Last news in Fakti

23 Май, 2018 16:55 1 679 2

Няма да наказват главния архитект на София

  • стрелбище-
  • небостъргач-
  • здравков-
  • съд
Няма да наказват главния архитект на София - 1
Снимка: Факти.бг

Постановлението на Апелативната прокуратура в София, с което беше образувано наказателното производство срещу главния архитект на София Здравко Здравков, е отменено. То беше образувано на 21 май във връзка с отказа на арх. Здравков да изпълни съдебно решение, което позволява строителството на небостъргач на ъгъла на булевардите „България” и „Петко Ю. Тодоров” в столичния квартал „Стрелбище”.

След служебна проверка Софийска градска прокуратура е постановила на 23 май отмяна на постановлението на прокурор Стойчо Ненков от Апелативна прокуратура в София от 9 май 2018 г., с което е образувано досъдебно производство срещу арх. Здравков за престъпление по чл. 296 НК.

Установено е, че апелативната прокуратура се е произнесла при неизяснена фактическа обстановка, която не позволява да бъде направен обоснован извод относно това дали е налице вече наложено административно наказание за същото деяние. Постановлението на прокурор Ненков, както и още един негов акт от 11 април т.г., са отменени и поради допуснати съществени нарушения на процесуалния закон. Първото нарушение е, че въпреки че от 09.08.2016 г. разпоредбата на чл. 213, ал. 2 НПК е отменена и горестоящ прокурор няма право да указва на по-ниска по степен прокуратура да образува досъдебно производство, с постановление от 11.04.18 г., той е разпоредил на СРП да образува дело. Другото нарушение е, че въпреки че от 05.11.2017 г. действа новата разпоредба на чл. 214, ал. 3 НПК, според която в акта за образуване на досъдебно производство не се посочват имената на лицето (а само престъплението), с постановлението от 09.05.2018 г., прокурорът от АП София е образувал делото срещу конкретно лице.

Казусът с НИКМИ датира от близо десетилетие. В момента Столична община води преговори с инвеститора за замяна на имота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ристе

    9 1 Отговор
    То да го осъдят му е малко, да се изнасили мишока трябва

    Коментиран от #2

  • 2 asd

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ристе":

    Разбрахте ли въобще какво точно се пише в статията???
    Да го осъдят, че е отказал да издаде разрешително за строеж на 44-етажна сграда в район с ниско стройтелсто?! Я пак прочетете статията, но по-бавно!