Last news in Fakti

4 Юни, 2018 14:04 9 101 39

Наемането на жилище е все по-неизгодно

  • жилища-
  • наем-
  • пари-
  • софия
Наемането на жилище е все по-неизгодно - 1
Снимка: М. Богданова ©

Допреди няколко години дилемата през тези, които поради една или друга причина са решили да се преместят да живеят на друго от досегашното си място, беше наем или заем. Високите лихви по ипотечните заеми и дългият период на изплащане, съчетан с липсата на сигурност за работното място в дългосрочен план наклоняваха везните в полза на наемите. Предлагането в сегмента не беше голямо, но успяваше да задоволи търсенето. Не всички жилища се предлагаха ремонтирани и с нови мебели, но и те намираха наематели, при определена отстъпка от месечната рента. Последните две години обаче ситуацията се обърна – лихвите по жилищните заеми спаднаха и към момента дори се оферират промоции под 3%, а наемите пълзяха нагоре. Предлагането също не отчита значителен ръст. Последните два фактора са основните причини за значителен спад в търсенето на жилища под наем от началото на тази година. Според някои агенции за недвижими имоти двойно по-малко са сключените сделки за отдаване под наем на апартаменти в сравнение със същия период на 2017 г.

От 600 лв. на месец на 750-800 лв. се е увеличил месечният наем на двустайните жилища в София в рамките на една година. При тристайните увеличението е от 800-900 лв. на 1000-1100 лв. Притеснителна е тенденцията, че наемните нива са увеличават, а средната работна заплата остава без промяна. Това понижава достъпността до жилища под наем. Месечният наем вече надхвърля 50% от средната работна заплата. „Достъпността на жилищата под наем в София видимо се понижава. Месечният наем за двустаен апартамент вече почти надвишава 50% от средната работна заплата в столицата. Семейство с двама работещи може да си позволи подобен тип имот, отделяйки около 25% от месечните си доходи си за наем. При индивидуален наемател обаче тази опция е трудно постижима“, пояснява Георги Павлов, изпълнителен директор на агенция „Адрес”.

Хората, които имат спешна необходимост от жилище, често са принудени да наемат за кратко апартамент, който надвишава финансовите им възможности, докато открият по-изгодно решение. Обикновено това се случва в рамките на 3-4 месеца. С подобна краткосрочната заетост разходите по отдаването на апартамента растат, което може да доведе до допълнително покачване на офертната цена или оттеглянето му от пазара.

„Все по-забележимо става отварянето на ножицата между наемателите и наемодателите. Собствениците на имоти са повлияни от активния жилищен пазар и икономическия ръст в столицата, заради което част от имотите се предлагат на завишени цени. Тъй като поскъпването не е обосновано заради промяна в търсенето, вече сме свидетели на негативното му отражение върху пазара на наеми – по-бавно реализиране на офертите и спад в броя на сключените сделки от началото на годината“, коментира Йорданка Рангелова, мениджър кантора „Наеми“ в агенцията.

В случай, че наемодателите запазят тенденцията към повишаване на наемните нива, това ще окаже негативно влияние върху търсенето и собствениците все по-трудно ще успяват да отдават имотите си под наем, прогнозират анализатори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Имотко

    53 3 Отговор
    Като не вървят продажбите, нека пробваме с наемите. Дали ще стане?

    Всички знаем отговора :)
  • 2 321

    53 8 Отговор
    Наистина е невярна статията. В центъра прилично ново строителство двустаен върви към 600 лева. Ще му се на брокерчето от Адрес да е 800. Защото тогава по-лесно ще може да продава ново строителство за над 1000 евро кв. м. Явно вече предлагането почва да превишава търсенето и хайде да стреснем хората.

    Коментиран от #14

  • 3 Aнонимен

    36 6 Отговор
    От 2015 до сега ,вече четири години в България и София се надува балон при жилищата-банки с уж ниски лихви ,имотни агенции,алчно брокери и собственици на недвижими имоти дейно участват в този процес .

    Коментиран от #7

  • 4 Ангелов

    57 3 Отговор
    Наемите растат, цените растат, а потребителско търсене- няма. Значи те не растат, а расте само желанието да растат.
  • 5 Пешо

    33 3 Отговор
    Значи намалява търсенето на жилища под наем и в същото време се вдигат цените... :D Това изглежда икономически сбъркано - обикновено като се види, че една стока/услуга не върви ѝ се коригира цената надолу, защото при положение, че не върви с вдигането на цената тотално ще я закопаеш... Мисля, че статията е стъкмистика и целта ѝ е да провокира тегленето на големи ипотеки и масово загубване на жилищата до след 1 - 1,5 година. Банката винаги печели. Очаква се криза по-голяма от предишната, която отново (за кой ли път) ще дойде от САЩ и "развитите" държави - по ефекта на доминото много ще последват съдбата на големия брат...
  • 6 Реалист

    24 4 Отговор
    Притиснати от повишаващи се заплати и осигуровки на работниците, цени на строителните материали и срокове по договорите с купувачи на зелено, инвеститорите в ново строителство много скоро ще започнат да понижават цените. Отначало неохотно, после ще видим...
  • 7 111

    8 9 Отговор

    До коментар #3 от "Aнонимен":

    Не слагай моля те, на последно място по веригата собственика...алчни собственици и брокери...това е веригата.
  • 8 бърборко

    30 3 Отговор
    Ще рече , че у Адрес сме закършили с продажбите на холокухни с кенеф за по 1500-1600Е/м2 на кредит та се чудиме вече от колко кладенеца вода да донесеме.
  • 9 Анонимен

    22 7 Отговор
    Затова лъгаха,лъгаха по телевизиа,медии,имотни агенции то не бепе облъчване ,инвестиции в имоти.
    Сега какво се оказа че тия дето накупиха една камара апартаменти,не могат да им вземат наема дето брокерите ги лъжеха че наемите щели само да растат до безкрай,отделно се готвят закони за тези които имат повече жилища да плащат и повече прогресивни данъци за да не ги държат празни .
    Честито на всички дето се набутаха на високите цени с големите инвестиции.
    На тези дето взеха ипотечни заеми от банките ще кажа че тази е последната година на ниски лихви.
    Лихвите се вдигат ,още от есента ще започне процеса по вдигането им !!!
  • 10 7777777

    18 1 Отговор
    Ама вярно ли нещо блокира пазара? Не е ли пазара да не върви, а да тича?
  • 11 got

    16 2 Отговор
    Хаха купувайте за инвестиция хорааа. Ко стана?
  • 12 хъмм

    11 17 Отговор
    Стана това, че в Младостите вече трудно можеш да намериш читав двустаен за дългосрочно отдаване. Миналата година приятел отдава под наем там, и за един ден щяха да се избият кой да вземе апартамента... И сега било същото положението... Виж в Орландовци може и да нема желаещи...
  • 13 цък цък

    16 4 Отговор
    Ако имаш пари седи си на задника и гледаи резил. Пък след година две ще ти кажа какво ще правим.
  • 14 rd33

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "321":

    В статията се опитват да намерят логика при липсата на такава на имотния паза в София. Поради тази причина звучи като стъкмистика но цифрите са верни.
    Логиката е при повишени продажби за сметка на наемите, цените на вторите да вървят на надолу обаче това не се случва. Какво ще се случи, когато лихвите скочат, интереса към покупки намалее и търсенето отново се насочи към наеми. Логиката казва, че цените на наемите трябва да скочат още.
    В момента цени от 600лв за ЧИТАВ двустаен в центъра са трудно постижими. Сигурен съм, че има такива предложения но те са единици. В масовият случай, за под 500-600лв не може да намериш дори читаво студио не само в центъра но и всичко южно от него та чак до манастирски.
    Пророците ги чуваме от няколко години как аха да паднат а те си вървят все нагоре. Вече дори самите спекуланти са изненадани. И тая лудост може да продължи още години.
  • 15 Хороводец

    14 3 Отговор
    Аз давам три.стайното си жилище под наем за 700 лв и наематели не ми липсват.
    Трябва, ние наемодателите да има мярка в искането си и да не сме алчни.
  • 16 Екатерина Велика

    8 4 Отговор
    Хайде сега, брокерите ви виновни?! Че има паплач и сред тях е факт, но защо никой не се сети , че има собственици който решават че и за най-голямата дупка трябва да им изсипеш една торба с пари?!

    Коментиран от #17

  • 17 Умен

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "Екатерина Велика":

    А защо тези брокери не излизят по медиите и да кажат истината за балона? Нали били консултанти а не екскурзоводи. Да излязат и да направят читав анализ на пазара, а не да лъжат. Като са виновни собствениците защо брокерите се съгласяват да работят с тях? Все едни такива прости неща, на които никой брокер не отговаря.
  • 18 Сокол

    8 7 Отговор
    Хора, балона започна да се пука, масово жилища се продават през съдия изпълнители, никой не купува вече. Дори статии от този тип и всички лъжи по медиите за ръст на цените няма да спасят положението, НЕЩАТА ВЕЧЕ СА ТРЪГНАЛИ НА ДОЛУ И НЕ ТРЯБВА ДА СИ ГЕНИИ, ЗА ДА ГО РАЗБЕРЕШ. Но уважавам напъните на брокерите да спасят себе си, до колкото могат, преди кораба да потъне.
  • 19 Alfa Romeo 156 TI

    10 9 Отговор
    За тези дето чакат вдигане на лихвите и криза, ще кажа, че до скоро търгувах с финансови инструменти, чакайки криза с надежда за големите печалби. Изгубих! Отказах се! После започнах да чакам за покупка на жилище, чакайки да събера голяма част от сумата, за да има банката по-малко участие. ...., е пак изгубих! Цените се вдигнаха логично до степен такава, че каквото бях събрал, се обезсмисли от това, че бях пропуснал по-достъпните цени! На всички, които по някакъв начин са пропуснали да инвестират в жилище, без значение основно или не, ще кажа, ЧАКАЙТЕ
  • 20 Dani

    11 1 Отговор
    Имам агенция за имоти, която се занимава само с наеми.. Пълни глупости, че няма търсене.. При адрес може и да няма.. ама те се стремят да надуват балона... Вижте им обявите, незнам кой им наема жилищата.. Аз предлагам направо всички наематели в София да теглят 100000 евро и да живеят за банката..
  • 21 селянин

    3 8 Отговор
    гА ШЪ СТАНЕ ПО 500 ЕВРО КВАДРАТА...чЕКАМ ,ЧЕКАМ ....КЕ СЕ СПУКА БАЛОНА ...
  • 22 Townboy

    10 8 Отговор
    Тия да ги разправят на селяндурите с бързите кредити дето търкат билетчета. Наемът винаги е по-изгоден. За справка в София може да се наеме прилично жилище за 600 лв а ако го купиш вноската ще бъде поне двойно. И приказките да остане за децата са нелепи защото децата ще отлетят далеч от тук а повечето над 35 г няма дори да доживеят да го изплатят.

    Коментиран от #24

  • 23 Варненец(натурализиран).

    6 4 Отговор
    Моя апартамент двустаен луксозен до окръжна болница е отдаден под наем за 500 евро. Става въпрос за Варна.
  • 24 ахаха

    3 5 Отговор

    До коментар #22 от "Townboy":

    Децата след време може да заминат, но активът си им остава и дали ще го продават или ще го дават под наем - тяхна си работа, според каквото е по-изгодно...
  • 25 Умен

    5 1 Отговор
    Как да е изгодно наемането на жилище като пишман инвеститорите подлъгани от икономически неграмотните брокери купуват жилище с цел инвестиция със заем и го пускат на наем колкото е вноската към банката или по-висок. Е защо да изплащам чужд апартамент като мога явно сам да го купя?! Така се получи една помпа за балона, скочи търсенето на апартаменти оттам и цените, което пък доведе до по-големи заеми и оттам по-големи наеми. Всичко заради икономически неграмотните брокери, които вместо да консултират адекватно клиентите си, те ги лъжат. В нормалните държави жилище за инвестиция се купува с налични пари а не с заем. Целта е парите да носят повече дивиденти отколкото, ако стоят в банката на лихва оттам ниски лихви ниски наеми и обратно.
  • 26 Умен

    3 2 Отговор
    Затова германците живеят под наем, защото е по-изгодно. А тук дали под наем или с ипотека към банката едни и същи пари даваш, даже под наем е по-неизгодно.
  • 27 Критикар

    5 2 Отговор
    Толкова ниски цени, като в България, няма никъде по света. Това означава, че България не е от нормалния свят и... В БЪЛГАРИЯ НИЩО НЕ Е НАРЕД, НАЙ-ВЕЧЕ ХОРАТА.
  • 28 Финансист

    3 3 Отговор
    Ако едно младо семейство повярва на поръчковата статия и се хвърли да тегли 100хил. евро заем за да купи скъп недовършен имот не го чака нищо добро през следващите години. Защото от високия наем може много лесно да се отърве но от банката никога, ако договорят с банката месечна вноска 1200лв. сега, след 2-3 години при вдигане на ливите може да стане 2-3 хил. лв. Най често резултатът е фалит с последвал развод, дори и децата им ще останат длъжници.

    Коментиран от #29, #34

  • 29 Умен

    5 2 Отговор

    До коментар #28 от "Финансист":

    Като им стане 2-3 хил лева вноската зарязват апартамента, банката си го прибира а семейството отива под наем. Кви длъжници кви пет лева?

    Коментиран от #30

  • 30 ЧСИ

    4 2 Отговор

    До коментар #29 от "Умен":

    Зарязваш апартамента, но дългът си остава. При продажбата на имота не стигнат парите за погасяване на заема, а гарантирано няма да стигнат, минаваме към продажба на движимите вещи - колите, обзавеждането, ако трябва и резервното бельо на жената (ако има кой да го купи), както и запор на заплатите.

    Коментиран от #31

  • 31 Умен

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "ЧСИ":

    Нали това е идеята на ипотеката. Ако не можеш да я изплащаш банката си го прибира и който откъдето е. Кви дългове да останат?

    Коментиран от #32

  • 32 ЧСИ

    3 2 Отговор

    До коментар #31 от "Умен":

    банката не прибира имота, а го продава принудително. ако не стигнат парите, което е много вероятно ако се купува на тези цени, следва продан на друго имущество на длъжника (при други правила какво може да се продаде). няма да стане само да се хвърлят ключовете и да се оправя банката с имота, ако това ти е тънката идея

    Коментиран от #33

  • 33 Умен

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "ЧСИ":

    Сигурен ли си, че е така? Нали апартаментът е обезпечението при ипотечният кредит. Банката го продава на стойността от остатъка от кредита и лихвите по кредита. Ако не може да го продаде го придобива.

    Коментиран от #35

  • 34 мда

    1 4 Отговор

    До коментар #28 от "Финансист":

    Какво вдигане на лихвите?!? Осъзнайте се! А фактова инфлация? Не го отчитате май :) След 5 години заплатите на хората ще са по-високи съответно съмата за погасяване като процент ще е доста по-малко...

    Коментиран от #36

  • 35 444

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Умен":

    http://e-vestnik.bg/6337/банката-да-ти-вземе-апартамента/

    Коментиран от #37

  • 36 579

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "мда":

    и банката не я е отчела според теб? как печелят горките след като длъжниците са само напред

    Коментиран от #38

  • 37 Умен

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "444":

    първо това е отпреди почти 10 години. Второ никъде другаде не видях, че банката може да ти продаде жилището под стойността на оставащия кредит и лихви. Няма и логика да е така. Трето е малко вероятно да стане така, че да останеш длъжник на банката, след принудителната продажба.
  • 38 мда

    2 2 Отговор

    До коментар #36 от "579":

    За да ползваш парите на банката си плащаш лихва, това е цената им. Идеята е, че след 5-10 години цената на тези пари за теб като техен ползвател ще е много по-ниска спрямо покупателната ти способност тогава. А тя банката си го е сметнала, колко и струва да ти даде тези пари, така че и тя да печели...
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.