9 Гоце Делчев 2.14
10 Изгрев 2.09


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 natashkevich

    92 5 Отговор
    Приказки от 1001 нощ.

    Коментиран от #3

  • 2 Чичо

    128 44 Отговор
    Всичкото провинциална сволач иска на центаро да живее, сякаш туй по софиянец ще ги направи!

    Коментиран от #39, #53

  • 3 Франсето

    17 16 Отговор

    До коментар #1 от "natashkevich":

    Пуркоа, бе, джанъм? Демек, защо мислиш така?
  • 4 Пешо

    121 16 Отговор
    Да сега търсенето е наистина голямо.Донякъде разбирам хората които имат излишен кеш и искат да го инвестират(въпреки,че момента не е най-удачно) но е вариант ако незнаеш как да си ползваш парите.
    Проблемът е на тези които се загробват с ипотеки за по 20-30 години с цел "друго си е да е мое"Хора,ще стане ваше след последната вноска,ако не стъпите накриво тези 20-30г.
    Един живот имате,помислете добре,не се нахвърляите заради постоянните реклами на кредити с щасливи новодомци!Таа за единият живот....Избирате да му се радвате,да пътувате по света,да сте спокойни (горе-долу поне) да не се лишавате и да сте свободни,или най-хубавите ви години да минат в лишения и 40-50% от дохода ви да се изпарява по вноски,такси и т.нт. Всеки сам си преценя ;) Нормално е да има доста несъгласни с мен,уважавам и тяхното мнение.Усещането за ЩАСТИЕ е строго индивидуално.

    Коментиран от #18, #27, #46

  • 5 прецакана

    65 9 Отговор
    Нека някои дето е купил да сподели за какви мизерии и проблеми става въпрос.Това са дупки от наи мизерните. След като брокера си прибере паричките.А банката влезе като член в семеиството за 20 години. Започват мизериите по тия кочини дето си мислим.Че някои го е правил за живеене а не просто за да го пробута на някои.Поне цената да беше нормална.
    Внимаваите хора не бързаите сега се строи масово,никога не взимаите на зелено или без акт.
  • 6 Анонимен

    78 16 Отговор
    Имотния балон е надут до извратени стойности в София !
    Лихвената политика на банките,алчността на имотните агенции и жаждата за бързи печалби на строителните фирми направиха цените на жилищата спекулативно надути до небесата .
  • 7 гогата

    61 36 Отговор
    отнстно коментара на пешо със заробването с ипотеки и нещастието да плащаш 20-30 години.А по щастлив ли ще си цял живот да плащаш на алчни наемодатели наеми и като станеш на преклонна възраст и вече неможеш да плащаш вместо да имаш собствен апартамент с изплатена ипотека да се чудиш каде да ходиш да живееш!!!Аз лично си купих апартамент с ипотека преди 11 години сега съм на 35 ,а ми остават само още 9 да изплащам и след това ще те питам теб кой ще пътува и ще бъде щастлив и кой цял живот ще плаща безмислени наеми като мога смело да кажа че през изминалите 11 години не съм се лишавал от нищо и не съм спрял да пътувам!!!

    Коментиран от #9

  • 8 До Пешо

    28 13 Отговор
    Пешо, ти хубаво обясняваш за банките, но си пропуснал да вметнеш ситуацията, когато така или иначе си обречен да си под наем (нямаш свое и не очакваш наследствено жилище). При положение, че наема на едно семейство е примерно 400 лева, а вноската по кредита е 500 лева- ти как мислиш, кое е по-добре???
    Мисля, че поне 90% от хората, които си купиха жилища 2013-2014 г. дори и със заеми сега би трябвало да са "на далавера". Просто трябва добре да си пресметнеш рисковете, плюсовете и минусите и да действаш в точния момент... Даже пример ти давам на колега, който си купи жилище 2013 за 40 хил.евро и то със заем. Сега продаде жилището за 65 000 хил евро, а във вноски (и други разходи) е дал 12 хил евро за този период...това груби цифри. С просто око се виждат 13 хил евро чиста пара, да не говорим, че той е изплатил и главница на банката от тези първоначални 40 хил. евро за миналите 5 г. Той нямаше за цел да печели от жилището, купи го за себе си принципно, но сега го изкуши ситуацията на пазара.

    Коментиран от #36

  • 9 Пешо

    67 7 Отговор

    До коментар #7 от "гогата":

    Ще ти отговоря разбира се:) Като остарея (живи и здрави да сме) ще живея със съпругата на село обмислям вариант за някъде в планината с по малко хора. Не искам да свърша живота си в апартамент,и сега ми е неприятно като си мия зъбите сутрин,да слушам комшиите кога ходят по голяма нужда:))) Ако работодателя не ми плащаше наема не бих живял под наем....ако спре да ме устроива мога да сменя работата... градът....държавата....(синът ми не иска да живее тук) затова не искам да съм вързан с банки кредити....лихви....Не очаквам всеки да ме разбере....Ти си си решил за себе си,а аз за моето семеиство.Жив и здрав!

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Неотрален

    33 20 Отговор

    До коментар #9 от "Пешо":

    Хората живеещи под наем са много по свободни в мисленето целите в работата и живота. Винаги могат да сменят местоработата си с подобре платена. Не се грижат за поддръжката на имота. Нямат грижи ако имота погине от природно бедствие да речем. Не правят ремонти, а живеят в ремонтирани жилища. Не ги интерусуват кризите на банките и на имотния пазар и т.н. Всичко това от гледна точка на стрес се отразява добре на наемателите и се прехвърля на наемодаелите, вторите не го осъзнават за момента, но след няколко години се превръщат в развалини.

    Коментиран от #11

  • 11 Зорлем

    22 8 Отговор

    До коментар #10 от "Неотрален":

    Забавният въпрос е този, който сега го е купил за 65 хил. за какво го купува. Ако е за препродажба, това си е класическа пирамида, независимо как точно ще се нарича, балон ли, спекулация ли, пре..би другарче ли.

    Коментиран от #14, #20

  • 12 Гост

    12 7 Отговор
    Не знам Милена откъде черпи информация, но нещата стоят точно така.
    Само кв. Иван Вазов според мен е на първо място по търсене и на последно по предлагане, следователно коифициентът трчбва да е най висок именно там.
  • 13 Варненец

    25 17 Отговор

    До коментар #9 от "Пешо":

    Пешо бях 4 години под наем във Варна. За какви дупки ми искаха 400 лева без тераса. Купих си жилище през 2012 тристайно 100 квадрата чисто с кредит 854 лева вноска на месец. Сега предоговорих лихвата си и плащам 650 лева на месец. Преди 2 месеца закупих двустаен топ дизайнетски за 88000 евро. Даден е под наем за 500 евро. С други думи сам се изплаща. Имам две деца които ще осигуря в бъдеще. Ако пак те не искат да останат тук във Варна винаги ще могат да ги продадът на добра цена, вср пак не са в Омуртаг или Раднево или Павликени. И между другото всички ми разправяха че нямало наеми от 500 -600 евро, е грешаха всички. Има чужденци които плащат такива наеми за хубави апартаменти.

    Коментиран от #16, #32

  • 14 Неутрален

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "Зорлем":

    Добре тебе какво те засяга за какво го е купил. При пазарната икономика всеки е свободен да купува и продава колкото и каквото поиска. Точно това и е хубавото, всеки има глава на раменете си и носи последствията от решенията си. Като ти е скъпо не купувай. Така ще се регулира пазара.

    Коментиран от #33

  • 15 Рангелова

    19 1 Отговор
    Това е статия направена на база на статистиката от публикуваните обяви по сайтовете и в много отношения се разминава с реалността. за един имот най-често има няколко обяви в един и същи портал. А пазарът в централната част е доста сложен за анализ. Едно е Лъвов мост, съвсем друго е НДК, Докторски паметник и т.н. Предлагането наистина е ограничено, но и купувачите не са толкова ентусиазирани при сегашните офертни цени. Никога на пазара в един квартал не са се предлагали стотици двустайни апартаменти, особено ако го говорим за вторичен пазар, не за жилища в строеж. Цената на жилищата в Младост и Стрелбище зависи и от вида строителство. Предлагането в Стрелбище е силно ограничено и винаги е било е така. Ако някой търси двустаен и има възможност до види 10 жилища, значи е голям късметлия. Така че който не разбира, най-добре да не пише информация
  • 16 Неутрален

    20 8 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    След 2-3 г., като чуеш по новините за поредната финансова криза идваща от Щатите и американските банки вдигнат лихвения процент с 3-4 пункта, съответно в Бъългария с 5-6 пункта, тогава ще те питам каква вноска плащаш. Направо ти я казвам 2000-2200лв. честито.
    По интересно е какво става след това. В следствие на високите лихви много собственици започват да продават защото е поизгодно парите да са в банката, пазарът се наводнява с апартаменти, цените се сриват. Тогава варненецът е поставен в ситуация или да си продаде апартаментът с кредита на безценица, или да затяга колана на последната дупка, ако продължи подълго кризата, банката му прибира апартамента, а той слига въжето.

    Коментиран от #23, #40

  • 17 Буко Баламата

    10 4 Отговор
    Гражданство трябва,гражданствооооо
  • 18 Даката

    20 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Прав си,но трябва и да се замислиш-
    Вместо да плащаш 500-1000лв за наем не е коой знае колко голяма разликата да плащаш 500-1000 ипотека (поне така е в моя случай).

    Коментиран от #19

  • 19 мда

    15 3 Отговор

    До коментар #18 от "Даката":

    Това е при условие, че дохода е в пъти над тези 500-1000 лв. Има млади и умни хора в София, които изкарват доста над тези пари, и едната ипотека не им е никакъв проблем...
  • 20 наблюдател

    11 3 Отговор

    До коментар #11 от "Зорлем":

    препродажбите вече свършиха, това ставаше до 2016та, колкото до продалия с 13 К евро печалба - на пръв поглед добре, но ако сега къде ще живее? Ако е на наем - наемите са доволно високи и те и печалбата ще се стопи бързо-бързо. Ако тепърва реши да купува друг имот - пак удря на камък, защото няма почти нищо на пазара, което да е добра оферта, дори и на зелено цените са като на акт 16 с риска барабар
  • 21 666

    26 3 Отговор
    Кой нормален човек се бута в най презаселените и гадни квартали, без инфраструктура и тапи от задръствания???
  • 22 Гено

    21 5 Отговор
    Всеки си решава сам за себе си. Кучето скача според тоягата са казали хората. При мен, преди две години изпадна жилище - 3 стаен за 490 евро квадрата и нямаше какво да го мисля. Кредит на 4% и след 10 години съм го изплатил. Сега същия имот е 900 евро за квадрат долна граница, като скоро идва и метро близо до нас.
  • 23 Варненец

    10 14 Отговор

    До коментар #16 от "Неутрален":

    Предвидил съм го това. 2200 лева вноски по двата апартамента ако се случат при сегашните 1350, едва ли би ме затруднили след като заедно със съпругата ми получаваме 7000 лева.

    Коментиран от #25, #50

  • 24 простичък

    20 1 Отговор
    Банката се е погрижила когато вземете ипотека тя да е на стоиноста на един апартамент.И заедно с това 30 годишен наем. Просто не го виждате. Тази цена идва от банката. По добре под наем и другата част да я пестите. Ако пък не можете да направите това то тогава просто нямате пари и да купите. Нищо че банката казва че имате.

    Коментиран от #28

  • 25 Неутрален

    20 5 Отговор

    До коментар #23 от "Варненец":

    Нищо не си предвидил, вследствие на финансовата криза започва политическа криза, смяна на правителства нестабилност, отеглят се инвеститорите, падат заплатите наемателите бягат в чужбина и от 7000лв доход може да се окажеш със 700лв. доход.
  • 26 123

    19 7 Отговор
    КОГИ ЩЕ СЕ СПУКА БАЛОНА
    ИСКАМ ДА КОПУВАМ НА 400-500ЕВРО.............
    НЕ КОПУВАЙТЕ БРАТЯ И СЕСТРИ ДА СПУКАМЕ БАЛОНА
  • 27 111

    23 8 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Ще ти дам отговор защо...Разсъждавахме като теб, но детето се роди, ние на квартира, не беше удобна, местиш се. Отидохме в по-голям апартамент, пак в същия квартал (хареса ни), започва се с чистене на чужди боклуци, нови съседи, ремонт (наложи се) и накрая хазяите хоп - продадоха го, айде па, целия катун, който всяка година нараства в нова квартира. Там се оказа, че има клошар във входа, барабар с 2-3 бездомни кучета. Накрая ей-от такива обстоятелста се метнахме на кредита. Беше преди 3-4 години. Винаги е скъпо. ПО комисиони, разходи по прехвърляне и ремонт ни отидоха всичките спестявания, а ипотеката ни беше за 30 години. Направо изпаднахме в тежка депресия 5-6 месеца. Заплатата на единия покриваше ипотеката с консумативите. Забравихме какво е това море по 3-4 пъти на лято за по седмица и спа почивки. Обаче, вечер като се прибереш хубаво, ново, чисто, мимрише на теб, на семемйството ти, не на предишните обитатели. Избрал си си го, на теб да ти харесва, а не защото такова е имало. И какво се случи...на съпругът ми доходите нараснаха двойно, моите също. Тази ипотека ми стана по-малка отколкото наем на гарсониера в момента, а беше апаратамент 140 кв.м. И пак дай по почивки, нови коли, пътувания. Но ето ново предизвикателство - 2-ра бременност, и ми трябва по-голям апартамент. Продадох го с двойна печалба, върнах ипотеката и ми останаха точно толкова колкото платихме с ипотеката, барабар с ремонта. Това как ще стане, ако въртиш по квартирите? Едва ли има

    Коментиран от #34

  • 28 111

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "простичък":

    Разсъждаваш правилно, но не баш. Не отчиташ фактора икономическа рамка. Аз го писах пак по-надолу. Купихме 2013 г, на много изгодна цена 140 кв - за 60 000 евро с ипотека. Вноската ни беше 810 лв, после купихме и паркомясто - 4 000 е. Вложихме в него още 10 000 евро. Продадох го преди 2 месеца за 155 000 евро чисти. На мен и на съпругът ни доходите са около 4000 на месец, имаме и дете. 100 000 евро чиста печалба за няма и 5 години. Сега ще се понапъна малко по квартири, но квартирата ни е 550 евро на месец, къде предоговорената ни ипотека за 620 лева, къде наем за 1110? Наемите също са скочили много.
  • 29 бльокер

    27 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: близост до площад Македония и достигат до 250 000 EUR..................................ДВУСТАЙНИ !?!?!?
    а ха ха ха, я марш ве мошеници, София да не е Цюрих? На какво отгоре? Икономика? Просперитет, спокойствие, чистота, уреденост на държавата, закони, бъдеще????

    Коментиран от #31

  • 30 Наталия

    9 2 Отговор
    Общо взето статията е вярна. Но наистина има ОГРОМНА разлика: Център - Хр.Ботев и НДК, или Младост - не може да се обобщава: Мусагеница - супер-локация и широки разстояния между сградите или - Младост-4 почти Околовръстното и Младост-2, където има 5 м между сградите! И до двете Младости сутрин и вечер по 40-50 мин.с кола от центъра, а Мусагеница - 10-15 мин. Три неща са най-важните при избора на имота, казват англичаните: локация, локация и локация! Предлагам 3-стаен в Мусагеница!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Варненец":

    Варна за мен беше най-хубавият град в България някога :) до 2001-2002....сега вече не го харесвам,отбиам се за малко само когато ходим да летим на Балчик.
    п.п Винаги си е бил скъп за живеене град.
    Поздрави!
  • 33 Зорлем

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Неутрален":

    Дреме ми на долуподписания за какво го е купил някой си точно това жилище. Въпросът е, че след като се дава за назидателен пример, значи трябва да се поразмишлява какво се случва ако явлението стане масово.
  • 34 Пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "111":

    За всичко изложено по този начин си прав!Поздравления за това което сте направили.В София сме заради работата ми свързана е с"авиация" общо казано.Имам избор да работя и в Пловдив сега се открива нов завод там.Мога да работя същото и в Германия за доста по добро заплащане (доволен съм от сегашното) купуването на жилище...си е наречи го закотвяне:))Не искам да купувам и ...евентуално да препродавам,пък било то и с печалба. .....Да кажа и нещо по темата де:))))
    Тези нашите инвеститори при тези цени в момента (не съм аз човека да кажа,реални ли са или не) ще строят до ОТКАТ!
  • 35 селянин от обеля

    7 0 Отговор
    Чичо оправи диалекта и тогава се прави на софиянец
  • 36 Лихвата

    4 3 Отговор

    До коментар #8 от "До Пешо":

    Публикувано във факти.бг: При положение, че наема на едно семейство е примерно 400 лева, а вноската по кредита е 500 лева- ти как мислиш, кое е по-добре???

    При сегашните лихви за аналогични жилища и 20 години без самоучастие цифрите са около 1000 лева наем и 1700 вноска. Или едни 8000 на година в повече, 160 000 за 20 години / ако не се вдигне лихвата или наема /.

    Коментиран от #37, #57, #61

  • 37 Пешо

    7 2 Отговор

    До коментар #36 от "Лихвата":

    Не мога да кажа кое е по-добре. Аз съм решил за себе си,не искам да правя чужди сметки или да давам наклон на някой. Но нямам никакво доверие на банките в България.
  • 38 Калоян

    23 2 Отговор
    Занимавам се с недвижими имоти и мога да кажа, че този, който е писал статията представа си няма от пазара в момента. Първо: Центъра в София се дели на четири части. Второ: на площад "Македония" няма кой да плати 250000 евро за 90 кв.м. за сграда от Втората световна война. Трето: интереса към кв."Изток' не е, толкова голям, колкото го представят. Няма как да има голямо търсене в квартал, който изостава от модерната инфраструктура. Има една метростанция, която е на стотици метри от квартала.
  • 39 Дани

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Чичо":

    Евала! Това е на 100 % вярно !
  • 40 123

    5 10 Отговор

    До коментар #16 от "Неутрален":

    Финансови кризи, спадове, пикове и т.н. - дългосрочния тренд на недвижимите имоти е винаги нагоре. Имотът, който сега струва 50 хил. евро,преди 50 години е бил на 20 % от тази цена. Вероятно същият след 50 години ще 400 % по-скъп. Дори да има временни кризи - този актив винаги е нагоре. Иначе всички рискове не може да ги предвидиш. Ако си вложил в жилище в Сирия преди 10 години, едва ли ще го продадеш сега на печалба. Или такова на Хаваи - с вулкан в задния двор. Иначе във вашия спор Варненецът е прав, а твоята логика е елементарна. Ако утре ти падне ваза на главата - ко прайм ся... дай да не излизаме от къщи.

    Коментиран от #60

  • 41 Ъъъъ кво

    12 7 Отговор
    Кой щи живее в таз помия. Аз гледам да заживея в чужбина с къщичка с двор с вие искате да ми пробутате таз дупка няма да стане. Взимайте пример от мен освен да ги пуснете за туристи , терористи да живеят и си праат купоните в тез дупки и да стрелят тавана с калашници надявайки се да уцелят някой късметлия друго не виждам за какво да се използват тези имения.
  • 42 Оруел

    7 2 Отговор
    София е "Фермата на животните' !!!
  • 43 Анонимен

    14 1 Отговор
    Всички цени са в евро !!! С 300 евро заплата във България , апартамент - е някой друг живот !!!! Само богати чужденци и богати бизнесмени ще купуват!!!!
  • 44 Анонимен

    5 1 Отговор
    Всички цени са в евро !!! С 300 евро заплата във България , апартамент - в някой друг живот !!!! Само богати чужденци и богати бизнесмени ще купуват!!!!
  • 45 Наблюдател

    23 7 Отговор
    София е най- селско-циганската столица в света !!

    Коментиран от #62, #68

  • 46 Мариян

    5 6 Отговор

    До коментар #4 от "Пешо":

    Харесва ми какво си написал,но не винаги е точно така и ще ти кажа защо!Аз също съм изтеглил заем защото:
    -повечето квартири са мизерни
    -не искат да им правят ремонт
    -нямаш сигурност(изхвърлят те когато им падне)
    -дали ще плащаш наем или вноска е все тая.ВСЕ ПЛАЩАШ
    -МОИ ПРИЯТЕЛИ СА СЕ МЕСТИЛИ ПО НЯКОЛКО ПЪТИ ЗАЩОТО ВСЕ ИЛИ ПРОДАВАТ АПАРТАМЕНТА ИЛИ СИНА ЩЕ СЕ ЖЕНИ И НЯМА КЪДЕ ДА ЖИВЕЕ....
    -на запад живеят в едно жилище под наем цял живот,но тук не е така.....
  • 47 Бубо

    3 12 Отговор
    Сега в момента само в младос ще скочат турците инвестират като построят небостъргача които вече е продаден на зелено по 2000 е в. КВ. Мои приятел го строи 5500000 мл .е в. Инвестиция. Това ще вдигне цените в.младос купувит сега
  • 48 ПОЗНАВАЧ

    10 4 Отговор
    Задача за 3-ти клас: При намаляващо ВСЯКА ГОДИНА с 60 000 население, двойно по-голяма емиграция, и почти завършилото вътрешно преселване (всички по-млади - в София), колко още ще чакате ръст да питам? Възможни отговори: а) 2 години б) 2,5 години в) 3 години. Хинт: ръст ще се чака само в София, по некои съображения (арабо-афганистански)!
  • 49 SAAB

    6 2 Отговор
    Аз пък не съм предполагал , че ще дойде време да си търся къща по селата ....е на 30-40км ... като начало само за краят на седмицата !
    Обаче .....факт :)
  • 50 хит за варненските мангали рсзбра ли 😁

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "Варненец":

    евалата аз за тва харесвам Варна 😁. Всичко зависи от това какви са доходите на семейството 😊
  • 51 Gost

    5 4 Отговор
    Това анализ на имоти по обяви ли е? Смешно! Артекс и доста други строители не си качват имотите по саитовете за обяви та затова смятайте колко още оферти има нез да броим вторичния пазар на коптори!
  • 52 yess

    3 3 Отговор
    Ся като вдигнат данъците за собственици на много апартаменти ще стане забавно. Дано имат наематели, щото сите наематели в последно време решиха собственици да стават.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Александров

    6 5 Отговор
    Мисля че за в бъдеще цените ще бъдат още по високи, имайки в предвид задаващата се финансова тесла за свободните финансии на българските граждани ...
  • 55 Анонимен

    3 4 Отговор
    Банките си правят каквото си искат, жилищата са с космически цени ,по отношение на заплатите във България и ще чакаме поредните запритесняващи се за България и народа хора ,които с цялата си наглост ще отразят някъде,че България загива, защото чужденци изкупуват жилища и имоти !!!
  • 56 Анонимен

    7 1 Отговор
    Беден и гладен народ - слаба държава !!!!!
  • 57 Неутрален

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Лихвата":

    Много правилно си отбелязъл ако не се вдигне лихвата. Но ако се вдигне само с 3-4 пункта какво става. От 3% сега ще стане 6-7 % или 100% увеличение на месечната вноска от 1700лв на 3400лв. Какво става с цените на наемите? След всяка финансова криза настъпва политическа криза, смяна на правителства, безработица, заплатите намаляват, много наематели напускат и си търсят по платена работа, цените на имотите се сриват. Следователно наемите падат. Сметката не излиза. Когато се случи това ще започнеш да пишеш, че е много по изгодно да си под наем отколкото да изплащаш ипотека.
  • 58 Gost

    16 1 Отговор
    Чета кпментари....само не разбирам какви са тия заплати бе хора...аз и жена ми вика 7000лв...аз и жена ми 4000лв....5000лв...вие да не сте всичките водещи на новини...какви са тия заплати ???

    Коментиран от #59

  • 59 Джамбазов

    8 3 Отговор

    До коментар #58 от "Gost":

    Много е просто , пиши и ти ,че вземаш 10 000лв и готово !
  • 60 Неутрален

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "123":

    Дългосрочен тренд, чел си някой неща но не си ги разбрал. Златото да не би да не поскъпва. Инвестицията в имот на всяка цена може да те завлече на дъното. Справка към всички банки разпродаващи имоти закупени през 2008 г. от длъжници които не са си направили сметката.
    Изтегли 100 000 евро със заплата 3000лв. и ги вложи в имот сега. Гарантирам ти, че за пет години ще обявиш пълен фалит.

    Коментиран от #67

  • 61 До Пешо

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Лихвата":

    Публикувано във факти.бг:
    До коментар #8 от "До Пешо":


    Публикувано във факти.бг: При положение, че наема на едно семейство е примерно 400 лева, а вноската по кредита е 500 лева- ти как мислиш, кое е по-добре???

    При сегашните лихви за аналогични жилища и 20 години без самоучастие цифрите са около 1000 лева наем и 1700 вноска. Или едни 8000 на година в повече, 160 000 за 20 години / ако не се вдигне лихвата или наема /.
    ___________________________________
    1 000 лв. наем?! 1 700 лв. внсока???!!! Далече си от реалността. На 20 годишен заем за да е 1 700 лева вноската, при 3.8% лихва и ГПР 4.1% знаеш ли какъв трябва да е?! Минимум 200 000 леваС!!! А жилището през 2013-та е купено за по-малко от половината на тези пари...връщай се в малките класове или не влизай в подобни анализи и сметки, че се излагаш!

    Коментиран от #65

  • 62 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #45 от "Наблюдател":

    Да, защото всички селяни сте се домъкнали тук в София и осирате ли я, осирате...

    Коментиран от #63, #70

  • 63 Селяк

    7 1 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    Винаги с кеф , нали е най- големия кенеф !!
  • 64 До гост-62

    5 1 Отговор
    Това за селяните в София, кой е виновен ??? Искайте сметка от БСП .Те са виновни.При тях бяха най-големите обещания, но когато те управляваха и народа беше най-беден !!! Те по принцип за никой не мислят, само знаят да лаят, а нищо не са направили за народа!!!!
  • 65 Неутрален

    2 1 Отговор

    До коментар #61 от "До Пешо":

    Браво Признах те! Много добре го излови, че лъже.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 мдаа

    1 2 Отговор

    До коментар #60 от "Неутрален":

    Това е така, защото има правило: Размерът на тегления кредит не трябва да надвишава 3-пъти размера на годишния доход. т.е. 3000лв x 12месеца = 36000лв x 3 години = 108 000 лв е максимумът, който може да изтегли човек с 3000лв. месечна заплата, а не 100 000 евро...
  • 68 056

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "Наблюдател":

    А, то пък другите градове са нещо друго... Бургас стана презастроено гето с апартаментчета по 50 кв.м. и квартали-паркинги, в които един нормален тротоар няма. Ужасна градска среда...
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 морето

    5 3 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    Чухме, че кореняк софиянци само за таксиметрови шофьорчета стават и дойдохме да облагородим малко. :) Шегата на страна, едва ли ти или някой като теб ще ми каже къде да ходя да живея, ще живея където реша докато съм конкурентно способен на пазара на труда мога и в София, мога и в Берлин да живея и много трудно някой комплексар шувинист като теб ще ми дава ъкъл. Като не ти харесва пътя, чантата и за хляб. Както ние от "провинцията" сме принудени да се местим, така и вие се местете като не Ви харесва, само че изглежда топките Ви липсват, докато ние сме свикнали да се местим и борим с живота, столичанчета сте мамини синчета, които само мрънкате, че не ви харесва и нищо не правите!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.