Last news in Fakti

7 Юни, 2018 10:37 2 650 1

Плавен ръст на доходите от наем

  • испания-
  • жилище-
  • наем-
  • доходност
Плавен ръст на доходите от наем - 1
Снимка: Shutterstock

С 5.7% се е повишила доходността от отдаване под наем на жилище в Испания в рамките на една година. Анализатори прогнозират, че рентата ще продължи да се увеличава, макар и с по-бавни и плавни темпове, отколкото досега.

Близо 22% от населението на Испания е живяло под наем през 2016 г. Причината до голяма степен се крие в промяна мирогледа на младежите. Все повече от тях се местят да живеят на друго място. Половината от младежите на възраст между 16 и 29 години са наемали жилище през 2016 г. За сравнение, за 2004 г. този процент е бил 40%. По данни на агенцията за недвижими имоти Servihabitat, 73.6% от наемателите са на възраст до 35 години.

Близо 90 000 е броят на жилищата, които към момента се отдават под наем в Испания. Това е с 8% по-малко в сравнение със септември 2017 г. Не такава е тенденцията, ако се разглежда пазара по региони. В Мадрид, Каталуния и на Балеарските острови предложенията са се увеличили. В това отношение лидер е Каталуния, следвана от испанската столица и Андалусия.

74% от наемателите са се интересували от жилища с площ около 90 кв.м. Средният месечен наем на подобни имоти е 680 EUR. Това е с 10% повече в сравнение с преди половин година. Най-силно поскъпване жилищата отчитат в Мадрид – 14% и на Балеарските острови – 9.9%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    2 0 Отговор
    И в София не са зле, дават на барабите по половин милион!